Dörtyol portakalı yok oluyor
Diğer illerden İskenderun’a yolculuk edenleri yolculuğun sonuna yaklaşıldığında bir tarafta yemyeşil çam örtüsüyle kaplı Amanos dağları, diğer yanda masmavi Akdeniz karşılar. Erzin’e yaklaştıkça sağlı sollu portakal bahçeleri görülür. Biraz ilerde ise, demir çelik fabrikalarının bacalarından yayılan k&o
TERMİK İÇİN ÖZEL KANUN
Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri sözcüsü Oktay Demirkan, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) uygulama yönetmeliğinde, OSB içinde yapılan nükleer ve termik santral dışında kalan yatırımlarda Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu aranmadığı bilgisini verdi. Ancak bu maddenin kanun hükmünde kararname ile değiştirilerek, Sarıseki’de termik santral için de ÇED raporu aranmamasının önünün açıldığını ifade etti. “Ancak bir açmazları vardı. Termik santralin külünü nereye dökeceklerdi? OSB dışında bir yerde kül depolama alanı planlamışlardı. Ama onun için de ÇED gerekiyordu” diyen Demirkan, Sarıseki’ye de termik santral yapılacağını bu aşamada öğrendiklerini dile getirdi.
TARIM YOK OLACAK
Sarıseki’de yapılacak olan termik santralin günde 11-12 bin ton kömür yakacağını, ne kadar önlem alınırsa alınsın zehirli gazların havaya salınacağını söyleyen Demirkan, “Bu gazlar asit yağmurları olarak yeryüzüne dönecek. Yörenin tarım ekonomisi yok olacak. Dünyaca ünlü Dörtyol portakalını artık yiyemeyeceğiz” dedi.
Oktay Demirkan, bölgede bulunan Amanos ormanlarının dünyanın en önemli gen bankalarından biri olduğunu ifade ederek, “Asit yağmurlarıyla Amanos ormanlarının içinde yaşayan canlılarla beraber yaşam da yok olacak. Dolayısıyla gen bankası durumundaki ekosistemi, birilerinin üç beş kuruş daha fazla para kazanması uğruna kaybedeceğiz” diye konuştu.
SANTRALİN BÖLGEYE ZARARLARI
* Termik santraller ihtiyacı olan suyu denizden çekiyor ve ısıtarak tekrar denize bırakıyor. Denize bırakılan sıcak su ekosistemi bozuyor. Deniz canlıları yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. * Termik santrallerden çıkan zehirli gazlar, asit yağmurlarıyla birlikte yer yüzüne geri dönüyor ve halk sağlığını tehdit ediyor. * Asit yağmurları bitki yaşamını olumsuz yönde etkiliyor ve tarımı yok ediyor. * Hava kirliliği asit yağmurları ile geniş bir coğrafyaya da yayılacak.
‘ALTERNATİF ENERJİ KULLANILSIN’
Halit Katkat (Emekli-Sen Şube Başkanı): Termik santral kurulması İskenderun’un gözden çıkarılması demektir. Körfezin fiziki yapısından dolayı su ve hava sirkülâsyonu az. Bu yüzden termik santraller körfezde etkisini çok kısa zamanda gösterecek. Havayı kirletmeden de enerji sağlamak mümkün. Magma tabakasının üzerinde yaşıyoruz. Termal enerjiyi, güneş enerjisini, rüzgâr enerjisini kullanabiliriz. (İskenderun/EVRENSEL)