12 Mayıs 2021 18:50

2021 yılının ilk çeyreğinde Birleşik Krallık ekonomisi yüzde 1,5 küçüldü

Birleşik Krallık’ta, Ulusal İstatistik Ofisi 2021'in ilk çeyreğinde ülke ekonomisi yüzde 1,5 küçüldü.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık’ta, Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) yılın ilk üç aylık ekonomi rakamlarını açıkladı. Buna göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde ülke ekonomisi yüzde 1.5 küçüldü.

Koronavirüs önlemlerinin çok yüksek düzeyde alındığı yılın ilk üç ayında, bu önlemlerin ekonomi üzerinde etkili olduğu belirtiliyor.

Öte yandan, ilk üç ayın ayrı ayrı da ekonomik değerleri açıklandı. Buna göre ocak ve şubat aylarında ekonomide ciddi gerileme söz konusu iken, mart ayında yükselişe geçti. Mart ayında ülke ekonomisi yüzde 2,1 büyüdü. Bu büyümeye rağmen üç aylık rakamların ortalaması, ekonominin yüzde 1,5 küçüldüğünü gösteriyor. Mart ayındaki yükseliş ise, hükümetin önlemleri gevşetmeye başlaması ve okulların açması neden gösterildi.

ÜLKE EKONOMİSİ HALA YÜZDE 8,7 DAHA KÜÇÜK

Birleşik Krallık ekonomisi 2020 yılında yüzde 9,9 küçülme yaşadı. Tarihi rekor ise 2020 mayıs ayında yaşandı. Mayıs 2020’de yüzde 18 küçülen ekonomi, yıl sonuna doğru toparlanmış ama buna rağmen yıllık 9,9 küçülme yaşamıştı.

2021 yılının ilk aylarındaki gerilemenin ardından mart ayında tekrar yükselişe geçen Birleşik Krallık ekonomisinin, 2019 yılına göre hâlâ yüzde 8,7 daha küçük olduğu açıklandı.

2020 yılında yüzde 9,9 küçülen Birleşik Krallık ekonomisinin, salgın nedeniyle bir daha kapanma olmaması durumunda yükselişini sürdüreceği tahmin ediliyor.

İŞSİZLİK ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Birleşik Krallık’ta mart ayında toplam 56 bin işçi daha işten atıldı. Salgının başlamasından bu yana 1 milyondan fazla işçi işten atıldı. Ülkedeki işsizlik oranı ise 4,9’a yükseldi.

ÖNCEKİ HABER

Yazar İsmail Dindar: Bedîrxan’ın doksan yıllık çığlığı

SONRAKİ HABER

Bayram telaşı yok, ekmek derdi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa