Soma Katliamında hayatını kaybeden 301 madenci için sanatçılardan "Flamenko Ağıtı"
Soma Katliamının üzerinden 7 yıl geçti. Sanatçılar, katliamda hayatını kaybeden madenciler anısına "Madenci – Bir Flamenko Ağıtı" isimli video performans hazırladı.
Fotoğraf: Evrensel
Soma Katliamının üzerinden 7 yıl geçti. Katliamda hayatını kaybeden madenciler anısına "Madenci – Bir Flamenko Ağıtı" adıyla hazırlanan video performans, madencilere yakılan bir ağıt olmasının yanı sıra, giden canların ardında kalanların acısını ve isyanını da yansıtmayı amaçladı. Yönetmenliğini Şahan Nuhoğlu ve Oğuz Çiçek’in üstlendiği videoda, Soma Katliamının acısı ve isyanı, flamenkonun çeşitli formlarıyla icra edildi.
Madenlerde hayatını kaybedenlere ve gidenlerin ardında kalanlara adanan çalışmada, flamenko tarihi ve kültüründe "Demircilerin şarkısı" olarak bilinen martinete formu kullanıldı. Videonun ikinci kısmında kullanılan siguiriyas formu ise, flamenkonun en eski formlarından birisi. Cante jondo yani "Derin şarkı" kategorisinde yer alan bu form, acının ve isyanın ağıt olarak dışavurumu. Yaklaşık iki yıl süren çalışma sürecinin her aşamasında kolektif bir emek ortaya konuldu. Türkiye'de uzun yıllardır yaygınlaşan flamenko dans ve müzik kültürü, toplumsal olayların insanlarda yarattığı duyguların dışavurumu olarak da karşılık buluyor. Bu çalışmada da flamenko dans ve müzik formları bu amaçla kullanıldı. Sanatçılar, yayınladıkları metinde "Madenci – Bir Flamenko Ağıtı video performansı, toplumsal olarak içimizde biriken duyguların dışavurumudur" dedi.
Emeği Geçenler:
Söz, dans ve koreografi: Beyza Gümüş
Şarkı: Özge Yılmaz
Gitar, demir ve gitar düzenleme: Burak Altuni
Süpervizör: Ulaş Özdemir
Kostüm: Derya Daştan Barsbey
Ses kayıt: Tuna Velibaşoğlu, Anıl Pelvan
Ses kayıt mekan ve sponsorları: L’avare Sahne, Fade Sahne (Ankara)
Ses miks ve mastering: Nurettin İlhan
Mekan: Kadıköy Emek Tiyatrosu (İstanbul)
Yönetmen: Şahan Nuhoğlu, Oğuz Çiçek
Kamera ve kurgu: Oğuz Çiçek, Şahan Nuhoğlu (KÜLTÜR SERVİSİ)