Yeldana Kaharman'ın şüpheli ölümü | Fincancı: "Ası sonucu ölüm gibi görünüyor"

Yeldana Kaharman'ın otopsi raporunu değerlendiren TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, "Canlıyken asıldığını gösteren belirtiler var" dedi.

11 Mayıs 2021 18:48
Paylaş

HDP MYK Üyesi Veli Saçılık'ın Youtube yayına katılan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Elazığ'da 28 Mart 2019'da evinde ölü bulunan Yeldana Kaharman'ın otopsi raporu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Otopsi raporunu inceleyen Fincancı, Kaharman'ın ölümünün "Ası sonucu ölüm gibi göründüğünü" belirtti. Kaharman'ın alın bölgesindeki üç ayrı yaralanmanın 24 saat önce meydana gelmiş olabileceğini belirten Fincancı, "Alın bölgesinde ciltle kemik doku arası çok sıkı yapışıklık olduğu için çok fazla kan birikimi olmaz. Bu ancak darbenin şiddetiyle ilişkili olarak bu kadar bir birikim meydana gelmiş olabilir. Şiddetli bir darbeye maruz kaldığını söylemek mümkün bu anlamda" dedi. Fincancı, "İntiharına neden olmuş bir olayla karşı karşıya kalmış olabilir. Burada bir cinsel saldırı iddiası da varolduğu için bununla ilgili etkili soruşturma yapılması gerekir" diye belirtti.

"CANLIYKEN ASILDIĞINI GÖSTEREN BELİRTİLER VAR"

Fincancı'nın Saçılık'ın yayınında yaptığı açıklamalar şöyle oldu:

"Otopsi raporuna baktığımızda, olay yeri inceleme raporunu da değerlendirmek gerekiyor. Önemli bir hata yapılmış. Olay yeri incelemede anlıyoruz ki asılı olduğu yerden indirilmiş ne yazık ki ve bir kanepenin üzerine yatırılmış. İlk ölü muayenesi orada yapılıyor. Kanepenin üzerinde yatar durumda buluyorlar.

Ancak asılı bulunduğu yerde mutfak kapısının üzerinde doğal gaz borusuna bağlanmış bir çarşaf tanımlanıyor. Bu önemli. Çünkü otopsi bulgularıyla birlikte değerlendirilecek bu koşullarda. Otopsi bulgularında eğer herhangi bir yaralanması varsa asılı olmanın dışında, bunların kişinin zorla asılıp asılmadığı yönünden değerlendirilmesi önem taşır. Ya da öldükten sonra asılıp asılmadığı konusunda da bizlere ipucu verebilir. Otopsi raporuna baktığımızda boyun bölgesinde, ciltte çarşaf yumuşak bir cisim olmasına rağmen izler olduğunu ve morluklar olduğunu görüyoruz. Bunlar özellikle cilt altında kanama alanları. Ayrıca açıldığında boyun bölgesi özellikle boynun ası malzemesi olan çarşafın yaptığı ize denk gelen kısımda bir tarafta kanama alanı var, yani yine canlıyken asıldığını gösteren belirtiler bunlar.

Ası ile ortaya çıkan oksijensiz kalma, havasız kalmaya bağlı olan birtakım değişiklikler de var. Hepsi birlikte değerlendirildiğinde ölüm ası sonucu ası canlıyken gerçekleşmiş. Ayrıca ayak topuklarında sıyrıklar var. Ası için kullanılan çarşafın asılı olduğu yere baktığımızda mutfak kapısı üzeri. Ası sırasında havasız kalmayla gördüğümüz çırpınma hareketlerine bağlı bulunduğu yere çarpması sonucu topuklarında sıyrıklar meydana gelmiş olabilir. Dolayısıyla bu evet ası sonucu bir ölüm gibi duruyor. Yalnız, alın bölgesinde üç ayrı yaralanma var; kanama alanı, morluk tanımlanıyor. Ama bu morluklar renk değiştirmiş yeşil tonlu bir renge dönüşmüş. Ölümünden en az 24 saat önce yaralanmalar diye tanımlamak mümkün bunları ve bunların altında da kan birikimi var. Alın bölgesinde ciltle kemik doku arası çok sıkı yapışıklık olduğu için çok fazla kan birikimi olmaz. Bu ancak darbenin şiddetiyle ilişkili olarak bu kadar bir birikim meydana gelmiş olabilir. Şiddetli bir darbeye maruz kaldığını söylemek mümkün bu anlamda".

"ETKİLİ SORUŞTURMA YAPILMASI GEREKİR"

"Kaharman'ın sevgilisinin beyanında bacağının üst iç yan kısmında morluk tanımlıyor, biliyoruz ki bir tecavüz iddiası var, yani bir cinsel saldırıya maruz kaldığı iddiası var. Bu iddia düşünüldüğünde bunun bir şiddet olarak tanımlanabileceği ve aynı zamanda intihara yöneltmesi konusunda da etkisi olabileceği düşünülmeli ve bununla ilgili etkili soruşturma yapılmalı."

"Eğer uyutucu bir madde verilmediyse, yüksek doz alkol söz konusu değilse, bilincini kapatacak herhangi bir madde etkisi altında değilse erişkin bir insanı asmak için güç kullanmak gerekir. Güç kullanıldığında da vücudunda yaralanmalar olur. Burada öyle bir yaralanmadam bahsetmek mümkün değil. Dolayısıyla evet zorla asıldığının da delilleri yok." 

"İntiharına neden olmuş bir olayla karşı karşıya kalmış olabilir. Burada bir cinsel saldırı iddiası da varolduğu için bununla ilgili etkili soruşturma yapılması gerekir. Eğer bir şikayeti söz konusu olduysa bununla ilgili verilere ulaşmak gerekir. Varsa o şikayeti yaptığı yerdeki kayıtlar istenebilir ve bunun üzerinde çalışılabilir."

Otopsi raporunda alkol ya da uyuşturucu maddenin olmadığını belirten Fincancı, "Bunun için laboratuvar sonuçları daha sonra çıkar, bana ulaşan bir laboratuvar sonucu yok" diye yanıt verdi. 

NE OLMUŞTU?

Elazığ'da Kanal 23 Televizyonu'nda program sunuculuğu yapan Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Yeldana Kaharman, 28 Mart 2019'da evinde ölü bulunmuştu. Yeldana Kaharman'ın eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın oğlu AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar ile röportaj yapmak için evine gittikten bir gün sonra ölü bulunması dikkat çekmişti.

Kaharman’ın, "cinsel saldırıya uğradığı" ve "intihar ettiği" iddiaları basına yansımıştı.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker "Mehmet Ağar ve Pelikancıların Gerçek Yüzü (Ödeşmek Adettendir!)" başlıklı videoda, Mehmet Ağar ve Tolga Ağar hakkında bir dizi iddiayı dile getirmiş, iddialardan biri de Yeldana Kaharman'ın evinde ölü bulunmasıyla ilgili olmuştu. Peker olaya dair "Bir tane kızcağız var Kırgız veya Kazak uyruklu. Bir gün evvel jandarmaya gidiyor, 'Tolga Ağar bana taciz yaptı'. Tecavüz, kibarlaştırmaya gerek yok. Kıza tecavüz ediyor. Kız şikayet ediyor. Daha sonra helikopterle gelip babası (Mehmet Ağar) bu kızı aldırıyor. Kız ertesi günü ölü bulunuyor… Kimse ağzını açmıyor. E derin devletin başı. Adam ne isterse o oluyor. Şimdi daha da kazmıştır, daha da derin olmuştur… 18 yaşında kız çocuğu, kimi kimsesi yok, burada öğrenci, öldü gitti, arayan yok soran yok. Allah var. Sormaz mı hesabını…" ifadelerini kullanmıştı. Jandarma Genel Komutanlığından Peker'in iddialarına dair "Yeldana Kaharman isimli kadının jandarmaya herhangi bir müracaatı kesinlikle söz konusu olmadığı gibi helikopterle aldırılması iddiası da tamamen gerçek dışıdır" açıklaması yapmıştı.

Yeldana Kaharman'ın şüpheli ölümüyle ilgili otopsi raporunu yayınlayan Gazeteci Baransel Ağca'ya da soruşturma açılmıştı. 

Kamuoyu Kaharman'ın intihar mı ettiği, tecavüz sonrası intihara mı sürüklendiği, yoksa susturulmak mı istendiği sorularının aydınlatılmasını istiyor. (HABER MERKEZİ)

{{396790}}

ÖNCEKİ HABER

Gazze'den atılan roketler nedeniyle bir İsrailli hayatını kaybetti, 6 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Eski eşini borç para vermediği bahanesiyle darbetti, tehdit etti serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa