DİSK-AR: Geniş tanımlı işsizlik 9,2 milyona ulaştı
DİSK-AR "İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Mart 2021" raporunu yayımladı. Buna göre, işsizlikte artış eğilimi devam etti. Geniş tanımlı işsiz sayısı 9,2 milyona ulaştı.
Fotoğraf: DHA
TÜİK’e göre istihdamda, mart 2020’den mart 2021’e 1 milyon 726 bin kişilik artış yaşandı. Diğer bir ifadeyle 1.7 milyon kişiye yeni iş yaratıldı. TÜİK verilerini değerlendiren DİSK-AR, “Bunun salgın koşullarında nasıl gerçekleştiği ve istihdamın nasıl olup da salgın öncesi düzeye yaklaştığı belirsiz. TÜİK istihdamda olup işbaşında olmayanların sayısını açıklamadığı için gerçekte kaç kişinin fiilen çalıştığı, kaç kişinin istihdamda göründüğü halde çalışmadığı bilinmiyor. Öte yandan, İŞKUR verileri ile TÜİK verileri arasında büyük bir uyumsuzluk var. Bir yandan çalışamayıp İŞKUR desteği alanların sayısı 1 milyon 834 bin artarken öte yandan istihdamın 1 milyon 726 bin artması tuhaf ve izaha muhtaç bir çelişki olarak duruyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2021 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) sonuçlarını açıkladı. DİSK-AR ise "İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Mart 2021" raporunu yayımladı. Buna göre, işsizlikte artış eğilimi devam etti. Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 25,8 olurken, geniş tanımlı işsiz sayısı (atıl işgücü) 9,2 milyona ulaştı.
İSTİHDAM VERİLERİ TARTIŞMALI
TÜİK Mart 2021 dönemi dar tanımlı işsizlik oranını yüzde 13,1 ve TÜİK'in atıl işgücü olarak, DİSK-AR'ın ise geniş tanımlı işsizlik olarak ifade ettiği oranı yüzde 25,8 olarak açıkladı. TÜİK verilerine göre, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı Mart 2021'de 4 milyon 236 bin, TÜİK verilerinden hareketle yaptığımız hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise 9 milyon 204 bin olarak gerçekleşti.
TÜİK'e göre, istihdamda Mart 2020'den Mart 2021'e 1 milyon 726 bin kişilik artış yaşandı. Diğer bir ifadeyle 1,7 milyon kişiye yeni iş yaratıldı. Ancak bunun salgın koşullarında nasıl gerçekleştiği ve istihdamın nasıl olup da salgın öncesi düzeye yaklaştığı belirsiz. TÜİK istihdamda olup işbaşında olmayanların sayısını açıklamadığı için gerçekte kaç kişinin fiilen çalıştığı, kaç kişinin istihdamda göründüğü halde çalışmadığı bilinmiyor. Öte yandan, İŞKUR verileri ile TÜİK verileri arasında büyük bir uyumsuzluk var.
TÜİK'in yeni kullanmaya başladığı metodolojiye göre, açıklanan aylık veriler oldukça sınırlı bir kapsama sahip. Aylık verilerde daha önceki TÜİK metodolojisinde yer alan pek çok ayrıntı yer almıyor. Örneğin istihdam olup çalışmayanlar aylık verilerde yok. Bu nedenle salgın döneminde istihdamda görünüp iş başında olmayanların sayıları TÜİK verilerinde yer almıyor. Yine iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK'in aylık verilerinde yer almıyor. TÜİK ayrıca üç aylık veriler açıklayacağını ve ayrıntıların burada yer alacağını açıkladı. O nedenle aylık veriler detaylı analiz yapmak için yeterli değil.
Rapordan özet bulgular şöyle:
- Salgın işsizliği artırmaya devam ediyor.
- Kadın işsizliği salgında daha yüksek seyrediyor.
- Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 34!
- Dar ve geniş işsizlik arasındaki makas büyük.
- Genç işsizliği yüzde 25!
- Genç kadın işsizliği yüzde 30'un üzerinde!
- İstihdam verileri izahata muhtaç!
Rapora ulaşmak için tıklayın. (EKONOMİ SERVİSİ)