11 Mayıs 2021 23:42

Hemşireler Günü | Yetersiz personel, artan iş yükü, verilmeyen nöbet ücretleri

Katip Çelebi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi hemşirelerinden Mehtap Kaya Tunç ve Acil Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Bağ sorunlarını, taleplerini, çözüm önerilerini anlattı.

Fotoğraf: Emre Ayvaz/AA

Paylaş

Nuray ÖZTÜRK
İzmir

Pandemiyle birlikte hemşirelik mesleğinin önemi hiç olmadığı kadar ortaya çıktı. Ancak bu durum hemşireler için ne mesleki taleplerinin karşılanmasını ne de çalışma koşullarının iyileştirilmesini sağladı. Tersine sorunlar daha da derinleşti. Katip Çelebi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi hemşirelerinden Mehtap Kaya Tunç ve Acil Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Bağ sorunlarını, taleplerini, çözüm önerilerini anlattı.

"ARTAN İŞ YÜKÜ HEPİMİZİ TÜKETTİ"

26 yıllık Hemşire Mehtap Kaya Tunç “Nefes almadan çalıştığını söyleyen arkadaşlarımız var. Nöbet parası vermemek için zorunlu nöbet izni kullandırılıyor. Yetersiz personel nedeniyle iş yükü arttı” diyor. İş yükünün hasta sayısıyla sınırlı olmadığını ifade eden Tunç, bürokrasiyle boğuşmaktan bakım hizmeti veremez hale geldiklerini söyledi. Evrak işlerinin içinden çıkamayan hemşireler olduğunu söyleyen Tunç, “Aynı kayıtları üç farklı biçimde tutuyorsun, sistemin kendine güvensizliği sağlıkçıya iş yükü oluyor. Kalitesiz yemekler, sıkıştırılmış karanlık küçük dinlenme odaları, düşük nöbet ücretleri, ek gösterge ve yıpranma payı sorunu, doğru yönetilemeyen pandemi, artan iş yükü hepimizi tüketti” dedi.

"KİŞİ BAŞINA DÜŞEN HASTA SAYISI AZALTILMALI"

Kronik hasta olup kovid polikliniklerinde çalışanların olduğunu dile getiren Tunç, “Branşlaşma sağlanmalı, istihdamda artış sağlanarak kişi başına düşen hasta sayısı azaltılmalı” çağrısında bulundu. Tam kapanmayla küçük yaşta çocuğu olan sağlıkçıların bir kez daha mağdur edildiğini ifade eden Tunç, yoğun çalışmaktan dolayı çocuklarıyla ilgilenemedikleri de sözlerine ekledi.

Sağlıkçıların ailelerinin aşı planına alınmamasına da tepki gösteren Tunç, “Sen evde yaşadığın çocuklarını belki anne babanı aşılatamıyorsun. Ama ekonomik gerekçelerle turizm sektörü aşılanıyor” diyerek duruma tepki gösterdi. Tunç, yaşadıkları sorunlara karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı.

SAĞLIKÇILAR VE AİLELERİ AYRIMCILIĞA UĞRADI

Pandemiyle birlikte hemşirelik mesleğinin hayati öneminin daha görünür olduğunu ifade eden Acil Hemşireler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Bağ ise buna rağmen taleplerinin karşılanması için yeteri kadar çaba sarf edilmediğini dile getirdi.

Pandemi döneminde hem sağlık çalışanlarının hem de çocuklarının birçok sorunla karşılaştığını anlatan Bağ, “Sınıflarda sağlıkçı çocuğu istemeyen veliler, sağlıkçı çocuğuna eğitim vermek istemeyen öğretmenler, aynı otobüse binmek istemeyen insanlar, kreş konusunda yaşadığımız büyük sıkıntı hepsi üst üste geldi” dedi.

"ALAN DIŞI ATAMALAR KALİTEYİ DÜŞÜRÜYOR"

Meslek yasa ve yönetmeliklerindeki eksikliklerin giderilmesi ve hemşirelik eğitiminin daha kaliteli verilmesi gerektiğine dikkat çeken Bağ, akademide hemşirelik alan dışı atamaların mesleğin profesyonelleşmesinde ciddi sorunlara yol açtığına dikkat çekti.

İyi bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için hemşirelerin taleplerinin karşılanmasının önemine vurgu yapan Bağ, “En büyük talebimiz maddi yeterlilik duygusu. Halihazırda zor bir iş yapıyoruz ve bunun karşılığını almak istiyoruz. Daha fazla hemşire ataması yapılmalı. Açıkta bu kadar hemşire varken yetersiz personel yüzünden sürekli birilerinin açığını kapatmaya çalışıyoruz. Son olarak da hemşirelik mesleğine profesyonel meslek gözüyle bakıp daha nitelikli eğitim vermek, bunun için de gereğini yapmak gerekli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Akademisyen Cuma Çiçek: Kürtçenin kamusal alanda kullanımı sağlanmalı

SONRAKİ HABER

BM Güvenlik Konseyi, Doğu Kudüs’ü görüşmek üzere yeniden toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa