10 Mayıs 2021 11:01

İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde avukat görüşmesine idari engel

İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde müvekkilleri ile görüşmek isteyen avukatlar idari izin nedeniyle görüşmelerin 1 hafta süreyle ertelendiği yanıtını aldı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hilmi MIYNAT
İzmir

İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde müvekkilleri ile görüşmek isteyen avukatlar idari izin nedeniyle görüşmelerin 1 hafta süreyle ertelendiği yanıtını aldı.

Sınır dışı kararına 7 günlük itiraz süresi olduğunu hatırlatan İzmir Barosu Göç ve İltica Komisyonundan sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Deman Güler idari engellemeye tepki gösterdi.

Güler, kendilerine herhangi bir resmi yazı ulaşmadığını belirterek şunları söyledi; “Müvekkilleri ile görüşmek isteyen avukat arkadaşlarımız GGM Müdürlüğü tarafından görüşmelerin memurların idari izinde olduğu gerekçesiyle 1 hafta süreyle ertelendiği yanıtını aldı. 2020 başında 15 gün olan sınır dışı kararına itiraz süresi 7 güne düşürüldü. Aynı süreçte Yunanistan tarafında da yapıldı bu. Bu da mültecilerin haklarını korumayı zorlaştırdı. Şimdi de mültecilerin savunma hakkı idare keyfiyeti ile engelleniyor. Buna itirazımızı sürdüreceğiz!”

“DOSYA İNCELENMESİNE BİLE İZİN VERİLMİYOR”

Bu fiili engellemeyi müdürlük keyfiyeti olarak değerlendiren Güler, “Meslektaşlarımız görüştüklerinde personellerin idari izinli olduğu yanıtını alıyor. Dosya incelenmesine bile izin verilmiyor. Mültecilerin geri gönderilmeme hakkı ihlal ediliyor. Mülteciler geri gönderilme durumunda işkence görebilir, öldürülebilir, cinsel kimliğinden ya dini inancından dolayı cezalar alabilirler. Müdürlük haklarını kullanmalarına keyfe keder bir karar ile engel oluyor. Bir yanda insan hakları diğer yanda idari izin söz konusu. Bir an önce bu yanlış karardan dönülmesini istiyoruz” diye konuştu.

“7 GÜNLÜK İTİRAZ SÜRESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Av. Güler ayrıca 7 günlük sürenin hayati önem taşıdığına dikkat çekerek “İzmir Barosu’nun adli yardım servislerinin ne denli hızlı çalıştığı bilinir. Kısa süre içerisinde görevlendirmeleri yapıyoruz. Fakat şöyle ki bu karar bilgisi bize geç ulaşmış da olabiliyor. Sınır dışı kararı bilgisini aldık, görevlendirmeyi yaptık. O kadar hızlı bir süreç ki belki biz vardığımızda 7 gün geçmiş olabiliyor. 7 günlük süre çok kısa ve aynı zamanda mülteciler açısından hayati önem taşıyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kripto para borsası Binance para çekme işlemlerini bir süre durdurdu

SONRAKİ HABER

Zeynep Erdoğan, uzaklaştırma kararı bulunan Mehmet Erdoğan tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa