07 Mayıs 2021 12:19

Silvan’da on binlerce balık öldü

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Alibey Mahallesi’nde bulunan dere yatağında, on binlerce balık öldü. Ölüm nedenlerinin tarım ilaçları olduğu iddia edildi. 

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Alibey Mahallesi’nde bulunan dere yatağında, on binlerce balık öldü. Ölüm nedenlerinin tarım ilaçları olduğu iddia edildi. 

TMMOB Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi sosyal medya hesabından konuyla ilgili Twitter’den yaptığı paylaşımda “Ekolojik kıyımın sonucu; Silvan ve Bismilde balık ölümleri. Doğayı koruyun, Kıyımı Durdurun!” çağrıda bulundu.  Silvan ve Bismil’de yaşanan balık ölümlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Tarım Orkam Sen Diyarbakır Şube Başkanı Nasır Demirkıran, “Balık ölümleri genel bir sorun haline geldi, açıklama bekliyoruz” dedi.

KONUNUN MUHATTAPLARI BALIK ÖLÜMLERİNİ AÇIKLASIN

Doğa katliamının ülkenin dört bir yanında yaşandığına dikkat çeken Demirkıran, “Bu ölümlerin nedeni bölgedeki barajlar ya da yapılan ilaçlamadan kaynaklı olabilir. Ya da mum ocakları var onlardan da kaynaklı olabilir net bir bilgi yok. Bizim bu testleri yapacak durumumuz yok çünkü. Tarım il müdürlükleri, çevre Şehircilik ve DSİ bu konunun parça parça muhatabı çevre sağlığı ve sulama kanallarından dolayı. Buradaki balık ölümlerinin nedenini Tarım İl Müdürlüğü, Su Ürünleri birimi ile sudan örnek alıp nedenini araştıracak. Bu konuya dair bir açıklama bekliyoruz. Bu balık ölümleri sadece burada değil, Şırnak, Adana ve diğer Bölgelerde de var. Diyarbakır merkezde olmasa da Hazro, Silvan, Kulp ve Bingöl üçgeninde bir sürü HES yapılıyor oralarda da doğa katliamı var. Silvan ve Bismil’deki balık ölümlerini nedenini araştırıyoruz, henüz ölüm nedenlerine dair bir bilgimiz yok. Balık ölümleri genel bir sorun haline geldi” dedi.

ÇEVREYE ZARAR VEREN BARAJ VE HES’LERDEN VAZGEÇİLMELİ

Doğanın kontrolsüz bir şekilde tahrip edilerek ekosistemin bozulduğunu söyleyen Demirkıran, Bölge’de doğa katliamına neden olan HES’ler ve  doğaya zarar faaliyetlerin kontrol altına alınması gerektiği çağrısında bulundu. Demirkıran, “ Silvan’da Mir Aliyan Köyü Batman’da Hasankeyf, Çınar’da Hücetli köyü çevresi ve daha bir çok bölgede baraj ve HES’ler sebebi ile doğa katliamı devam ediyor. Şırnak'taki kömür ve  belediye atıklarının nehirlere dökülmesi, Diyarbakır’da  Üniversite atıklarının, Dicle Nehrine atılması, yine sular üzerinde bulunan fabrikaların filtre veya herhangi bir arıtma sisteminin olmaması ,termik santraller, barajlar, petrol rafinerileri, kum ocakları, endüstriyel tarım bütün bunların ölçütsüz ve kontrolsüz yapılması sonucunda yaşanıyor. Yaşanan doğa katliamının önüne geçmek için çevreye zarar veren baraj elektrik santrallerinden vazgeçilmesi kurum kuruluşların atık yönetim standartlarına kavuşturulması lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Soğan üreticileri: Tarımda üretim planlı olmalı

SONRAKİ HABER

Mr. Minister, Yes Sir!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa