11 Mayıs 2021 09:44

Birçok ülke Kudüs'te "gerilimi azaltması" talebiyle İsrail'e çağrıda bulundu

Birleşmiş Milletler, ABD, İngiltere ve İran, Kudüs'te gerginliğin azaltılması yönünde çağrılarda bulundu.

Fotoğraf: Mostafa Alkharouf/AA

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM), ABD, İngiltere ve İran, Kudüs'teki gerilimin azaltılması çağrısında bulundu.

İsrail güvenlik güçlerinin Kudüs'teki Şeyh Cerrah ve Mescid-i Aksa'da Filistinlilere yönelik saldırılarına tepkiler sürüyor. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İsrail'e tepki göstererek “İsrail, İslam'ın en kutsal bayramında İslam'ın en kutsal 3. camisinde masum ibadet eden sivilleri de vurdu. Mescid-i Aksa saldırı altındadır" ifadelerine yer verdi. Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise İsrail güçlerinin saldırısı kınandı.

BM'DEN ÇAĞRI: YIKIM VE TAHLİYELERİ DURDURUN

BM Genel sekreteri Sözcüsü Stephane Dujarric tarafından yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in derin endişelerini dile getirdiğini aktardı. Açıklamada, “Guterres, uluslararası insani hukuk ve uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülükler doğrultusunda İsrail'i yıkım ve tahliyeleri durdurmaya çağırıyor” denildi.

Norveç’in New York’taki BM misyonunun sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Siyasi, dini ve diğer liderlerin bu tehlikeli durumu hafifletmesi için ellerinden geleni yapması önem arz ediyor. 1967'den beri işgal altında olan Filistin bölgesinin demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tüm önlemler yasa dışıdır” denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'den İsrail'e yapılan roket saldırılarının durdurulması gerektiğini söyleyerek tarafları gerilimi azaltmak için adım atmaya çağırdı. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price de, Hamas'ın İsrail'e roket saldırılarının "kabul edilemez bir gerginlik tırmanışı" olduğunu ifade ederek, ABD'nin Kudüs'te sükuneti desteklediğini belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Birleşik Krallık, Kudüs'e ve İsrail içindeki yerlere roket atılmasını kınıyor. Kudüs ve Gazze'de devam eden şiddet sona ermelidir. Tüm tarafların gerilimi düşürmesine ve sivil nüfusun hedef alınmasına son verilmesine ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

ABD'NİN BMGK'DEKİ TASARIYI ENGELLEDİĞİ İDDİA EDİLDİ

Öte yandan Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi (BMGK) toplantısında Norveç heyeti tarafından teklif sunulması ve İsrail'e çağrıda bulunulmasının ABD tarafından engel olunduğu iddia edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: İSRAİL BAŞ SORUMLUDUR

Dışişleri Bakanlığından İsrail saldırılarına dair yapılan yazılı açıklamada ise İsrail’in hava saldırıları kınandı.

Açıklamada bu tür askeri yöntemlere derhal son verilmesi çağrısı yapılarak şunlar kaydedildi:

"İsrail yönetiminin, ayrımsız ve orantısız güç kullanmak suretiyle Filistin halkının meşru hak ve taleplerini bastıramayacağını artık idrak etmesi ve bölgede husumet ve gerilimi daha da artırmaktan başka bir amaca hizmet etmeyen bu tür askeri yöntemlere derhal son vermesi sağlanmalıdır. Sayın Bakanımız, bölgede gerilimin düşürülmesine ve İsrail'in saldırgan tutumuna son vermesinin sağlanmasına yönelik olarak Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve diğer uluslararası platformlarda atılabilecek adımlara ilişkin olarak İİT Genel Sekreterinin yanı sıra, bölge ülkeleri ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki mevkidaşlarıyla telefon görüşmeleri gerçekleştirmektedir." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İyidere Liman İnşaatı projesi, Cengiz Holding’e bedelinin iki katına ihale edilmiş!

SONRAKİ HABER

Kim tam anlamıyla kapanabiliyor ki?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa