İİSŞP 1 Mayıs'ı değerlendirdi ve 15-16 Haziran'a çağrı yaptı
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu, 1 Mayıs'ın işyerlerinde ve fabrikalarda nasıl kutlandığına dair değerlendirmede bulunarak 15-16 Haziran'a çağrı yaptı.
Fotoğraf: Evrensel
İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu (İİSŞP), 1 Mayıs'ın işyerlerinde ve fabrikalarda nasıl kutlandığına dair değerlendirmede bulundu. "İşçiler 1 Mayıs'ta taleplerini fabrika ve işyerlerinde dile getirdi" denilen değerlendirmede 15-16 Haziran'a çağrı yapıldı.
İİSŞP'nin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verildi:
2021 yılı 1 Mayıs’ı tüm engelleme çabalarına rağmen işyerleri ve fabrikalar başta olmak üzere kutlanmıştır. İşçi ve emekçilerin insanca yaşama yetecek ücret, güvenceli çalışma, Kod-29 uygulamasının son bulması, işten atmaların yasaklanması ve iş kanununda düzenleme yapılması, taşeron sisteminin lağvedilmesi, Covid-19'un meslek hastalığı ve bu sebeple ölümlerin de iş cinayeti sayılması, yaygın test, acil ve hızlı aşılama, sendikal hak ve özgürlüklerin önündeki hakların kaldırılması gibi acil taleplerin ifade edilmesinin süreci oldu.
"1 MAYIS'I ENGELLEME ÇABALARI BOŞA ÇIKARILDI"
Özellikle genç işçilerin örgütlenme ve mücadele eğiliminin güçlendiği bu günlerde 1 Mayıs’ın engellenme çabalarının boşa çıkarıldığını söyleyebiliriz. Platformumuza bağlı sendikalarımız da emek kenti İstanbul'da yoğun bir çalışma ile süreci ele almış ve bir haftaya yayılan çeşitli 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleştirmiştir.
"GEÇTİĞİMİZ YILKİ ETKİNLİK VE EYLEMLERİ AŞMIŞTIR"
Öncesinde kamuoyuna duyurduğumuz planlarımızın sonuçlarını da paylaşmayı sorumluluk olarak görmekteyiz. Lastik, Petro-Kimya, genel işler, kargo, liman ve tüm lojistik sektörü, sağlık, güvenlik, gıda, deri-tekstil başta olmak üzere değişik işkollarında toplamda 130 fabrika ve işyerinde 1 Mayıs etkinlik ve eylemleri gerçekleşmiştir. Bu etkinlik ve eylemler bildiri okuma, pankartlı eylem, fabrika önünde yürüyüş yapma gibi çeşitli yöntemler ve biçimlerde gerçekleşmiştir. 130 fabrika ve işyerine bağlı 400 işletme ve noktada toplam olarak 1 Mayıs eylem ve etkinlikleri gerçekleşmiştir. Bu tablo önemlidir ve geçtiğimiz yılki 1 Mayıs haftasında gerçekleştirilen etkinlik ve eylemleri aşmıştır.
"KONFEDERASYONLARIN AYRI DAVRANMASI ANLAŞILIR DEĞİL"
Böyle olumlu bir sürecin yaşanmasına rağmen 1 Mayıs günü işçi ve emekçilerin taleplerini ifade etmesinin pandemi gerekçesi ile yasaklandığı gerçeği de orta yerde durmaktadır. 1 Mayıs'ta sendika ve emek örgütlerinin temsilcilerine 889 bin TL. para cezası kesilmiş ve İstanbul'da onlarca insan gözaltına alınmıştır. Yasakların gölgesinde konfederasyonlarımızın Taksim 1 Mayıs anıtına çelenk bırakarak taleplerin ifade edilmesi ise anlamlı bir girişim olmakla birlikte ayrı ayrı olması üzücü bir gelişmedir. İşçi sınıfımızın güçlerini birleştirmesi gereken gündür 1 Mayıs, Taksim anıtına belli aralıklarla aynı gün ayrı ayrı gitmenin anlaşılır olmadığını belirtmek isteriz. Bu tablonun değişmesi için önümüzdeki 1 Mayıslarda birlikte adımlar atmalıyız.
"HEP BİRLİKTE 15-16 HAZİRAN'A HAZIRLANMALIYIZ"
1 Mayıs süreci geride kalsa da sorunlarımız aciliyetini korumaktadır ve bu nedenle şimdi hep birlikte 15-16 Haziran'a hazırlanmalıyız. 15-16 Haziran, işçi sınıfımızın önemli bir deneyimidir ve bu deneyimin gösterdikleri ile mücadeleyi büyütmeliyiz. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışması, işçi ve emekçilere dönük saldırıların ve hak gasplarının engellenmesinin tek yoludur.
(İstanbul/EVRENSEL)