10 Mayıs 2021 18:12

Trakya ve Marmara Belediyeler Birliğine: Doğaya sahip çıkın, halkla hareket edin

Trakya Platformu, Saros Körfezi’nde yapılacak liman inşaatının acilen durdurulması yönünde uyarıda bulundu. Platform, Trakya ve Marmara Belediyeler Birliğine "Doğaya sahip çıkın" çağrısı da yaptı.

FSRU doğal gaz inşaatı | Fotoğraf: Trakya Platformu

Paylaş

Trakya Platformu, Marmara Denizi sahillerine yakın bölgelerde birçok noktada görülen deniz salyaları ve BOTAŞ'ın Saros Körfezi'nde FSRU doğal gaz limanı hakkında basın açıklaması yaptı.

“2020 eylül ayında Birleşmiş Milletler açıkça ‘insanlığın ciddi bir yolayrımında bulunduğu, doğayı kurtarmak için acil harekete geçmesi gerektiği’ konusunda uyarıda bulunmuştur” hatırlatması yapılan açıklamada, “Doğa umursanmadan, sadece çıkarlar düşünülerek gerçekleştirilen bu zihniyetin en tipik örneğini, Saros FSRU projesinde ve iç bir deniz olan Marmara Denizi’nde gözlemlemekteyiz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Günümüzde benzer yaklaşımlar İkizdere’de, Ergene'de, Istrancalarda, Saros Körfezinde, Tekirdağ'da, Kaz Dağları’nda, Kuzey Ormanları’nda, Karadeniz’e akan derelerde, cennet göllerimizde, meralarımızda, Akkuyu’da, kısaca denizlerimiz, koylarımız da dahil tüm yurt genelinde uygulanmaya çalışılmaktadır” denildi.

“Derin deniz deşarjı denen yöntemin bir katliama yol açtığı ortayaçıkmıştır” uyarısının yapıldığı açıklamada, “Akıntıların konveyör olarak kullanılabileceği konusunun tam bir palavra olduğu kanıtlanmıştır. Bugün yaşadığımız doğa olaylarının çözümü, olumsuzluklara yol açan nedenlerin ortadan kaldırılması ve geçmişte buolumsuzluklara yol açanların cezalandırılmasıdır” ifadeleri yer aldı.

Açıklamanın devamı şöyle:

“GERİ DÖNÜLMEZ KAYIPLAR GERÇEKLEŞECEK”

“Marmara Denizinin başına gelen devasa kirletme faaliyetinde ısrar gibi Saros FSRU Liman inşaatı ve işletmesinde ısrar ve halkla inatlaşma devam ederse Saros Körfezimizin geri dönülmez kaybı gerçekleşecektir. FSRU Doğal gaz Limanı inşaatı ile Saros Körfezi ekolojik açıdan çok kritik bir sürece itilmek istenmektedir. Marmara Denizinin atıklarla oksijensizbırakılarak kirliliğin salyalaşması örneğinden çevreyi korumakla görevli Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ders alması gerekmektedir. Einstein’a atfedilen tabir ile ‘aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemek aptallıktır.’Marmara Denizi merkezi iktidar ve yerel iktidar yetkililerinin gözleri önünde yok edilmiştir. Marmara Denizi’ni kirleten vicdansızlık ve göz yuman umursamazlık Trakya’mızdaki yıkım projelerine karşı halkın öz gücüne dayanmak dışında bir çare olmadığını göstermektedir.

TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açısından Saros Körfezi’ni kirletip yok edecek Saros FSRU Doğal gaz Liman ve Kara Boru Hattı çalışmalarını durdurmak kamu yararı için zorunluluktur. Daha fazla orman, kıyı, tarım ve deniz tahribatı yapılmadan Saros Körfezi’ndeki FSRU liman çalışmalarını durdurmak bilim ve hukukunda gereğidir.Saros Körfezinin doğal varlıklarıyla birlikte korunması için Saros FSRU inşaatının acilen durdurulması gerekmektedir. Trakya'da, Saros'da yaşayan insanların oylarıyla seçilmiş olan Trakya Belediyeler Birliğini ve Marmara Belediyeler Birliğini sessizliğini bozmaya, doğal varlıklarımıza, denizlerimize aktif şekilde sahip çıkmaya ve bu yıkım faaliyetlerine karşıhalk ile birlikte hareket etmeye çağırıyoruz.Saros Körfezi’nde bu zulmü bizlere yaşatanları da bu vandalizme sesini çıkarmayanları da tarih bir gün mutlaka yargılayacaktır.” (Edirne/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde işkence iddiasını araştıran heyete görüş izni verilmedi

SONRAKİ HABER

"Loca" inşa eden şirket lütfetti: Akçakese Sahili'ne halk serbestçe girebilecekmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa