11 Mayıs 2021 00:42

Yurtiçi Kargo’da ‘kölelik’ kuralları: Sendikalı olmak da şahitlik yapmak da yasak

Yurtiçi Kargo TÜMTİS'te örgütlenen 15 işçiyi işten attı. TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Amaçları işçinin örgütlülüğünü engelleyip kurdukları köleci düzenin devamlılığını sağlamak” diye konuştu.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Yurtiçi Kargo sendikalı olan 15 işçiyi işten attı. İşten atılan işçilere mahkemede şahitlik yaptığı için Süleyman Eken’in de işine son verildiği iddia edildi. TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Amaçları işçinin örgütlülüğünü engelleyip kurdukları köleci düzenin devamlılığını sağlamak” dedi.

Yurtiçi Kargo’da çalışan Tüm Taşıma İşçileri Sendikasına (TÜMTİS) üye olan 15 işçi işten çıkarıldı. Yurtiçi Kargo işten atılan işçilerin işe iade davalarında şahitlik yapan Süleyman Eken’i İş Kanunu’nun 18. maddesini gerekçe göstererek işten attı. İşe iade davası açan Eken, “Sendikal haklarımızın peşini bırakmayacağız. İnsanca yaşama koşulları için daha çok yan yana geleceğiz” diyerek ilerleyen günlerde işten atılan arkadaşlarıyla basın açıklaması yapacaklarının bilgisini verdi.

"EK İŞ YAPMAK ZORUNDA KALIYORDUK"

Çalıştığı süre boyunca asgari ücretin 150 lira üzerinde ücret alan Eken, “Yetmiyordu, mecburen ek iş yapıyordum. Sadece ben değil benim gibi ev geçindiren birçok arkadaşım ek iş yapmaya gidiyordu. Kargoda işim bitince aceleyle bir dershanenin temizliğini yapmaya gidiyordum. Zaten işyerinde arkadaşların çoğu benim gibi yaşamaya çalışıyor başka türlü yetmiyor” dedi. Pandemi sürecinde hastalıkla burun buruna çalıştıklarını söyleyen Eken, “İnsanlar evlerine kapanınca internet alışverişine yöneliş arttı. İnternet alışverişi arttıkça bizim iş yükümüz arttı. Her gün yüzlerce pakete el sürüp yine onlarca kapı çaldık. Hastalık ensemizdeydi ona rağmen düşük ücretlere çalıştırıldık” diye konuştu.

Tekrar tekrar işten atamazlar ya diyen Eken, “Bir korkum yok davamı açtım yakalarını bırakmayacağım. Sırf sendikalı olduğu için işten attığınız arkadaşımın yanında olmak benim boynumun borcu. İnsanca yaşamak istiyoruz insanca yaşamaya yetecek ücretler istiyoruz. Biz bunun için çırpınıyoruz. Biz kargo işçileri olarak birlik olabiliyoruz ama bizimle beraber çalışan kiralık şoförler daha ağır şartlarda çalışıyor. Sigorta yok, yemek parası yok. Asgari ücreti veriyorlar al buna çalışırsan çalış diyorlar onların da sesi duyulsun istiyorum” dedi.

TOPLAM 153 İŞÇİ İŞTEN ATILDI

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, “Yurtiçi Kargo’da uzun süreden beri örgütlenme çalışması yürütüyoruz. İşçiler sendikamıza üye oluyor. Tüm bunlarla beraber yoğun bir baskı da devam ediyor. Sendikalı olduğunu öğrendikleri her işçiyi bir şekilde kapının önüne koymaya çalışıyorlar. Bugüne kadar ülke genelindeki Yurtiçi Kargo şubelerinde 153 işçi çıkarıldı. Davası sonuçlanan işçilerin sendikal nedenlerle işten çıkarıldığı mahkeme kararıyla onaylandı” dedi. Ülkedeki antidemokratik yasaların patronlara kolaylık sağladığını söyleyen Öztürk, “Artık o kadar saldırganlaştılar ki bırakın sendika üyesi olanı işten atılan işçiye şahitlik yapanı bile işten atıyorlar. Yasa dışı uygulamalarla işçilerin örgütlenme sürecini engellenmeye çalışıyorlar. Yaptıklarının suç olduğunu bildikleri halde Yurtiçi Kargo patronları suç işlemeye devam ediyor” diye konuştu.

DHL NASIL BAŞARDIYSA YURTİÇİ KARGO İŞÇİSİ DE BAŞARACAK

Kargo işçilerinin pandemi koşullarına rağmen çalıştığını söyleyen Öztürk, “Yurtiçi Kargo pandemi koşullarında işçileri günde 11-12 saat mesai ücreti vermeden çalıştırdı. Bu düzeni devam etsin diye buradaki sendikal çalışmayı engellemeye çalışıyor. Fakat sendikamız her bölgeden çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. DHL nasıl başardıysa Yurtiçi Kargo işçileri de başaracaktır” dedi. Geçtiğimiz aylarda ilk özgür toplu sözleşmesini imzalayan Aras Kargo koşullarıyla kıyaslayan Öztürk, “Örgütlü işçiler 8 saat çalışıyor sosyal haklara sahipler pandemi sürecinde uzun çalışma saatlerinin karşılığını mesai ücretlerini alıyorlar. Kargo şirketlerinin genel mantığı düşük ücrete kısa süreli çalıştırmaktır ancak örgütlü yerlerde 3 ayda bir işçi değişimi gibi bir olay kalmamıştır. MNG gibi Yurtiçi Kargo gibi yerler örgütlü yerlerin aksine işçiyi 11-12 saat çalıştırıp asgari ücrete razı etmeye çalışıyor, razı olmayanları da böyle işten atıyorlar” diye konuştu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

ABD’li siyasi tutuklu Mumia Abu Jamal kalp ameliyatı oldu

SONRAKİ HABER

Yeldana Kaharman’ın otopsi raporunu yayınlayan Gazeteci Baransel Ağca'ya soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa