07 Mayıs 2021 11:00

Aydın'da Geri Gönderme Merkezinde tutulan İranlı mülteciler Meclis gündemine taşındı

HDP milletvekilleri, Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için Aydın GGM’de tutulan 4 İranlı mültecinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf, İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan mültecilerden alınmıştır.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Denizli’de 20 Mart tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı gerçekleştirilen protesto eylemine katıldıkları gerekçesiyle 5 Nisan’dan bu yana Aydın Geri Gönderme Merkezin’de (GGM) tutulan 4 İranlı mültecinin yaşadığı hak ihlalleri hakkında Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonlarından Göç ve Uyum Alt Komisyonu’na dilekçe ile başvuru yaptı.

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORU ÖNERGEMİZİ CEVAPSIZ BIRAKTI”

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan İranlı Esmaeil Fattahi ve Mohammad Pourakbari Kermani, IŞİD sempatizanları ile aynı koğuşa alındıklarını belirtmişlerdir. Konuya dair derin endişe içinde olan İranlı yurttaşların yakınları da endişe içinde bekleyişlerini sürdürmektedir” diyerek, daha önceden İçişleri Bakanlığına vermiş olduğu soru önergesinin cevapsız bırakıldığını hatırlattı.  

“BARIŞÇIL PROTESTO HAKKI ANAYASA İLE KORUMA ALTINA ALINMIŞTIR”

Esmaeil Fattahi, Zeinab Sahafi, Leilli Faraji ve Mohammad Pourakbari Kermani hakkında verilen sınır dışı kararlarına ve idari gözetime ayrı ayrı itiraz davaları açıldığını ancak idari gözetimin reddedildiğini ifade eden Koçyiğit verdiği dilekçede şunları ifade etti:

“Türkiye’ye sığınan göçmenlerin başta yaşam hakkı güvence altına alınarak; yaşadıkları sorunlar tüm boyutlarıyla tespit edilmeli, mağduriyetleri giderilmelidir. İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesine yönelik barışçıl protesto haklarını kullanan herkes Anayasa ile koruma altına alınmıştır. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde bulunan Göç ve Uyum Alt Komisyonu’nun Aydın Geri Gönderme Merkezinde tutulan İranlı göçmenler özelinde derhal toplanması önem arz etmektedir. Gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.”

“KARARLAR HUKUKA VE KANUNA AYKIRI DEĞİL MİDİR?​”

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları yönetti:

• Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde idari gözetim altında tutulan İranlı 4 mültecin ağır koşullarda kalmaya zorlandıkları doğru mudur? Sağlık koşulları kötüleşen mülteciler niçin hastaneye sevk edilmemektedir?
• İranlı mültecilerden Esmaeil Fattahi ve Mohammad Poukrakbari Kermani’nin  IŞİD sempatizanlarıyla aynı koğuşlarda tutuldukları doğru mudur?
• Türkiye’nin tarafı olduğu Cenevre Sözleşmesi ve Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na  göre geri gönderme yasağına tabi bulunan İranlı mülteciler hakkında sınır dışı kararı verilmesi hukuka aykırı değil midir?
• Yürürlükte bulunan İstanbul Sözleşmesi’nin 61. Maddesi gereğince işkence ve insanlık dışı muameleye maruz kalma ihtimali bulunan mültecilerin geri gönderilmesi yasaktır. Sözleşmeyi ihlal eden kararlar hukuka ve kanuna aykırı değil midir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya'da hükümete karşı grev ve protestolar 9. gününde devam ediyor

SONRAKİ HABER

Tarım işçisinin kızı M.Y: Babam işsiz kalınca telefonunu sattı, derse katılamadım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa