08 Mayıs 2021 08:46

TBMM İnsan Hakları Komisyonu hemşirenin sürgün kararında mahkemeyi tanımadı!

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi İşyeri Temsilcisi Hemşire Günseli Uğur’un, sürülmesine ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu, skandal bir karara imza attı.

Solda Günseli Uğur, sağda Ebru Melek Benligül | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı sendikasının düzenlediği eyleme katıldığı için SES Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Hastanesi İşyeri Temsilcisi Hemşire Günseli Uğur’un, sürülmesine ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu, skandal bir karara imza attı. Günseli Uğur’un, komisyona yazdığı dilekçeye verilen cevapta eylemlerin sendikal faaliyet çerçevesinde değerlendirilemeyeceği ve sendikal hak ihlaline ilişkin olmadığı ifade edildi.  

Uğur’un, sürgüne karşı açtığı davada mahkeme, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendika Yasası’na göre yapılanın sendikal faaliyet olduğunu ve yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu karara rağmen komisyonun bu kararı dahi incelemeden "Sendikal faaliyet değildir" kararı vermesine Günseli Uğur, SES İzmir Şubesi ve Uğur’un avukatı tepki gösterdi.

"SENDİKAL HAKLAR ANAYASALDIR"

Komisyonun kararını akıl almaz olarak niteleyen Günseli Uğur, “Sendikalar Yasası, Anayasa, 657 sayılı Kanun, BM sözleşmeleri vb. sendikal faaliyete ilişkin oldukça açık ve nettir. Sendikal haklar her şeyden önce Anayasa ile korunmaktadır” dedi. Uğur ayrıca açığa alınmalarına ilişkin Meclis gündemine gelen soru önergesine cevaben Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Görev alanına girmediği’ şeklinde yaptığı açıklamayı da eleştirerek bu hukuksuzluktan bir an önce vazgeçilerek görevlerine dönmek istediklerini söyledi.

"SENDİKA HAKKI GASBI VAR"

SES İzmir Şubesi Hukuk Sekreteri Hava Akcan ise sağlık çalışanlarının hakları için yaptıkları eylemlerin sendikal faaliyet olduğunu söyledi. Günseli Uğur’un geçici görevle hastaneden sürgün edildiğini hatırlatan Akcan, sendika temsilcisinin geçici görevlendirmeyle başka bir yere gönderilemeyeceğine karşı dava açtıklarını ve kazandıklarını söyledi. Mahkemenin ve savcılığın 'Sendikal faaliyettir soruşturmaya yer yoktur' demesine rağmen TBMM komisyonunun aldığı kararı eleştiren Akcan, “Meclis komisyonu şeffaf ve tarafsız olmalıdır” dedi. “Sendika temsilcisi işyerinde mesai saatlerinde faaliyet yapmayacak da nerede yapacak?​” diye soran Akcan “Sendikal haklara karşı bir gasp söz konusudur. Sendikal faaliyetleri DEÜ Rektörlüğü bu yöntemlerle engellemektedir” dedi.    

"KOMİSYON GÖRÜNÜRDE VAR"

Sendikanın Avukatı Hasan Hüseyin Evin de mahkeme kararlarına rağmen TBMM İnsan Hakları Komisyonunun herhangi bir inceleme ve araştırma yapmadan sadece DEÜ Rektörlüğünün yazısına göre karar vermesinin doğru olmadığını söyleyerek “Komisyon bu kararla görünür var olduğunu göstermiştir” dedi. Komisyonun, inceleme yapmadan belge istemeden sadece rektörlüğe sorarak karar verdiğine dikkat çeken Evin “Rektörlük de ‘Bunlar doğru söylemiyor dışarıdan gelip hastaneyi bastılar’ demiş. Oysa orada çalışan kişiler hakları için eylem yaptı. Hatta bundan dolayı DEÜ Rektörlüğü savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, ‘Sendikal faaliyettir ve ifade özgürlüğüdür, kovuşturmaya yer yoktur’ dedi. Bu kararlar bile yok sayılmıştır. Kararla, Meclis gibi bir kurumun ciddiyeti ve itibarı ayaklar altına alınmıştır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker’in suçlamasına yanıt veren savcılık Kaharman’ın ölümüne "intihar" dedi

SONRAKİ HABER

Dr. Fatih Yaşlı: Asıl kavga kimin nereyi kontrol edeceği üzerinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa