14 Mayıs 2021 06:42

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı: Test ve aşılma sayısı arttırılmalı

Salgınla mücadelede test sayısının artırılması ve aşılamanın hızlı ilerlemesinin önemine değinen İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, geçmiş dönemde yapılan hatalara düşülmemesi uyarısında bulundu. 

Arşiv | Fotoğraf: Mehmet Yirun/DHA

Paylaş

Naci KAYA

Koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele adı altında turizm sezonu öncesi alınan kısıtlama kararı, 17 Mayıs'ta kademeli olarak kaldırılıyor. Kapanmayla birlikte test sayılarında yaşanan düşüş vaka sayılarını da etkiledi. Kapanma öncesi vaka sayılarında artışın yaşandığı İzmir’de, kapanmayla birlikte vaka sayılarında düşüş yaşandı. İktidarın salgınla mücadele politikalarını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı değerlendirdi. 

TEMASLILARA TEST 

Test yapılarak vakaların açığa çıkarılabileceğini belirten Çamlı, test sayılarının düşmesiyle pozitif vaka sayısının da orantılı olarak düşeceğini söyledi. Kovid-19 hastasıyla temas etmiş ama semptom belirtisi olmayanlara test yapılmadığını söyleyen Çamlı, “Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Semptomu yok diye test yapılmadığı zaman bu kişilerin hastalıkları ve bu kişilerin bulaştırabilecekleri kişilerin tespitini atlamış olursunuz. Yani test sayısı düşük tutulduğunda vaka sayılarındaki azalmalarda kısıtlamaların ne kadar rolünün olduğu ortaya açık bir şekilde koyamazsınız. Bu nedenle test sayısının azalmış olması çok sıkıntılı ve sorunlu bir durum. Derhal test sayılarının artırılması gerekiyor. Özellikle temaslı kişilere test yapılması şart” dedi. 

Vaka sayılarına ilişkin kimi hedefler konulduğunu ancak burada önemli olanın bu rakamlar karşısında nasıl bir politika izleneceğini söyleyen Çamlı, “Bu rakamlara ulaşıldığında pandeminin kontrol altına alındığı söylenemez. Vaka sayılarında belirgin düşüşe rağmen İzmir halen kırmızı yani çok yüksek riskli iller kategorisinde” şeklinde konuştu. 

KONTROL DEĞİL İDARE 

Aşılamanın salgınla mücadelede önemli olduğunu ve hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini ifade eden Çamlı, “Mevcut yönetimde pandemiyi kontrol altına almaktan öte idare etme anlayışının olduğunu görüyoruz. Geçmişte iki kez yaşadığımız pik sonrasındaki kontrolsüz, kademesiz açılmaların bizi bir önceki pikten çok daha kötü noktalara götürdüğünü biliyoruz. Yani her pik, bir öncekinin üstünde gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu kontrolsüz ve kademesiz açılımların sahadan alınan bilimsel analize göre değil de ekonomik kaygıların ve siyasi iktidarın birtakım hesapları çerçevesinde alındığını görüyoruz. Umarım yaşananlardan ders çıkarılır ve bu seferki açılmalarda bunlar göz önüne alınır” diye ifade etti. 

AŞILAMA ORANI YÜZDE 12

Kapanma sürecinde aşılamanın hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini ancak şuan için toplumun yüzde 12'sinin aşılandığını belirten Çamlı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun “Turistin görebileceği herkesi Mayıs sonuna kadar aşılayacağız" sözlerini hatırlatarak, “Öğretmenler, toplumla çok yakın temasta olan hizmet sektöründe çalışanlar aşılanmazken, turizm sektöründe güven sağlamak anlamında aşılama yapma tercihi ekonomik kaygıların toplum sağlığının önüne geçtiğinin en bariz göstergelerinden biridir” diye konuştu.  

YENİ VARYANT UYARISI

Yeni varyant virüslerle mücadelenin de zorlaştığını dile getiren Çamlı, kapalı ve kalabalık ortamlarda yayılımın fazla olduğunu belirterek, “Toplu taşıma araçlarına, fabrika ve işyeri ortamlarının mutlaka düzenlenmesi gerekir. Üretime ara verilmesi ya da mesafelerin ayarlanması çok önemli. Çünkü varyant virüs önceki virüse göre kapalı ortamlarda çok uzun süre kalabilmekte ve bulaştırıcılığı çok daha yüksek olabilmekte. Ev içi bulaşların da yoğun olduğunu biliyoruz. Bayramda ev içi gibi kapalı ziyaretlerin sınırlandırılmasının önemli olacağını düşünüyorum. İzolasyon ve karantina çok sıkı bir şekilde denetlenmeli” dedi.

Çamlı bir kez daha maske, mesafe ve hijyen kurallarını hatırlatarak hassasiyet gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Koronavirüse karşı korunmada açık havanın önemine değinen Çamlı, "İnsanların açık havada kalmalarını çok kısıtlamayalım. Vatandaşlarımız kapalı ortamlardan daha dikkatli olmalı” uyarısında bulundu. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Eczacılık Günü | Eczacılar, pandemide çok yıprandı

SONRAKİ HABER

2023 UEFA Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'da oynanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa