06 Mayıs 2021 07:46

Devlet şiddeti büyüyor, Kolombiyalılar dayanışma çağrısı yapıyor

Kolombiya’da neoliberal politikalar ve devlet şiddetine karşı ulusal grev ve protesto hareketi sürüyor: "Eğer bir halk pandemide sokağa çıkıyorsa, hükümet virüsten daha tehlikeli demektir."

Kolombiya | Fotoğraf: AA / Juancho Torres

Paylaş

“Eğer bir halk pandemide sokağa çıkıyorsa, hükümet virüsten daha tehlikeli demektir.” Kolombiya’da neoliberal politikalar ve devlet şiddetine karşı ulusal grev ve protesto hareketinin ilk günlerde öne çıkan sloganı hâlâ geçerliliğini koruyor.

Başta İşçi Sendikaları Konfederasyonu CUT olmak üzere sendikaların çağrısıyla çarşamba günü iş bırakarak sokağa çıkan yüz binler Ivan Duque Hükümetine bir kez daha neoliberal uygulamalara ve devlet şiddetine son verme çağrısı yaptı.

Başkent Bogota, Medellin ve Cali gibi büyük kentlerin yanı sıra onlarca kentte düzenlenen kitlesel protestolarda hükümete öfkenin yanı sıra şarkılar ve danslarla kendini gösteren coşku da dikkat çekti. Duque Hükümeti ise yine şiddet kullandı.

DÜNYAYA "BİZİ ÖLDÜRÜYORLAR" DİYE SESLENDİLER

Sosyal medyaya da yansıyan görüntülerde polisin yanı sıra, sivil kişilerin halka ateş açtıkları görüldü. #SOSNosEstanMatando (Yardım, bizi öldürüyorlar) etiketi Twitter’da dünya trend listesinde 1’inci sıraya çıktı.

Kolombiya’da resmi rakamlara göre protestolarda bugüne kadar 24 sivil öldürüldü. Temblores insan hakları örgütü ise 28 Nisan-6 Mayıs arası polis şiddetiyle ölenlerin sayısının 37 olduğunu açıkladı. Temblores’in verilerine göre: 110 kişi kurşunla olmak üzere 222 kişi polisin fiziksel şiddetiyle yaralandı. 22 kişi ise gözlerinden yaralanırken 831 kişi keyfi olarak gözaltına alındı. 10 kişi de polis güçleri tarafından cinsel şiddete maruz kaldı.

Öte yandan Pereira kentinden yansıyan görüntülerde maskeli kişilerin bir viyadükten halka ateş ettikleri görüldü.

Silah bırakarak yasal siyasi örgüte dönüşen FARC’ın yeni partisi “Comunes”in (Komünler) Lideri Rodrigo Lodoño, Twitter’dan görüntüleri paylaşarak, “Bu kabul edilemez. Pereira viyadükünde barışçıl eylemcilere ateş açtılar. Bana verilen bilgiye göre gri bir arabanın içindeki sivil kişilerdi. Paramiliterler mi?​” diye yazdı.

KARDEŞİMİN ADİL BİR ÜLKEDE YAŞAMASINI İSTİYORUM

Üniversite Öğrencisi Jeison Durango, AA’ya verdiği görüşünde “Çok şey oldu ama hiçbir şey değişmedi, bu yaşananlar halkın yıllardır biriken öfkesinin sonucudur” diyor. Ülkede yoksulluğun, ekonomik eşitsizliğin, sağlık ve eğitimde ciddi sonuçlara yol açtığını dile getiren Durango, huzur gelene kadar sokaklardan ayrılmayacağını söylüyor. Bir diğer protestocu Natalia Orozco Perez daha iyi bir gelecek için meydanlarda olduğunu ifade ediyor: “Küçük bir kardeşim var, onun adil bir ülkede yaşamasını istiyorum. Kolombiyalılar, daha iyi bir gelecek için ülkelerine sahip çıkmalı.”

Luisa Echeverry ise yetkililerin halkı korku ve yalanlarla aldatmak istediğine dikkat çekiyor: “Hükümet Kolombiyalılara her şeyin yolunda olduğuna inandırmayı ve ülkeyi bitirmek isteyen yasaları kabul etmemizi istiyor.”

Kolombiyalıların yüzde 46’sının yoksulluk içinde yaşadığını dile getiren Echeverry, “Okullarda halk eğitimi kalitesiz, özel üniversiteler çok pahalı, grev ne kadar sürer bilmiyorum ama Kolombiya çoktan uyandı” diye belirtiyor.

Dahiana Restrepo’ya göre, vergi reformu, zaten kızgın olan halkın öfkesini daha da yükseltti, gösterilere yönelik şiddet sokaklardaki kızgınlığı artırdı. Restrepo barış ve adalet sağlanana kadar sokaklarda kalmayı sürdüreceğini söylüyor: “Daha önceki ve şimdiki gösterilerde hayatını kaybedenler için mücadelemize devam edeceğiz.”

EMEK GENÇLİĞİ: BİRBİRİNE KENETLENEN HALKI BARBARLIĞINIZ DURDURAMAZ

Emek Gençliği de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Kolombiya halkına destek verdi.

Mesajda, "Kolombiya’da neoliberal yıkımın kalıcılaştırılmasına, geleceksizliğe ve yoksulluğa karşı insanlık dışı müdehalelerle polis şiddetine maruz kalarak mücadeleyi sürdüren gençlerin yanındayız. Birbirine kenetlenen bir halkı barbarlığınız durduramaz!" ifadeleri yer aldı.

(DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın danışmanı, Tarkan, Gökhan Özoğuz ve Cem Yılmaz'ı hedef aldı

SONRAKİ HABER

Kentsel yıkımlardaki tehlike: Asbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa