İyidere Liman İnşaatı projesi, Cengiz Holding’e bedelinin iki katına ihale edilmiş!
İkizdere'deki taş ocağından malzeme taşınarak yapılacak olan İyidere Liman Projesi’nin bedeli ile ihale sonucu arasında iki katı aşan bir farkın olduğu ortaya çıktı.
İkizdere | Fotoğraf: Yakup Okumuşoğlu
Özer AKDEMİR
İzmir
Rize İkizdere'de yapılmak istenen taş ocağına karşı yöre halkının direnişi sürerken, proje ile ilgili her biri skandal olarak nitelenebilecek bilgiler de gün yüzüne çıkıyor. Cevizli bazalt ocağı ile ilgili projede ortaya çıkan birçok usulsüzlüğün ardından, bu taş ocağından malzeme taşınarak yapılacak olan İyidere Liman Projesi ÇED'inde yer alan proje bedeli ile ihale sonucu arasında iki katı aşan bir farkın olduğu ortaya çıktı.
“HANİ MEVCUT TAŞ OCAKLARINDAN ALINACAKTI”
İkizderelilerin yanı sıra yöredeki diğer köylülerin ve ülkedeki birçok yaşam savunucusunun aylardır karşı çıktığı Cevizli ve Güldere köylerindeki bazalt ocakları Rize İyidere'de yapılması planlanan lojistik limanına malzeme taşımak için açılmak isteniyor. Bu ocaklardan çıkarılan malzemeler İyidere'nin Hazar Mahallesi mevkiinde 924 bin 592 metrekare deniz dolgusu için kullanılacak. Bu dolgu sonrası alanda ana mendirek, tali mendirek, kuru yük rıhtımı, rampa, tahkimat alanı gibi liman üniteleri yapılacak. Tüm bu yapılar için gerekli olan malzemeler İyidere Liman ÇED'ine göre bölgede mevcut bulunan taş ocakları ve beton tesislerinden elde edilecekti. ÇED raporunda "projenin inşaat aşamasında kullanılacak olan dolgu malzemeleri ruhsatlı ve izinli malzeme ocaklarından, beton ise ruhsatlı ve izinli hazır beton tesislerinden karşılanacak olup proje kapsamında herhangi bir malzeme ocağı işletmesi veya beton tesisi kurulması planlanmamaktadır" ifadelerine rağmen bugün İşkencedere mevkiinde İkizderelilerin karşı çıktığı iki yeni taş ocağı açılmak isteniyor.
PROJE BEDELİNİN İKİ KATINDAN FAZLA MALİYET!
İyidere Lojistik Liman Projesinde dikkat çeken bir başka tuhaflık ise ÇED raporunda proje bedeli olarak yazan miktarla projenin Cengiz İnşaat - Yapı ve Yapı İnşaat'a verilen ihale miktarı arasındaki fark. Proje nihai ÇED Raporunda proje bedeli olarak 700 milyon TL olarak belirlenmiş. 07. 09. 2020 tarihinde onaylanan ihale bugünlerde başka projeler için de tartışılan MD 21, pazarlık usulü ile 16.07.2020 tarihinde gerçekleştirilmiş. Ankara'daki Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kampusunda gerçekleşen ihaleye en yüksek
1. 423.480.045,00 tl teklif verilirken ihaleyi en düşük teklifi 1.370.106.030,20 tl veren Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş ile Yapı ve Yapı İnşaat Taahhüt San. Tic. A.Ş ortaklığı kazanmış. Böylece proje bedeli olarak 700 milyon lira belirlenen bir iş neredeyse iki katından bile fazla 1.719.780 bin lira "yaklaşık maliyet"e AKP'nin bu türden onlarca projesinin verildiği Cengiz İnşaat ve ortağına verilmiş oluyor.
CHP’LU ÖZTUNÇ'TAN BAKAN’A İSTİFA ÇAĞRISI
İkizdere'ye dün yöre halkının deyimiyle "ucu bucağı görünmeyen konvoyla" giden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu kaymakamlık binası çıkışında yaptığı açıklamada "Liman için deniz altında kalacak taş dolgusu için 10 farklı bölgede araştırma yapıldı. Bu araştırmalar sonucunda en uygun taşın bu bölgede olduğu belirlendi" şeklinde konuşmuştu. CHP Doğa Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç bakanın bu sözleri ile yapılmak istenen Cevizlik bazalt ocağı ÇED raporundaki bilgilerin çeliştiğini açıkladı.
Twitter hesabından bakana seslenen Öztunç, "Sn Karaalioğlu, yine proje tanıtım dosyanızla çeliştiniz. 10 farklı yerde inceleme yaptırdık dediniz ama Valiliğe sunduğunuz evrakta, alternatif araştırmadık diyor. Kime inanalım. Dediğiniz doğru ise, resmi evrak sahteciliği yaptığınızı itiraf ediyorsunuz. İstifa edin artık" dedi. Öztunç'un paylaştığı ÇED raporunun "projenin ve yerin alternatifleri (proje teknolojisinin ve proje yerinin seçilme nedenleri) başlığı altında "bölgenin jeolojik ve topoğrafik yapısı nedeniyle bazalt ocağı işletmeye müsait olması; maden işletmelerinin ekonomik olması ve amacına uygun olarak işletilebilmesi için işletmeler malzemenin bulunduğu alanda kurulması gerekliliği nedenleri ile alternatif bir alan arayışına gidilmemiştir. Tüketim yerlerine yakınlığı, ulaşım özellikleri ve ekonomik hammadde temini göz önünde bulundurulmuş ve söz konusu proje alanı uygun görülmüştür" ifadeleri yer alıyor.