17 Mayıs 2021 10:13

Şili’de anayasa seçimleri | Sosyal hareketlerin başarısı

Şili'de seçimlerin yanı sıra yeni anayasayı hazırlayacak 155 sandalyeli meclisin seçimleri de yapıldı. İlk sonuçlara göre sağcı iktidar bloku 37, sosyal hareketlerin listeleri 65 sandalye kazandı.

Fotoğraf: Deniz Bozkurt

Paylaş

Şili’de hafta sonu yerel seçimlerin yanı sıra yeni anayasayı hazırlayacak ve “Anayasa Konvansiyonu” adı verilen 155 sandalyeli meclisin seçimleri de yapıldı.

Anayasa Konvansiyonu’na seçilenlerin önemli bir kısmı geleneksel siyasi partilerin dışından katılan, bağımsız adaylar ve muhalif adaylar oldu. Geleneksel partilerin beklenenden daha düşük temsil elde ettiği seçimde, oyların sayılan yüzde 98,3’üne göre; bağımsızlar sandalyelerin üçte birinden fazlasını aldı. Sol yelpazede parti ve örgütlerin oluşturduğu Haysiyeti Onayla (Apruebo Dignidad) 28 sandalye kazandı. Yine kimi muhalefet partilerinin oluşturduğu Apruebo Listesi de 25 sandalye kazandı.

İKTİDAR PARTİSİ VETO ORANINA ULAŞAMADI

İktidardaki sağcı ve ABD müttefiki Devlet Başkanı Sebastian Piñera’nın liderliğinde 5 partinin ittifak yaptığı “Vamos Chile” ise 37 sandalyede kaldı. İktidar partisi böylelikle, hazırlanan anayasa taslağını veto etmek için gerekli 52 sandalyeye ulaşamamış oldu.

Sosyal hareketleri temsil eden bağımsız adayların, resmi olmayan sonuçlara göre, 65 sandalyeye ulaştı. La Tercera’nın haberine göre bunlardan 11’i “Yeni Anayasa” listesinden, 24’ü “Halkın Listesi”nden ve 30’u da farklı listelerden. Anayasa konvansiyonunda 17 sandalye de yerli halkların temsilcilerine ayrılmış durumda.

Şili merkezli El Ciudadano gazetesi sonuçları, “Pinochet anayasasının sonu: Şili'deki sosyal hareketlerin tarihsel başarısı” başlığıyla verdi.

Haberde “Ekim 2019 isyanına dayanan Şili’deki toplumsal hareketler, Pinochet askeri diktatörlüğünün siyasi anayasasını yıkma yollunu açtı. Ekonomik ve neoliberal siyasi tekele son vererek tarihi bir başarı elde etti ve yeni bir tarih başlattı” denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail saldırısı altındaki Gazze, elektriksiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya

SONRAKİ HABER

Ne patronlar, ne lüks konut alanlar... Verginin ezici çoğunluğunu emekçi verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa