10 Mayıs 2021 17:42

CHP’li Aydoğan: Mahkumlara Kovid-19 testlerinin sonuçları verilmiyor

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, CHP'li Turan Aydoğan'ın Silivri Cezaevinde Kovid-19 testi yaptıran tutuklu ve mahkumlara test sonuçlarının verilmemesiyle ilgili sorusuna yanıt vermedi.

Fotoğraf: Envato

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, pandemi sürecinde ceza ve tutukevlerinde tutuklu ve hükümlülerin yaşadığı sağlık sorunlarına ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında Kovid-19 testi yaptıran tutuklu ve mahkumlara test sonuçlarının verilmediğine dikkat çeken Aydoğan, Bakan Gül’ün sorusuna yanıt vermediğini söyledi. Sağlığa erişimin her bir yurttaş için eşit biçimde sağlanması gerektiğine dikkat çeken Aydoğan, “Bu insanların sağlık haklarının korunması devletin görevidir” dedi.

Kovid-19 salgınının ülkede görülmeye başladığı andan itibaren ceza ve tutukevlerinde ne gibi önlemler alınacağına dair bakanlığa sorular ilettiğini belirten Aydoğan “Ceza ve tutukevleri salgın hastalıklar için en büyük riski barındıran alanlardır. Böyle bir hastalıkla karşı karşıya kalınınca buralarda yoğun önlemler alınmalıdır” dedi.

"CEZAEVLERİ TIKLIM TIKLIM"

Birçok cezaevinde olduğu gibi Bakırköy ve Silivri’nin de kapasitelerinin üzerinde bir doluluğa sahip olduğunu belirten Aydoğan, “Salgın hastalık böyle bir kalabalığı affetmez. İnfaz Yasası’nda yapılan değişiklikle binlerce kişi tahliye edildi ama siyasi tutuklular hiçbir haktan yararlanamadı. Hala ceza ve tutukevleri tıklım tıklım” diye belirtti. Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında Kovid-19 testi yaptıran tutuklu ve mahkumlara test sonuçlarının verilmediğine dikkat çeken Aydoğan, bunların gerekçelerini Bakan Gül’e sorduğunu ama yanıt alamadığını söyledi.

Tutuklu ve mahkumların sağlık haklarının korunmasının öncelikle devletin görevi olduğunu hatırlatan Aydoğan “Test sonucunun mahkumlarla paylaşılmamasının gerekçesi nedir? Kaç hasta var, bunların kaçı ağır? Kaçı hayatını kaybetti? Mahpus kapasitesi ve yatak kapasitesi arasında ifade edilen uçurumlar doğru mu? Hem bunların yanıtlanmasını hem de bu sorunların çözümlenmesini bekliyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Zihinsel engelli Hafize Bakır kapatıldığı kafeste yaşamını yitirdi 

SONRAKİ HABER

Mardin’de 8 tutuklunun koronavirüse yakalandığı iddia edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa