Sağlık Bakanı Koca'ya hidroksiklorokin sorusu: Hastalar üzerinde deney mi yapıldı?
CHP Milletveikili Murat Emir ve Tüketiciyi Koruma Derneği, Kovid-19 tedavi protokolünden çıkarılan hidroksiklorokin ilacına dair Sağlık Bakanlığına bir dizi soru yöneltti.
İLGİLİ HABERLER
Kovid-19 tedavi rehberinde bulunan Hidroksiklorokin ilacı nihayet rehberden çıkarıldı
CHP Ankara Milletveikili Murat Emir, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) uyarılarına karşın Kovid-19 tedavisinde hastalara aylarca verilen ve geçen hafta tedavi rehberinden çıkarılan hidroksiklorokini yeniden Meclis gündemine getirdi. Bu konuyu 5 ay önce Meclise sunduklarını ama hâlâ yanıtlanmadığını kaydeden Emir, Sağlık Bakanı Koca'ya "Hastalar üzerinde deney mi yapıldı? Kaç kişi klorokine bağlı kalp rahatsızlığı geçirdi?” diye sordu.
Emir, “Klorokin, Dünya Sağlık Örgütü’nün Kovid-19 tedavisinde uygulanmasını durdurduğu ve Amerikan Gıda İlaç Dairesi’nin (FDA) yan etkileri dolayısıyla onayını geri çektiği bir ilaçtır. FDA tarafından yayınlanan klorokin tedavisine yönelik yan etkiler arasında yüzde 28’lik oranla kalbe bağlı komplikasyonlar (kardiyak bulgular) birinci sırada yer alıyor. İlacın kısa sürede işe yaramadığı fark edilirken, kullanan ülkeler de bu ilacın kullanımını terk etti. Dünyada klorokini son 6 ayda kullanan tek ülke ise Türkiye. Tüm dünyadan ve Türkiye’den bu işle ilgilenen bütün bilim insanları, ilacın kullanılmaması gerektiği yönünde uyarılarda bulundu” dedi.
Klorokin tedavisinin Türkiye’de bugüne kadar yüz binlerce hastaya uygulanırken bazı hastaların taburcu olduktan bir ay sonra bazı kardiyak bulgular ile başvuruda bulunduklarına dikkat çeken Emir, bu bildirimlerin TİTCK tarafından klorokinin yan etki bildirimi olarak kayıt altına alınması ve kardiyak bulguların yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Oysa, kişilerin kalp hastalığı olup olmadığına bakılmaksızın ilacın, içerisinde doktor bulunmayan filyasyon ekiplerince hastaların eline tutuşturulduğunu ifade eden Emir, bunun aslında hastaların hastaneye getirilmeme ve evde tutulma isteğiyle uygulanmış siyasal bir tercih olduğu dile getirdi. Emir, konuya ilişkin Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
“Bugüne kadar tedavi protokolü kapsamında klorokin ve kolşisin ilaçları uygulanırken Bilim Kurulu görüşü, etik kurulu onayı ve hastaların onamı alındı mı? Hastalar üzerinde deney mi yapılmıştır? Kovid-19 hastalarına klorokin ve kolşisin ilaçları uygulanırken hasta grubu özellikleri değerlendirilmiş midir? Klorokin ve kolşisin ilaçları bugüne kadar kaç hasta üzerinde kullanılmıştır, kaç hasta klorokine bağlı kalp rahatsızlığı geçirmiştir? DSÖ ve FDA onayları bulunmamasına karşın hekimlere klorokin kullanmaları yönünde neden baskı yapılmıştır?”
TÜKODER'DEN SAĞLIK BAKANLIĞINA SORULAR
Tüketiciyi Koruma Derneği (TükoDer), Kovid-19 tedavi protokolünden çıkarılan Hidroksiklorokin ilacına dair Sağlık Bakanlığına bir dizi soru yöneltti. Yaptığı yazılı açıklamada ilacın, değişiklik öncesi Kovid-19 tedavi rehberinde yazılı olduğunu hatırlatan TükoDer, "Türkiye'de tüm Kovid olgularına hidroksiklorokin olabildiğince erken dönemde tedavi amaçlı uygulanmaya başlanmış, beraberinde tartışmaları ve endişeleri getirmiştir" dedi.
İlacın olumsuz yan etkileri ve kalp krizi sonucu ölümlere yol açtığına yönelik birçok şikayetin dile getirildiğini anımsatan TükoDer, "Türk Tabipler Birliği tarafından çeşitli uyarılar yapılmıştı. Salgına yönelik gerek bu ilaç olsun gerek olmayan aşı olsun bütüncül sağlık bir türlü oluşturulamamış olup, bir yıldır bu uyarıları dikkate almayan Sağlık Bakanlığı nihayetinde ilacı tedavi rehberinden kaldırdığını açıklamıştır" diye belirtti.
"İlacın hasta kontrol ve muayeneden geçmeden, Kovid üzerine etkisi kesinleşmeden, evlere kapıdan dağıtılması sorgulanmalıdır" denilen açıklamada Sağlık Bakanlığına şu sorular yöneltildi:
- Sağlık Bakanlığı tarafından virüse yönelik sunulan/tavsiye edilen tedaviye yönelik ilaçlar deneysel mi?
- Tıbbi gerçeklere sansür uygulanmadan, bu ilacın kullanımına bağlı can kaybı var mıdır?
- Bu ilacın uygulandığı tedavi verilen ve sonuçları kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanacak mıdır?
- Bu ilacın patent sahibi ilaç şirketi ve aracılık eden distribütör kim?
- Bu ilacın üreticisi yada ithalatçısında başından beri stok değişimi seyri nedir?
- Sağlik Bakanlığının almış olduğu bu karar ile stokları etkilendi mi?
- Ya da stok durumuna göre mi bu karar alindi?
- İlacın kullanılması ile ilgili bir suistimal veya haksız kazanç bir rant var mıdır?
- Kovid-19 tedavisinde kullanılmasının bir tedaviye bir faydasının olmadığı tespitleri neden ilk uygulamalarda tespit edilmedi?
- Kararın gerekçeleri ve Kovid hastalarına olumsuz etkileri açıklanacak mıdır?
(HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et