06 Mayıs 2021 21:33

ZMO Adana Şube Başkanı Korkut: Günü kurtaran kararlar üreticiyi üretimden koparacak

Semt pazarları hakkında açıklama yapan ZMO Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, pazarların kapatılmasının üretici için telafisi zor zararlara neden olacağını söyledi.

Feyzullah Korkut | Fotoğraf: Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi

Paylaş

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut, Semt pazarları hakkında yazılı basın açıklaması yaptı. Gıda tedarik zincirini oluşturan aktörlerin gıda arzının sorunsuz olarak devamını sağlayan organizasyonlar olduğunu belirten Korkut, “Zaten girdi maliyetleri altında ezilen üretici birde ürününü pazara ulaştıramazsa telafisi olmayan bir zarar ile üretimden kopar” dedi.

Dayanıklılığı düşük olan ürünler olması açısından meyve ve sebze tedarikinde önem arz eden ulaştırmanın hızlı, sağlıklı ve en az maliyetle yapılması gerektiğini ifade eden Korkut, “Üretilen ürünlerin halka ulaşmasında hal ve semt pazarları oluşan tedarik zincirinin en değerli halkasıdır.  Bu organizasyonda yer alan iş ve işlemlerin bir günlük sekteye uğraması tüm organizasyonun bozulmasına ve gıdaya erişimi tehlikeye atmaktadır” dedi.

ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ PAZARA ULAŞTIRAMAZSA ÜRETİMDEN KOPAR

Taze meyve ve sebzenin halka ulaşmasında semt pazarlarının oranının marketlere oranla çok daha fazla olduğunu dile getiren Korkut, “Covid -19 pandemisi nedeniyle alınan tam kapanma kararında önce semt pazarlarının kapalı olacağı açıklanmış, son yayınlanan genelgede ise semt pazarlarının 8 ve 15 Mayıs tarihlerinde 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olacağı belirtilmiştir. İlk alınan karar sonrasında yaşanan sıkıntı üzerine İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı yeni genelge ile durum düzeltilmeye çalışılmıştır. Üretimin her aşamasında yer alan Ziraat Mühendisleri olarak yönetenleri uyarıyoruz. Her gün yayınladığınız genelgeler ile gıda arz talebini düzenleyemezsiniz. Zaten girdi maliyetleri altında ezilen üretici birde ürününü pazara ulaştıramazsa telafisi olmayan bir zarar ile üretimden kopar” dedi.

GÜNÜ KURTARAN KARARLAR YERİNE PLANLI ÜRETİM

Yaşanan pandeminin sorumlusunun üretici olmadığını ama faturasının üreticiye kesildiğini kaydeden Korkut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkeyi yönetenlere çağrımız üreticinin önündeki tüm engelleri kaldırıp, günü kurtaran kararlar almak yerine planlı bir üretim için üreticiye destek olunmasıdır. Pazar yerlerini kapatmak bir çözümmüş gibi gözükse de asıl olanın tüm yurttaşların aşıya ulaşması olduğu düşüncesindeyiz” dedi.  Tarımsal üretimin ekonomiye katkısının arttırılmasında tedarik zincirinin önemli olduğunu ifade eden Korkut,  -“Ürünün hasadından başlayarak tüketiciye ulaşıncaya kadar olan tüm aşamaların devamlılığının sağlanmasının üretimin devamı açısından önem arz ettiğini tekrar hatırlatıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Malatya'da CHP Kale ilçe başkanının kız çocuğuna istismarda bulunduğu iddia edildi

SONRAKİ HABER

Denizler, Bursa’da Üç Fidan Parkı'nda anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa