10 Mayıs 2021 15:04

İZENERJİ TİS görüşmelerinde sosyal hakları kapsayan 10 madde tutanak altına alındı

İZENERJİ TİS görüşmelerinde kalan 23 maddeden sosyal hakların olduğu 10 madde tutanak altına alındı. Ücretle ilgili olan maddeler ise bir sonraki oturuma kaldı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZENERJİ şirketi ile DİSK/Genel-İş İzmir 2 No’lu Şubesi arasındaki toplu iş sözleme görüşmeleri arabulucu sürecinden sonra da devam ediyor. Yaklaşık 10 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde SODEMSEN’le bugün yapılan oturumda daha öncede kalan 23 maddeden 16’sı değerlendirildi. Bu maddelerden 10’u imza altına alındı.

Daha çok sosyal hakların tutanak altına alındığı görüşmeyle ilgili Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, İZENERJİ şirketi önünde bekleyen temsilci ve işçilere bilgilendirme yaptı. Şirketi önünde bekleyen işçiler ise, "Sadaka değil toplu sözleşme" , "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganları attı.

TİS’TE TUTANAK ALTINA ALINAN MADDELER

Yıldız, konuşmasında geçen maddelerle ilgili açıklama yaparak, “28. madde iş süresi ve çalışma saatleri, 34. madde çalışma süresinden sayılan haller, 44. madde öğle yemeği yardımı, 45. madde hastalık yardımı, 46. madde yakacak yardımı, 49. madde ulaşım yardımı, 50. madde izin yardımı, 53. madde işe devam primi -ki madde 45 ile birleştirildi- 71. madde salgın hastalık koşullarında çalışma esasları ve son olarak 73. madde uyuşmazlık çözme, disiplin kurulu ve terfi komisyonuyla ilgili maddeler imza altına alındı” dedi.

Günlük yemek ücretlerinin 24,65 liradan 30 liraya çıktığını ve Kovid-19’a yakalanan işçilerin yemek parasının kesilmeyeceğini belirten Yıldız, “Ulaşım yardımında da özellikle KHK ile geçen ve güvenlikteki arkadaşlarımız açısından sıkıntılar yaşıyorduk, bunu ortadan kaldırdık, ilçeler yazılarak geçti. Yakacak yardımı 225 liradan aylık 300 liraya yükseldi. Yıllık izne çıkan, günlük çıktığı kadar 20 TL brüt alıyordu, yüzde 35’ini alacak. Şu an ücret üzerinden hesaplarsak yüzde 115 zam gelmiş oldu. Ayrıca yeni maddelerden biri; doğal yaşam parkına ve uluslararası fuara ücret ödemeden personel kimlik kartları ile giriş yapacak” diye konuştu.

“BİRLİKTE MÜCADELE İLE TİS’İ İMZALAYACAĞIZ”

Görüşmelerin devam edeceğini söyleyen Yıldız, “Bir kez daha söyleyelim; toplu sözleşmeyi ne şube başkanının ne de temsilcilerin bitirme hakkı var. Bu sözleşme 10 bin işçi ile imzalanacak. Taban ücretiyle ilgili bir teklif gelmedi. Talebimiz eşit ise eşit ücrettir, bunu almak için hep birlikte mücadele vereceğiz” dedi.

Yıldız ayrıca sosyal medyadan yapılan açıklamarın doğruyu yansıtmadığını, TİS sürecine ilişkin yapılacak her açıklamanın doğrudan şube yönetimi üzerinden yapılacağını söyleyerek, işçilerin bu tarz açıklamalara inanmamasını istedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam