Bursalı işçiler: Evde kal çağrıları bizim için hiç geçerli olmadı
Bursa'da metal ve tekstil iş kolunda çalışan işçilerle bugün sona eren, "tam kapanma" sürecini konuştuk.
Arşiv | Fotoğraf: Thomas Hawk/Flickr (CC BY-NC 2.0)
Uğur ÖKDEMİR
Bursa
AKP İktidarının “Tam kapanma” diye açıkladığı 30 Nisan-17 Mayıs arasındaki kısıtlamalar bugün kademeli olarak kaldırılıyor. Bursa’da görüştüğümüz işçiler, bu süreci çalışarak geçirdiklerini ifade ederek “Evde kal çağrıları bizim için hiç geçerli olmadı” diyor.
Salgının başından beri hep çalıştıklarını söyleyen Karsan işçisi, “Tam kapanma diye açıkladıkları şeyin hiçbir zaman tam kapanma olmadığını biliyoruz. Belli bir kesimi evde tutmakla bu işler olmuyor. Özel izinlerle salgının başından beri fabrikaya gidip çalıştık. Yine aynı servisle aynı yolu gidip geldik. Bizim açımızdan değişen bir şey yoktu. Akşam servisten inince bakkallar kapalı oluyor, alışveriş yapamıyorduk. Resmen evden fabrikaya fabrikadan eve, bize biçilen hayat bu. Arkadaşlarımızdan sürekli virüs kapan var her gün birileri teste gidiyor” dedi.
‘SENDİKANIN VARLIĞINI AİDAT ALIRKEN GÖRÜYORUZ’
Fabrikalarda üretim durmadığı sürece kimsenin tam kapanmadan bahsedemeyeceğini ifade eden bir BOSCH işçisi de “Salgının başından beri ölümüne çalıştırıldık. Halen çalıştırılıyoruz. Bizler çarklar dönsün diye kurban edilenleriz. Hayat her geçen gün daha zorlaşıyor. Geçim derdi bir yandan, virüse yakalanmama bir yandan. Bu koşullarda nasıl yakalanmayacağız bilmiyorum. Servisler dolu, soyunma odalarında dip dibeyiz. Hükümet hiçbir zaman önlemler konusunda samimi değildi. Bunu her fırsatta bizlere gösterdi. Bunu tam kapanma diyerek propaganda yaptığı kapanmada da gördük. İşçinin hiçbir derdine çözüm bulmayan Türk Metal de salgının başından beri kafasını kuma gömmüş durumda, varlığıyla yokluğu belli değil. Varlığını her ay aidat alırken görüyoruz” dedi.
‘PAHALILIK DURMADAN ARTTI’
Durmadan çalıştıklarını ifade eden bir TOFAŞ işçisi de şunları söyledi: “Çalışıyoruz ama hiçbir şeye yetişemiyoruz. İçi boş cips bile 5.50 lira, dolmuşa indi bindi 4 lira, bu örnekleri saymakla bitmez. Her şey çok pahalı. Aldığımız paranın hiç bereketi yok. Kredi kartlarına yükleniyoruz, o da nereye kadar bilmiyorum, sadece yaşıyoruz. Bir yıldır var olan borcumu kapatamadım. Pandemi nedeniyle bazı dönemler izne çıkarıldık. Ama bu süreçte vergiler, pahalılık hiç durmadan arttı. TOFAŞ’ın kooperatifi var, insanlar oradan alışveriş yapıyor. Maaş yattığında da elde bir şey kalmıyor. Yaşadığımız tüm sorunları sendikaya iletiyoruz aldığımız cevap ‘Bu süreçte işiniz var buna şükredin, işinize sahip çıkın’ şeklinde.”
Tekstil sektöründe çalışan bir işçi de “Biz neredeyse 16 saat çalışıyoruz. Normal mesai bile değil bizimki. Bize çalışmak dışında her şey yasak” ifadelerini kullandı.