17 Mayıs 2021 00:46

Trakya’da işçileri daha zor günler bekliyor

Trakya'da patronlar üretim kaybı gerekçesiyle iş yükünün artacağına işaret ederken, tepki gösteren işçiler pandemi sürecindeki kârları gösteriyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Üyesi ve Trakya Koordinatörü Erdim Noyan, Trakya’daki 24 OSB’de “Tam kapanma” denilen süreçten önce vakalar nedeniyle üretim kaybı yaşandığını belirterek, üretimin ve iş yükünün artacağına işaret etti. Bu sözlere tepki gösteren çeşitli iş kollarında çalışan işçiler ise fabrikaya kilitlenmekten, kâr oranlarına kadar pandemide üretimi artıran uygulamaları hatırlattı.

Erdim Noyan yaptığı açıklamada, “Bayram sonrasına kadar devam edecek tam kapanma döneminden sonra üretim ve istihdam açısından daha verimli çalışmalar olacağını temenni ve umut ediyoruz” dedi. Özellikle tekstil sektöründe vaka ve temaslı sayısındaki artışın üretim kaybına neden olduğunu belirten Noyan, “Tam kapanma bittikten sonra aradaki kayıp telafi edilecektir” ifadelerini kullandı.

‘ALINAN ÖNLEMLER GÖSTERMELİK’

Trakya’da salgının başından beri sanayi üretiminde çarklar hiç durmadı. Özellikle salgının zirve yaptığı mart ve nisan aylarında Sağlık Bakanlığının verilerinde Trakya’daki iller vaka sayısında en çok artış yaşanan iller arasında yer aldı. Onlarca işçi hayatını kaybederken binlerce işçi kovid-19 virüsüne yakalandı. Alınan önlemlerin göstermelik olduğunu belirten bir tekstil işçisi “Salgının başından beri maske verdiler, yemekhanede mesafeli oturma düzeni oluşturdular ama hiçbir işe yaramıyor. Çünkü serviste yan yana oturtulduk, üretimde dip dibe çalıştık. Bizim fabrikada neredeyse işçilerin yarısı kovid-19’a yakalandı” dedi.

ZORLA ÇALIŞTIRIP ÜRETİMİ ARTIRDILAR

Noyan, salgın döneminde vaka ve temaslı sayısındaki artıştan dolayı üretim kaybı olduğunu iddia etse de veriler ve işçilerin sözleri bu açıklamayı yalanlar nitelikte. Ülkedeki en büyük beyaz eşya üreticilerinden B/S/H 2020 yılında bir önceki yıla göre üretimini yüzde 10, net kârını yüzde 29 artırdı. Dünyanın üçüncü büyük cam üreticisi Şişecam’ın net kârı ise yüzde 12 arttı. Bu fabrikalarda kovid-19 virüsüne maruz kalan ve temaslı olan yüzlerce işçinin yerine diğer işçiler daha uzun ve yoğun çalışmaya zorlanarak üretim arttırıldı. Plastik fabrikasında çalışan bir kadının verdiği örnek ise zorla çalıştırmanın hangi boyutlara geldiği bakımından çarpıcı: “Salgın döneminde aylardır zorla 12 saat çalışmaya bırakıldık. Erken çıkmayalım diye normal vardiya çıkışında servis aracı getirilmedi, kapılar kilitlendi.”

PATRONLARIN ÜLKESİ İLE İŞÇİNİN ÜLKESİ AYNI DEĞİL

Noyan’ın “Daha verimli çalışmalarla açığı telafi etme” söyleminin işçileri daha fazla çalıştırma anlamına geldiğini dile getiren bir tekstil işçisi “Biz 1 yıla yakındır sürekli çalıştık. 2-3 kişinin yapacağı işi yaptık. Sürekli fazla mesaili çalıştık. Herkes evde kalırken biz fabrikalara doldurulduk, üretim yaptık. Bu yetmedi ki daha çok çalıştırmayı hedefliyorlar. Bu açıklamaya göre bizi daha zor günlerin beklediğini söyleyebilirim” dedi.

Bir metal işçisi de “Ülkemiz salgın döneminde zor günler geçirdi. Bunun faturasını biz fazlası ile ödedik. Patronlar ağzını açınca ülke ekonomisinden bahsediyor. Ekonomi kötüye gidiyor diyorlar. Ama bu dönemde patronların kasası daha çok doldu. Kötü ekonomi hep bize mi var? Onların ülkesi ile bizim ülke ayrı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Futbol kulüplerinde şirketleşmeye karşı mücadele

SONRAKİ HABER

Canı burnunda esnaf: Bizi zora sokana nasıl helallik verelim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa