10 Mayıs 2021 14:30

ABD’li siyasi tutuklu Mumia Abu Jamal kalp ameliyatı oldu

Mumia’ya “Ne istiyorsun?” diye sorarak vedalaşma sürecine başlıyorum, Mumia’nın cevabı: “Kazanmanın ve buradan çıkmanın bir yolunu bulmak istiyorum!” şeklinde oluyor.

Fotoğraf: Prison Radio

Paylaş

Noelle Hanrahan*
Junge WELT

Pam Africa geçen gün Mumia’ya “göz kulak olmamız” gerektiğini söyledi. 7 Mayıs 2021 cuma günü öğle saatlerinde ziyaretçi hücresine girdiğimde Mumia, “Demek bu duvarların üzerinden tırmanmak bu kadar kolay abla! Buraya nasıl girdin?​” dedi. Omuz silktim ve sordum, “Duvarların bizi durdurmasına ne zaman izin verdik?​”

Cam bölmenin ardından selamlaştık. Sonra, “Sadece gardiyandan, karantinan sona erdiği için direktörün dün onayladığı görüşmelerimizi yapmamıza izin vermesini rica ettim” dedim. Mumia “Tamam, konuşalım nöbetçi geri geldiğinde başka bir odaya geçebiliriz” cevabını verdi. 

On dakika sonra Mumia ziyaretim onaylandı ve Pleksiglas bölme olmadan konuşmaya devam edebildik. Bir dirsekle selamlama ve sarılmadan sonra, Pennsylvania’daki SCI Mahanoy Eyalet Hapishanesi’nin tamamen boş ziyaret alanında bir masaya oturduk.

Öncelikle Mumia’nın harika göründüğünü vurgulamak istiyorum. Enerjisini tekrar kazanmıştı. Yüz maskesinin altında genişçe gülümsedi. Gülerek kendisine bir kez daha yaşama şansı verildiğini söyledi. “Kendimi harika hissediyorum” diye gürlediğinde sesi tıpkı “Tony the Tiger” (ünlü Amerikan kahvaltılık mısır gevreği reklam maskotu) gibiydi. 

Aylarca süren kalp yetmezliğinden sonra, işleyen bir kalbe sahip olmanın iyi olduğunu ve ona yaşama umudu verdiğini tahmin edebiliyorum. Bu, sağlığını geri kazanmaya başlayacak kadar güçlü hissetmesine yardımcı oluyor. Korona salgınının tam bir yıl sürdüğü, mahkumların tamamen kapanmasıyla tanınan bir hapishanede doğru beslenme ve yeterli egzersiz çok zor olsa da, kalp hastalıkları tamamen tedavi edilebilir.

Uzun, dar bir yara artık Mumia’nın göğüs kemiği boyunca uzanıyor. Sadece birkaç gün önce yapılan iki açık kalp baypas ameliyatının sonucu bu. Yaklaşık 90 kilo ve 1.80 metre boyundaki zayıf adam, artık iyileşme yolunda. Mumia, çok yakında revirden normal hücre bölümüne taşınacağını umuyor.

Benim aracılığımla Mumia, dayanışma hareketinin hastalığının ciddiye alınmasını ve sonunda doğru teşhis edilmesini sağlamasının ne kadar önemli olduğunun herkes tarafından bilinmesini istedi. Dış dünya, gözaltı koşulları ve yeterli tıbbi bakıma erişim konusunda göz kamaştırıcı bir spot ışığı yakmasaydı hayatta kalamayacağını biliyor.

Ziyaret sona erdiğinde, her zamanki gibi Mumia’ya “Ne istiyorsun?​” diye sorarak vedalaşma sürecine başlıyorum, Mumia’nın cevabı: “Kazanmanın ve buradan çıkmanın bir yolunu bulmak istiyorum!” şeklinde oluyor.

Mumia’nın SCI Mahanoy Eyalet Hapishanesi’nin ziyaretçi odasında destekçileri için not defterine yazdığı el yazısı mesajının metni şöyle: “Hepinizi seviyorum! Hayatımın bir parçası olduğunuz için çok teşekkür ederim! Sevginiz ve gücünüz beni taşıyor ve kalbim iyimserlikle dolu! Özgürlüğe kadar! Sevgilerle, Mumia.”

*Noelle Hanrahan bir araştırmacı gazeteci. Stanford Üniversitesi’nden B.A. Cinsiyet, Irk ve Sınıf Çalışmaları okudu ve Boston Üniversitesi’nden Ceza Adaleti Yüksek Lisansı yaptı.

Çeviren: Semra Çelik

ÖNCEKİ HABER

AKP’yi eleştiren mülteci Munip Ali, Erzurum Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi

SONRAKİ HABER

Yurtiçi Kargo’da ‘kölelik’ kuralları: Sendikalı olmak da şahitlik yapmak da yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa