11 Mayıs 2021 09:11

BMGK'nin İsrail'i kınamasına ABD'nin engel olduğu iddia edildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in Kudüs'teki şiddet eylemlerini durdurmasını talep eden bildirinin ABD'nin girişimleriyle engellendiği iddia edildi.

Görsel: Pixabay

Paylaş

İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları sürerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) İsrail'in zorla tahliye ve şiddet eylemlerini durdurmasına ilişkin yayına hazırlanan bildirinin ABD'nin girişimleriyle engellendiği iddia edildi.

Sputnik'in The Times of Israel'e dayandırıdığı habere göre BMGK toplantısında Doğu Kudüs'teki Şeyh Jarrah mahallesindeki Filistinlilerin tahliyesinin önlenmesi ve kutsal yerlere saygı gösterilmesi konularında Norveç heyeti tarafından teklif sunulması ve İsrail'e çağrıda bulunulması planlanıyordu. ABD ve İngiltere, Norveç'in sunduğu taslak metne "Gazze'den füze ateşlenmesinin de kınanması" maddesini eklemeyi talep etti.

Önerilen açıklamada, İsrail'e "uluslararası hukuk ve insan hakları kapsamındaki yükümlülükleri doğrultusunda Doğu Kudüs dahil olmak üzere yıkımları ve tahliyeleri durdurma" ve "gerilimi artıran ve iki devletli çözümün uygulanabilirliğini baltalayan tek taraflı adımlardan kaçınması" çağrısında bulunuluyordu.

Ancak 15 Güvenlik Konseyi üyesinden 14'ünün metni kabul etmesine rağmen ABD temsilcileri konuyu görüşmek için daha fazla zaman talebinde bulundu ve daha sonra "bu adımın yararlı olmayacağı" yönünde görüş belirtti.

ABD misyonu sözcüsü, konuyla ilgili açıklamasında ise "ABD, Güvenlik Konseyi'nin gerilimi azaltma eylemleri konusunda yapıcı bir şekilde dahil oluyor" ifadelerini kullandı.

İrlanda'nın BM Büyükelçisi Geraldine Byrne Nason, oturumda yaptığı konuşmada "Güvenlik Konseyi'nin konuyu acilen değerlendirmesi gerek ve bunu bugün yapacağını umuyoruz" dedi.

İsrail’in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise görüşmenin ardından Güvenlik Konseyi üyelerini "Filistin şiddetinin arkasındaki nedenleri anlamamakla" eleştirdi ve İsrail'in kınanmasının "yıkıcı ve gerilimi artırıcı" bir sonucu olacağını öne sürdü. Erdan, İsrail'in olaylar süresince "sakinliğini korumak için elinden geleni yaptığını" da iddia etti.

ABD ise bir yandan BMGK toplantısında İsrail'in kınanmasına engel olurken gün içerisinde "Gazze'den atılan roketleri" kınadığını ifade eden açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Gazze'den atılan roketlere dair "kabul edilemez" ifadesini kullanırken İsrail'in saldırılarına değinmedi.

ABD dışında Türkiye, İran, Mısır, Venezuela gibi ülkeler ise İsrail'in saldırılarını kınadıklarını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hemşireler Günü | Sözüm hasta ve hasta yakınlarına

SONRAKİ HABER

Hemşireler Günü | Ekonomik kaygı can kaygısından baskın geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa