Bir garip ihale
Bornova 4. Sanayi Sitesi esnafı, bugünlerde sıkıntılı günler yaşıyor. Aralarında berber, lokanta ve çay ocağı sahiplerinin de bulunduğu değişik meslek gruplarından esnaf, kiracısı oldukları Sanayi Sitesi Kooperatifinin, dükkanlarını ihale yoluyla satışa çıkarması nedeniyle endişeli.Esnaf, aileleriyle birlikte yanlarında çalışt
Esnaf, aileleriyle birlikte yanlarında çalıştırdıkları kişileri doğrudan etkileyecek olan ihalenin, asıl amacının küçük esnafı sanayiden göndermek ve büyük şirketleri sanayiye getirmek olduğunu düşünüyor.
GERÇEK BİLGİLER GİZLENİYOR
Kendi bürosu da satılacak dükkünlar arasında yer alan Avukat Tuncay Akarsu, yıllardır burada hizmet veren esnafa haksızlık yapıldığını belirtiyor.
Kooperatifin tasfiye halinde olduğu için dükkanları satmak zorunda olduğunu ifade eden Akarsu, ihale şartnamesinde sanayi sitesi esnafının ihaleye girememesi için birçok düzenleme yapılmasına ve satılacak dükkanlarla ilgili gerçek bilgilerin verilmemesine karşı çıktıklarını belirtiyor. “Buradaki tapu kaydı, imar durumu ve dükkanın şu anki durumunu alıcılara anlatmaları lazım. Şartnamelerinde bunu gizliyorlar” diyen Akarsu, satış bedellerinin en yüksek değerden (metrekaresi 3 bin, 3 bin 500 lira) hesaplandığını belirtiyor. Akarsu, “Üzerine artı yüzde 18 KDV diyorlar. Bir berberin bu KDV’yi çıkartabilmesi için ömür boyu çalışması lazım. ‘Kira borcu olanlar ihaleye alınmayacak’ diyorlar. Bunun da bir mantığı yok. Biz zaten üç aylık depozito vermiştik dükkanlara girerken” diyor.
Akarsu, “Küçük esnaf darmadağın edilecek. Büyük şirketler girecek. İhalenin yapılmaması, yapılırsa feshedilmesi için tüm arkadaşlarla her şeyi yapacağız” diyor.
20 YIL EMEK VERDİLER
Hafize Kocabıyık, 20 yıldır eşiyle birlikte sanayide çaycılık yapıyor. “Uygun bir bedel istenmesi durumunda, almaya gayret gösterirdik. Ama şu an imkanı yok. Esnafı hiç düşünmüyorlar. Ben bu yaştan sonra ne iş yaparım, hiçbir iş yapamam” diyor. Baki Kaya, 22 yıldır lokantacılık yapıyor sanayide. “20 yıl emek verdiğimiz yerden çıkıp başka yere gitmek istemiyoruz. Devletin verdiği bin 500 lira olan bedelin uygulanmasını istiyoruz” diyor. Kooperatif yönetimi Kaya’nın, 100 metrekare olan dükkanını ikiye bölerek satışa çıkarmış. Yani ihaleye girse bile yarısını alabilecek. Kaya, “Aynı yerde hizmet verme imkanı kalkıyor. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz” diyor.
Zuhal Toyran 9 yıldır iş makinesi yedek parça üretimi ve madeni yağ işi yapıyor. “Çocuklarımla birlikte burada ayakta durmak için çaba sarf ediyoruz. Makul fiyatlar olsaydı biz de almak için çaba gösterecektik. İki misli fiyatlar sunuluyor. Mecburen boşaltmak zorunda kalacağız ve yeni bir düzen kuracağız. Adres değişikliği yeni ruhsatlar, bize ekstradan külfet getirecek. Taşınmak istemiyoruz” diyor.
SUYU OLMAYAN DÜKKAN VAR
Yaşananlarla ilgili dikkat çekici bir nokta da, satışa çıkarılan ve içinde tuvaleti, suyu olmayan dükkanların bulunması. Dükkanların çoğunun işletme ruhsatı da yok. Olanlarınki ise geçici. Kooperatif 1992 yılında çıkarılan aftan yararlandıklarına dair belge vermiş kendilerine. Bu belge ile elektrik, su bağlatıp kullanma izni alabilmiş esnaf. “Ruhsat yerine kullanma izni veriliyor. Kooperatifin bunları açıklaması lazım. Bu şekilde satılığa çıkarıyorlar. İhaledeki durumlar ne olacak değerlendireceğiz, gerekirse Bayındırlık ve İmar Müdürlüğüne başvuracağız. Dava açacağız” diyorlar. (İzmir/EVRENSEL)