Hemşireler Günü | Ekonomik kaygı can kaygısından baskın geliyor
Mersin Şehir Hastanesinden bir hemşire, Hemşireler Günü dolayısıyla yaşadıkları sorunları, ekonomik kaygılarını ve çalışma koşullarını anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Mersin Şehir Hastanesinden bir hemşire
25 yıldır hemşireyim hiç bir yıl bu kadar yorulmamıştım. Eskiden 24 saat nöbet tutulmazdı, şimdilerde tutuluyor. Korona nedeniyle 24 saat nöbeti hemşirelerin imzalı dilekçesini alarak hayata geçirdiler. Ne yeteri kadar hemşire var ne de sağlık çalışanı. Bu fazla mesainin önünü açtı.
Sorsan ‘24 saati hemşireler istedi’ diyorlar. Hemşirelerden biri ‘En azından hastaneye bir kere girip çıkayım’ derken; diğeri para kazanmak için kabul etmek zorunda kaldı. 24 saat savunulacak bir mesai değil ama çaresizlik ve tuttuğu nöbet günlük mesaiden fazla olunca çoğu arkadaşımız “çok nöbet çok para” diyerek ölümüne nöbet tutuyor. Yoğun bakımda çalışan hemşireler fazla mesai ücretini diğer bölümlerdeki hemşirelere göre daha yüksek alıyor. Artan iş yükü, uzun çalışma saatleri dikkatimizi dağıtıyor ve ardı ardına kovid pozitif çıkan hemşireler… Vücut direncinin düşmesi de bulaş riskini artırıyor. Şu an bizim yoğun bakımda 6 kişinin testi pozitif ve karantinadalar.
İnsanlar maaş yetmeyince ekstra gelirlere yöneliyor. O da fazla mesai oluyor. 80-90 saat artı mesaili çalışan arkadaşlar var. 1 gün durup 1 gün çalışan arkadaşlar var. Sorsan 1 gün nöbet tutup 3 gün izinli olmak herkese mantıklı geliyor ama borç, harç, çocukların ihtiyacı baskın çıkıyor. Tek maaşla çalışan arkadaşlar var. Ekonomik kaygı can kaygısından baskın geliyor. O nedenle biz çoktan unuttuk Hemşireler Günü’nü ve bir yandan ay sonunu getirme diğer yandan canımızın derdine düşmüş durumdayız.