Tabipler: Yoğun bakımlar hâlâ dolu; test, etkili filyasyon ve hızlı aşılama şart
Sağlık Bakanı hastanelere başvuruların yarı yarıya düştüğünü açıklasa da tabipler, polikliniklerde hafif bir azalma yaşandığını yoğun bakım ve pandemi servislerinin dolu olduğu bilgisini veriyor.
Fotoğraf: DHA
Cihan ÇELİK
İstanbul
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, ‘Kapanma sonuç verdi, vakalar azalamaya başladı ve hastanelere başvurular yarı yarıya düştü’ açıklamalarını değerlendiren tabipler, azalan test sayılarına dikkat çekti. Filyasyondaki eksiklikleri ve temaslı olup semptom göstermeyen insanlara test yapılmadığını belirten tabipler, “Hastanelerde polikliniklerde hafif bir azalma yaşansa da yoğun bakım ve pandemi servisleri dolu” bilgisini verdi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2’nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, salgında ne kadar çok test yapılırsa gerçek sonuçlara o kadar çok ulaşılabileceğine işaret ederek “Test sayısını artırdığınızda vaka sayısı da artacaktır. İngiltere’de vaka sayısı düşmesine rağmen günde 1 milyonun üzerinde test yapılıyor. Bakanın ifadesine göre İngiltere’nin hiç test yapmaması gerekiyor” dedi. Sahada, tablodaki gibi filyasyonda yüzde 99.9’luk gibi bir oran olmadığını belirten Ökten, “Ekip sayısı 300 binlere düşürüldü. Bu tabloyla başarı sağlamamız mümkün değil. Pandemide başarılı olmak istiyorsanız filyasyonu, test sayısını ve aşılamayı artırmalısınız” diye konuştu.
"DÜŞÜŞÜN ÖNLEMLE İLGİSİ YOK"
Yeni vakaların düşebileceğini çünkü virüsün pikini tamamlandığına vurgu yapan Ökten, “Pik bir plato çizdi ve düşmeye başlayacak. Bu virüsün seyriyle ilgili bir durum alınan önlemlerle ilintili değil henüz. Yoğun bakımlardaki ağır hasta sayısı aşağı yukarı aynı, bunu resmi rakamlarda vefat sayılarında da görüyoruz. Özellikle yoğun bakımlarda yatan hasta sayısı fazla olduğu için bu hasta sayılarındaki düşme, vefat sayılarına yansımayacaktır” diye vurguladı.
HİNDİSTAN VARYANTI UYARISI
‘Tam kapanma’ ile birlikte sahil kentlerine doğru ciddi bir göç yaşandığına vurgu yapan Ökten, bunun olumsuz sonuçlarını önümüzdeki günlerde görebileceğimizi dile getirdi. İngiliz varyantının Türkiye'ye girdiği zaman Bakanın ‘15 kişide saptandı, önlemleri aldık’ dediğini hatırlatan Ökten “Sonradan Türkiye’de vakaların yüzde 85’i İngiliz varyantına döndü. Aynı tehlike Hindistan varyantı için de geçerli. Eğer biz bu varyanta karşı yeterli önlem almazsak bu ciddi bir artışa neden olabilir” dedi.
"AŞILAMA HIZI YETERSİZ"
Aşılama hızının da yetersiz olduğuna vurgu yapan Ökten ‘Tam kapanma’ diyorsak bununla birlikte aşılamayı çok hızlı yapmamız lazım ki salgına karşı önleyici bir durumumuz olsun diyerek “Bunu yapmadığımız sürece ‘Tam kapanmanın’ etkisi olmayacaktır. Toplumun yüzde 12’sini aşılamış durumdayız, en az yüzde 60’ı aşılamamız gerekiyor” diye konuştu.
Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un “Tahminimiz doğru çıkarsa 17 Mayıs itibarıyla vaka sayıları 5 binin altına inecek” açıklamasına da değinen Ökten, “Bu şekilde söylemekle olmaz, epidomolojik bilgiler vardır buna göre konuşulur” diyerek uyardı.
3 BÜYÜK ŞEHİRDE YOĞUN BAKIMLAR DOLU
İstanbul, Ankara ve İzmir'deki son duruma dair bilgi veren Tabip Odası başkanları, yoğun bakımlardaki doluluğun sürdüğünü vakalarda bir düşme değil, vakaların artış hızında bir düşme olduğunu ifade etti. Aşılamanın ve test sayısının artılması çağrısı yaptı.
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu: Günlük vaka sayısında hâlâ Avrupa’da birinciyiz. Testlerin azalması, semptomu olmayan hastalara test yapılmaması nedeniyle vaka sayılarının bunun daha üzerinde olduğu kesin. İstanbul’da yoğun bakımlardaki yoğunluk hâlâ devam ediyor. Bir yoğun bakım dolunca yeni bir yoğun bakım açılıyor. Bunun karşılığında diğer hastaların yatacağı yataklar kapatılmış oluyor. Mevcut durum sürdürülebilir değil. Yeşilköy ve Sancatepe’ye yapılan hastanelerde sadece Kovid bakılıyor, onun dışında tüm kamu hastanelerinde de Kovid hastaları yatıyor. Sadece bazı dal hastanelerinde çocuk, kadın, psikiyatri, kalp damar gibi hastanelerde kovid hastaları yok. Temiz hastaneler baştan beri sürdürülmeliydi, ‘göç yolda düzülür’ mantığıyla günlük geçici önlemlerle çözülmeye çalışılıyor. Aşılama hızımız çok düşük, aşı teminiyle ilgili büyük bir sorun var. İstanbul’da 3 milyon aşılama yapıldığı söyleniyor ancak bunun 2 milyonu ilk doz aşılama, dolayısıyla bir bağışıklama sağlanmış durumda değil.
YATACAK HASTAYA YER YOK
Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç: Ankara’da da kapanma öncesi tatil beldelerine, köylere gidiş oldu. Poliklinik düzeyinde hasta sayımızda yüzde 25-30 düzeyinde bir azalma var. Ama halen yataklı servislerimiz dolu, yatacak hastalara yer bulamıyoruz, acilde tutuyoruz. Yoğun bakımlarımız aynı şekilde tıka basa dolu. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 70’in çok üzerinde Ankara’da. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yoğun bakım oranını açıklarken yeni doğan yoğun bakımları da dahil ederek söylüyor. Ancak biz yetişkin yoğun bakımların tıka basa olduğunu söylüyoruz. Koridorumuzun birinde kovid hastası bakıyoruz, diğer koridorda normal sağlık hizmeti vermeye çalışıyoruz. Hindistan, Güney Afrika, Brezilya mutantı bizi ürkütüyor. Zor bir süreç daha önümüzde duruyor.
Aşılama konusunda Sağlık Bakanlığının hangi açıklamasını ciddiye alacağız, hangisini baz alacağız? Günübirlik açıklamalarını değiştiriyor. Sağlık Bakanının söylemine göre şu anda ülkemizde 150 milyon doz aşı olması gerekiyor. Ama 22 milyon kişiyi aşılayabilmişiz. Aşılama ile ilgili Sağlık Bakanlığının açıklamalarını ciddiye almıyoruz. Merkez kapitalist ülkelerde de sıkıntı var ama onların bir programı var, o program çerçevesinde süreç ilerliyor. Bizde hiçbir program yok. Ne zaman nerde ne kadar geleceği belli değil. İki firmaya zorunlu bırakılmayabilirdik.
Ankara’da şu an temiz hastane diye bir durum yok. Mart’tan itibaren bütün hastaneler aynı anda hem normal sağlık hizmeti üretiyor hem kovid hizmeti. Koridorumuzun birinde kovid hastası bakıyoruz, diğer koridorda normal sağlık hizmeti üretiyoruz. Röntgen, radyoloji, ultrason, tomografiye alanlarında hastalar bir araya geliyor.
İnsanları zorla evlerine tıkadığımız süreçte, hızlı bir aşılama programımız olsaydı, bu bizi ciddi rahatlatabilirdi. Bu kısıtlamalar kısmi bir rahatlama sağlayacak. Ancak haziranda yaşadığımız ani açılmayla sonbaharda bir pik yaşadık. Muhtemelen aynı süreci yaşayacağız, daha kaygılıyız. Hindistan, Güney Afrika, Brezilya mutantı bizi daha çok ürkütüyor. Zor bir süreç daha önümüzde duruyor.
VAKADA DEĞİL ARTIŞ HIZINDA DÜŞÜŞ VAR
İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: En başında da söylediğimiz gibi olabildiğince çok test yapılmasını istiyoruz. Hâlâ pozitif temaslı olup semptomu olmayanlara test yapılmıyor. Bu kabul edilebilir değil. Bakanlık bu testleri kimlere yapıyor anlatmıyor. Bu testlerin içinde kaç tanesi test tekrarı, ne kadarı gerçekten risk içeren olgular, ne kadarı semptom içeren olgular bunları anlatmıyor. Testlerin kimlere yapıldığı bakanlık tarafından şeffaf bir şekilde açıklanmalı. Ayrıca test için başvuran vaka sayılarının düşmüş olması daha az test yapmamıza sebep olmamalı.
Kentimizde bizzat İzmir Valisinin açıklaması var vaka sayılarının düşmediğine dair. Hâlâ pandemi servisleri, yoğun bakımlarda ciddi doluluk var. Açıklanan resmi rakamları sahada görmüyoruz. Geçen hafta açıklanan rakamlara baktığımızda da İzmir’de vaka sayılarında yüzde 10’luk bir vaka artışı vardı. Yani burada vakalarda bir düşme değil, vakaların artış hızında bir düşme var. Yüzde 40 artıyordu geçtiğimiz hafta yüzde 10 arttı.