13 Mayıs 2021 12:58

Bağımsız Maden İş: 301’i unutmadık, unutturmayacağız!

Bağımsız Maden İşçileri sendikası, Soma Katliamı'nın 7'nci yıl dönümünde yaptığı açıklamayla "Mücadele daha yeni başlıyor" dedi.

Fotoğraf: Bağımsız Maden İş

Paylaş

Bağımsız Maden İşçileri sendikası, Soma Katliamı'nın 7'nci yıl dönümünde yaptığı açıklamada "301'i unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Manisa Soma'da Madenci Anıtı önünde yapılan açıklamayı Bağımsız Maden İş Genel Sekreteri Resul Demir okudu. Demir, şu ifadeleri kullandı:

"301 madenci kardeşimiz daha çok üretim, daha çok kâr, daha çok sömürü için kurulmuş siyaset, sermaye, sarı sendika ilişkiler ağı tarafından Soma’da katledileli 7 yıl oldu. Ülke tarihinin en büyük iş cinayeti sonrası 'bu işin fıtratında var' diyen dönemin başbakanı  ve madenciyi yerlerde tekmeleyen Yusuf Yerkel’i de unutmadık. Yargıdaki sermaye, siyaset vesayeti ile hâkimler ve savcılar değiştirildi, katillere ödül gibi cezalar verildi.

301 maden işçisinin öldüğü, 162 işçinin yaralandığı Soma Katliamı Davası’nda Yargıtay’ın son kararıyla salıverilen sanıklar, ölen her işçi için sadece sekiz gün cezaevinde kaldı.

Ülkeyi yönetenler salgın koşullarında bir kez daha gördüğümüz gibi halkın vergileriyle oluşan tüm birikimleri patron sınıfına peşkeş çekmeye, işçilerin haklarını gasbetmeye devam ediyorlar. Salgın bahanesiyle patronlara milyarlarca liralık destek verilirken yine patronların kâr hanelerini büyütmek için kısa çalışma, ücretsiz izin, telafi çalışması adı altında işçilerin ücretleri, hakları ortadan kaldırılıyor ya da işsizlik fonunda dar günleri için biriken paraları patronlara aktarıyorlar.

Adalet mücadelesi işte bunun için var.

13 Mayıs’tan sonra o yüzden iki Soma var diyoruz. Birincisi rantiyenin, patronların, siyasetin, sarı sendikanın Soma’sı. Diğeri kaybettiği canları için mücadele eden 301 ailelerinin, termiğin zehirlemesine, tarım arazilerinin sermayece yağmasına itiraz edip mücadeleye tutuşanların ve patron, siyaset, sarı sendika tezgâhına başkaldıran insanca yaşam, insanca çalışma koşullarını bizzat kendi güçleriyle yaratmak için sendikalarını kuran maden işçilerinin Soma’sı.

İki Soma varsa iki Türkiye vardır;

Patronların, egemenlerin Türkiye’siyle, İşçilerin emekçilerin Türkiye’si…

Unutulmasın 'katlettik yanımıza kar kaldı' denilmesin!

'Gasbettik', 'bizim oldu' denilmesin!

Not alıyor işçiler, emekçiler.

Mücadele daha yeni başlıyor!

301’i unutmadık, unutturmayacağız!"

(İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de kapanma fırsatçılığı: Biyogaz tesisi atıklarını tarım arazilerine boşalttı

SONRAKİ HABER

14 Mayıs Eczacılık Günü | Pandemide 51 eczacı ve 19 eczane çalışanı hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa