05 Mayıs 2021 09:01

Halit Çelenk | Örnek devrimci, örnek avukat

Kamil Tekin Sürek yazdı: Halit Çelenk biz devrimci avukatlar için bir idoldü. Avukatlığı onun gibi yapmak istiyorduk. Yaşamını ve mücadelesini inceleyip, ondan öğrenmek istiyorduk.

Deniz'lerin avukatı Halit Çelenk | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kamil Tekin SÜREK

Halit Abi’nin aramızdan ayrılışının üzerinden on yıl geçmiş. Zaman ne çabuk geçiyor. Onunla en son Burhaniye’de karşılaşmıştık. Biz avukat arkadaşlarla üç günlük bir kamp yapıyorduk Ören’de mesleğimizin sorunlarını tartışmak için. Halit Abi de dinlenmek için oradaymış ama ona da dinlenmek denirse. Sürekli etrafında sevenleri, ona danışanlar, siyasi sohbet etmek isteyenler…Halit Abi ise rahatsızlığına rağmen kimseyi kırmak istemiyordu. Nefes darlığı çekiyordu. Bir elinde oksijen tüpü, ara sıra tüpünden birkaç nefes çekerek soruları yanıtlamaya çalışıyor, güncel siyasi konularda düşüncelerini anlatmaya çalışıyordu. Biz avukatlar için onu orada bulmak bir nimetti ama hastalığı nedeniyle fazla rahatsız etmek de istemedik. Yormadan kısa bir görüşme yaptık. Sevgilerimizi saygılarımızı ilettik.

Halit Çelenk biz devrimci avukatlar için bir idoldü. Avukatlığı onun gibi yapmak istiyorduk. Yaşamını ve mücadelesini inceleyip, ondan öğrenmek istiyorduk.

Halit Çelenk sadece bir avukat değil, bir devrimci, hayatını devrim ve sosyalizm mücadelesine adamış bir aydın, bir parti militanı, partinin avukatı idi. Halit ve Şekibe Çelenk Türkiye İşçi Partisinin kuruluşundan itibaren partili mücadele içinde propagandacı, örgütçü olarak görev almıştı. Halit Çelenk sadece partinin davalarını değil, partililerin şehir dışı pek çok davasını da takip etmişti. Yani, TİP’in ilk yılları şehir şehir dolaşmadığı il kalmamıştı.

Sonra 12 Mart darbesi oldu. Devrimci gençler, aydınlar, sendikacılar, işçiler hapishanelere doldurulmaya başlandı. İşkenceler, infazlar yaşanır oldu. Ankara ve İstanbul’da bir avuç devrimci avukat bütün baskılara rağmen, yargılanan mahpusları yalnız bırakmadı. Gecelerini, gündüzlerini onlara hukuki yardım için harcadı.

Halit Çelenk, Ankara’da görülen 1. THKO davasında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının savunmanlığını üstlendi diğer avukat arkadaşları ile birlikte, Halit Çelenk, THKO’luların sadece avukatı değil, Halit Abi’si idi. Onları sadece faşist diktatörlüğün sözde mahkemelerinde savunmadı; onlara moral verdi, hapishanedeki baskılara karşı mücadele etti, yakın bir akrabaları gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı. Müvekkilleri de onları en yakınları gibi hissediyor ve Halit Abi, Şekibe Ablaları olarak görüyordu.

Çok sevdiğiniz birinin gözünüzün önünde öldürülüşünü izlemek kolay değildir. Halit Çelenk, muhtemelen sonraki bütün yaşamını etkileyecek idam gecesi tanıklığını, tarihe aktarmak ve kendisini abileri olarak kabul eden gençlerin yanında olmak için büyük bir cesaretle üstlendi. İnsanlar, Denizlerin idam sehpası karşısındaki dik duruşlarını ve son sözlerini onun ağzından öğrendi. Bu tanıklık ve Denizlerin devrimci duruşu, daha sonraki devrimci gençlik hareketinin kitlesel başkaldırışında önemli bir rol oynadı.

Halit Çelenk, ölünceye kadar savunduğu devrimci gençleri hiç unutmadı. Her 6 Mayıs’ta Denizlerin mezarı başındaydı.

Halit Abi’yi, Şekibe Abla’yı unutmayacağız. Kendimize örnek almaya devam edeceğiz.

Saygı ve sevgiyle.

ÖNCEKİ HABER

Kirazlıyayla’da kazı çalışmaları yüzünden köylünün evini su bastı

SONRAKİ HABER

Emek Gençliği MYK Üyesi: Denizlerin cesareti gençliğin kaderini eline almasındaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa