04 Mayıs 2021 15:20

Cengiz İnşaat, topu Bakanlığa attı: "Taş ocağı, Bakanlık tarafından seçildi"

Taş için İşkencedere Vadisi'ne zarar veren Cengiz İnşaat, "Ham maddenin temin edilmesi planlanan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı, Bakanlık tarafından seçilmiştir" diyerek topu bakanlığa attı.

Fotoğraf: Murat Çepni

Paylaş

Rize İkizdere'de taş çıkarmak için jandarma eşliğinde yurttaşların direnişini kırmaya çalışıp İşkencedere Vadisi'ne zarar veren Cengiz İnşaat, tepkiler üzerine açıklama yaptı.

Doğayı talan eden şirket, açıklamasında ham madde temini tamamlandıktan sonra ağaçlandırma çalışması yapılacağını ve doğal yaşamın geri kazanılacağını öne sürdü.

Açıklamada ayrıca "Ham maddenin temin edilmesi planlanan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı, Bakanlık tarafından seçilmiştir" ifadelerine yer verildi.

"DOĞAL YAŞAMIN GERİ KAZANILMASI SAĞLANACAKTIR" İDDİASI

AKP'ye yakınlığıyla bilinen şirketin açıklamasında "Taş ocağında maden araması yapıldığına, ocağın daha sonra farklı amaçlarla kullanılacağına dair iddialar asılsız olup Rize İyidere Lojistik Limanı projesi ile sınırlı ham madde temini tamamlandıktan sonra toprak üzerinde bitki ve ağaçlandırma çalışması yapılarak mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır" iddiaları yer aldı.

"EN UYGUN TAŞ İKİZDERE'DE" İDDİASI

Açıklamada ayrıca deniz dolgusu için en uygun taşların İkizdere'de olduğu iddiası de öne sürüldü: "Projenin sahibi olan ilgili Bakanlık tarafından yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda uygun taş ocakları belirlenmiş, rezerv miktarı ve dayanıklılık değerleri dikkate alınarak koşulları sağlayan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden ilgili mevzuat kapsamında ham madde üretim izni alınmıştır."

TOPU BAKANLIĞA ATTI

Ham maddenin temin edileceği taş ocağının seçilmesi konusunda herhangi bir tespit yetkisi veya tasarrufunun bulunmadığını öne süren Cengiz İnşaat, "Ham maddenin temin edilmesi planlanan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı, Bakanlık tarafından seçilmiştir" dedi.

NUMUNE BİLE ALINMAMIŞ

En uygun taşların İkizdere'de olduğu iddiası AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından da dile getirilmişti.

Yazıcı’nın açıklamalarının ardından ÇED raporunu inceleyen Jeofizik Mühendisi, Deprem Bilimi Doktoru Dr. Savaş Karabulut, tutanağa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünün ilgili ocak sahası için araştırmaya gelen mühendisler tarafından "Numune alınmasına ihtiyaç duyulmamıştır" cümlesinin yazıldığına dikkat çekmişti.

Karabulut, ayrıca ÇED raporunu hazırlayan firmanın bu tutanağı rapora eklediğini belirtmişti. Karabulut, “Yazıcı’ya bu açıklamayı hangi kurumun verdiği sorusu, aydınlatılmaya mahkumdur” demişti.

Türkiye’de İzmir-Ankara-Erzincan ve Hatay-Ağrı arasındaki kuşaklarda bazalt bulunduğuna dikkat çeken Karabulut, “Hatta geçtiğimiz yıllarda Gürcistan’da yapılacak liman projesi için Trabzon’dan bazalt almak istedi işletmeciler. O bölgedeki bazaltın çok dayanıklı ve tam da limanlar için kullanılacak sertlik ve dayanıma sahip olduğu haberi yapılmıştır" demişti.

Karabulut, Rize bölgesinin başka alanlarında da benzer özellikte, dirençli, dayanımı yüksek ve blok boyutunda bazaltlar bulunduğunu eklemişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MASAK kripto varlık hizmet sağlayıcılarının tabi olacağı yükümlülükleri belirledi

SONRAKİ HABER

Bahçeli'nin Anayasa önerisi | "İktidar anayasa paketiyle gündem kurmaya çalışıyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa