07 Mayıs 2021 11:59

Dezenfektanlar trafik kontrolünde alkol gibi tepkime verebilir

Dr. Şuayip Gülümser ve Dr. Hamit Hancı, dezenfektanların trafik kontrolünde alkol gibi tepkime verebileceğini belirterek, 15 dakikalık açık hava solunumu sonrası bu oranın düştüğünü bildirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'nda çalışan Dr. Şuayip Gülümser ve Dr. İ. Hamit Hancı, Kovid-19 pandemisiyle birlikte hayatımızın rutin parçası haline gelen dezenfektanların içerdiği alkolün sebep olduğu hukuki problemlerle ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada son bir yılda; alkollü içecek tüketmediği halde trafik kontrollü sırasında üfleme testlerinde alkollü çıkan ve bu durumun kısa bir süre önce kullandığı dezenfektana bağlı olduğunu iddia eden vatandaşlarla ilgili haberlerin internet sitelerinde yer aldığı belirtilerek "Dezenfektanlar trafik kontrolünde alkol gibi tepkime verebilir mi?" sorusuna yanıt verildi.

Etil alkol içeren kişisel bakım ürünlerinden, gargaralara, astım ilaçlarından, dezenfektanlara kadar birçok maddenin alkolmetre cihazlarına etkisinin araştırıldığı çalışmalarda kullanılan maddenin içerdiği etil alkol miktarına ve kullanım sonrası ile alkolmetreye üfleme arasında geçen süreye bağlı olarak çeşitli oranlarda yalancı pozitif değerlerin olabileceğini bilimsel olarak ortaya çıktığı belirtildi. 

Etil alkol içeren maddelerin yol açtığı bu etkinin maksimum 15 dakikalık açık hava solunumu sonunda yasal sınırların altına düştüğü ve sıfırlandığı belirtilen açıklamada ispopropil alkol içeren maddelerin böyle bir etkiye yol açmadığı ifade edildi.

15 DAKİKALIK AÇIK HAVADA BEKLEME SONRASI YENİDEN TEST TEKRARI İSTEYEBİLİRSİNİZ

Yaşanabilecek hukuki ve cezai mağduriyetlerin önüne geçmek adına basit önlemler sunulan açıklamada "Özellikle kolluk kuvvetlerince yapılan testlerde vatandaşların pozitif gelen üfleme testlerine bu yönde bir itirazları olduğunda, 15 dakikalık açık havada bekleme sonrası testin yeniden tekrar edilmesine dair yasal düzenlemeler yapılmalıdır. İsopropil bazlı dezenfektanların alkolmetre cihazlarını etkilememesi dolayısıyla başta trafikte olmak üzere alkolün hukuki problem yaratacağı alanlarda, etil alkol değil isopropil alkol bazlı dezenfektan kullanımının mağduriyetlerin önüne geçebileceği vatandaşlarımız tarafından dikkate alınmalıdır" denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP usulü kapanma çiftçiyi vurdu

SONRAKİ HABER

Soğan üreticileri: Tarımda üretim planlı olmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa