14 Mayıs 2021 04:23
Son Güncellenme Tarihi: 14 Mayıs 2021 21:46

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne bombardımanı devam ediyor

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne kara, hava ve denizden bombalı saldırıları devam ediyor. 10 Mayıs'tan bu yana Gazze'de 126, Batı Şeria'da 10 Filistinli yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Ali Jadallah/AA

Paylaş

İsrail ordusu abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzey kesimine kara, hava ve denizden yoğun şekilde saldırı düzenledi.

Gazze'nin kuzey kesiminin doğu ve batı bölgelerinde bulunan farklı hedefler İsrail güçlerince top atışlarının yanı sıra hava ve denizden de eş zamanlı olarak yoğun biçimde bombalandı. Saldırılar nedeniyle kentin kuzeyinde elektrik kesintileri yaşanırken, İsrail ordusunun bombaladığı bölgelerden alevlerin yükseldiği görüldü. Söz konusu bölgelere ambulans ve sivil savunma ekipleri sevk edildi.

Saldırılar gün boyunca devam etti.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 136 FİLİSTİNLİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'nde 10 Mayıs'tan bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 126'ya yükseldi. Bakanlığın açıklamasında saldırılarda yaşamını yitirenlerin 34'ünün çocuk olduğu belirtildi. Yaralı sayısının 1000'i aştığı tahmin ediliyor.

Batı Şeria'da Gazze Şeridi'ne destek için düzenlenen gösterilere saldırılarda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı ise 10'a yükseldi.

500 YERLEŞİM YERİ YIKILDI, KAMU BİNALARI DA ATEŞ ALTINDA

İsrail'in kara, hava ve denizden bombardımanı gün boyunca devam etti. AA'nın haberine göre İsrail, bir yandan yerleşimler bir yandan da ticari kuruluşlar, altyapı, tarım alanları, bankalar gibi hedefleri vurarak Gazze'yi yıkıma uğratıyor.

Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde Gazze'deki ''Hükümete ait Ensar kompleksi'' düzenlenen hava saldırıları sonucu tamamen yıkıldı. Saldırı sonucu, bölgeden dumanlar yükseldi.

Gazze Şeridi'ndeki Hükümet Bilgilendirme Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, saldırılarda 500 yerleşim biriminin tamamen yıkıldığı ya da ağır hasar aldığı, 3 bin 500 yerleşim biriminin de hafif ve orta ölçekte zarar gördüğü belirtildi.

Sivillerin oturduğu çok katlı 32 binanın yerle bir olduğuna işaret edilen açıklamada, onlarca dernek ve ofis ile 23 medya merkezinin de tamamen yıkıldığı aktarıldı.

Gazze Şeridi'ndeki toplam zararın 70 milyon doları aştığı kaydedilen açıklamada, yıkılan binalarla emlak sektöründeki zararın ise ilk belirlemelere göre 25 milyon dolara ulaştığı ifade edildi.

İsrail'in hedef aldığı emniyet ve hizmet tesisleri gibi çeşitli 60 hükümet merkezindeki hasar da 10 milyon dolar olarak hesaplandı.

Açıklamada, çevrelerindeki şiddetli bombardıman sonucunda bazı birinci basamak sağlık kuruluşlarının zarar gördüğü, yaklaşık 23 okulun da "ciddi ve kısmen" hasara uğradığı aktarıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'nde hayvan çiftlikleri, tarlalar, kuyular ve sulama ağlarını bombalayarak tarım sektörüne yaklaşık 5 milyon dolar zarar verdiği belirtilen açıklamada, 4 yerel bankanın da vurulduğuna, ekonomik ve ticari kuruluşlardaki hasarın 15 milyon dolar olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, sokakların ve altyapının hedef alınmasından, bombalanmasından doğan hasarın ise yaklaşık 10 milyon dolar olduğu ifade edildi.

İletişim ve internet ağların gördüğü hasarın 4 milyon dolara ulaştığı kaydedilen açıklamada, 100'e yakın aracın tamamen ve kısmen hasar gördüğü ve bunların maddi külfetinin de yaklaşık 2 milyon dolar olduğu belirtildi.

NETANYAHU'DAN SALDIRILARIN SÜRECEĞİ AÇIKLAMASI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "daha bitmedi" diyerek abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sürdüreceklerini belirtti.

Filistinli direniş örgütü Hamas’ın üst düzey isimlerine her yerde ulaşabileceklerini söyleyen Netanyahu, "Henüz bitmedi. Şehirlerimizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini yeniden sağlamak için her şeyi yapacağız" ifadesini kullandı.

FİLİSTİN YÖNETİMİ: ABD'NİN SESSİZLİĞİ KATLİAMLARA YOL AÇTI

Filistin Yönetimi, ABD'nin İsrail'in yaptıkları karşısındaki sessizliğinin ve saldırıları "nefsi müdafaa" olarak tanımlamasının abluka altındaki Gazze Şeridi ile işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki katliamlara yol açtığını belirtti. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, İsrail’in Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İsrail’in Filistin halkına, topraklarına ve kutsallarına savaş açtığını ve bölge ile dünyanın çıkarlarına zarar verdiğini vurgulayan Ebu Rudeyne, İsrail’in bölgeyi kimsenin sonucundan razı olamayacağı bir duruma sürüklediğine dikkati çekti. Ebu Rudeyne, ABD’nin İsrail’e verdiği desteğe ilişkin ise, "ABD'nin İsrail'in yaptıkları karşısındaki sessizliği ve nefsi müdafaa olarak tanımlaması Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'teki katliamlara yol açtı." ifadelerini kullandı.

ABD’nin dünyada İsrail’in saldırılarını durdurabilecek tek ülke olduğuna işaret eden Ebu Rudeyne, "ABD gerçekten huzurdan, bölgesel ve küresel barıştan yanaysa İsrail’in bu saldırılarını durdurması için ciddi bir şekilde harekete geçmesini talep ediyoruz." çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu “Gazze’ye girildi” açıklamasından geri adım attı

SONRAKİ HABER

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Orta Doğu'da ateşkes ve diyalog" çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa