Cebeci Stadı’nın yıkımına tepki: Kentin hafızası ve yaşam alanlarımız talan edilmesin
Ankara'da tarihi Cebeci Stadı önünde bir araya gelen kitle örgütleri, stadın millet bahçesi adı altında ranta açılarak yıkımına başlanmasına tepki gösterdi.
Fotoğraf: TMMOB
Meslek örgütleri, sendikalar, siyasi partiler ve dernekler millet bahçesi adı altında ranta açılarak yıkımına başlanan Cebeci İnönü Stadı'na ilişkin ortak basın açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamada konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün, semt halkının sosyalleşme mekanı olan stadyum alanının Ankara’nın hafıza mekanlarından olduğunu söyledi.
İktidarın millet bahçesi ile asıl hedefinin yeni bir yeşil alan yaratmak olmadığını söyleyen Üstün, “Yangından mal kaçırırcasına hukuksuzca başlatılan söküm ve yıkım çalışmalarının bir an önce durdurulmasını; tarihsel kimliğinin ve kamusal niteliğinin korunması esas alınarak yapılacak planlama ve koruma çalışmalarıyla geliştirilerek Cebeci İnönü Stadyumu’nun, kent hafızamızın biz Ankaralılara geri verilmesini istiyoruz. Yaşam alanlarımızın talan edilmesini istemiyoruz” diye konuştu.
Yapılan açıklamada konuşan TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün, Cebeci İnönü Stadyumu’nun birçok önemli spor karşılaşmasına ev sahipliği yaptığını belirtti. Panayırları, tiyatro gösterileri ve açık hava sinemalarıyla semt halkının sosyalleşme mekanı olan stadyum alanının Ankara’nın hafıza mekanlarından olduğunu söyleyen Üstün “Yarım asır ülke sporuna hizmet veren ve kısa zaman öncesine kadar çocuklarımızın ve gençlerimizin antrenman alanı olarak kullandıkları İnönü Stadyumu’nu çürümeye terk ederek işlevsiz kılmanın, ranta zemin hazırlamak olduğunu Atatürk Orman Çiftliği’nden, Saraçoğlu Mahallesi’nden, Hamamönü’nden, İller Bankası’ndan biliyoruz. İktidar, Cebeci İnönü Stadı ve Cumhuriyet döneminin pek çok açık alan ve spor alanlarını yıkarak yerine konut, ticaret, AVM yapmak istedi. Bu alanların niteliğinin korunmasına yönelik toplumsal tepkinin karşısında, toplumsal yaşantımızın ve kamusal alanların dini ögelerle bütünleştirildiği, ranta hizmet eden millet bahçelerini ‘yeşil alan’ adı altında toplumu ‘ikna’ aracı olarak gündeme getirdi” diye konuştu.
"YAŞAM ALANLARIMIZ TALAN EDİLMESİN"
İktidarın millet bahçesi ile asıl hedefinin yeni bir yeşil alan yaratmak olmadığını söyleyen Üstün, “Esas istenen Cumhuriyetin ilerici yaşam alanlarını yok ederek hafızalardan silinmesi, kamusal alanlardaki özgürlüğümüzün kısıtlanması, yeşil alan adı altında betonlaştırma ve dini ögelerin yaşamımızın her hücresinde hakimiyet sağlanmasıdır. Nitekim, Cebeci Stadyumu’nda millet bahçesi adı altında, yapılacak olan idare binası, alanın altına yapılacak otopark, cami alanı ve onu besleyen ticari işletmeler, alanı, spor ve sosyal amaçlı kullanım kimliğinden uzaklaştıracaktır. Bir yıldan fazladır içinde bulunduğumuz salgın süreci gösterdi ki, ihtiyacımız olan şey daha fazla bina ve beton değil; sağlıklı, doğal ve temiz bir çevre. Fakat, bu anlayışla korunması gerekli kültür varlığı potansiyeli olan stadyum ve çevresi için kamu yararı esasına dayalı planlama çalışmaları gerçekleştirilerek biz Ankaralıların hizmetine sunmak yerine; bugün millet bahçesi adı altında çoğu beton azı yeşil bir proje dayatmasıyla karşı karşıyayız. Tıpkı Atatürk Kültür Merkezi alanlarının, İmrahor Vadisi’nin millet bahçesi adı altında betonlaştırılması ve belleklerinin yok edilmesi gibi” dedi.
Projenin iptaline dair meslek odalarının başlattığı hukuki sürecin devam ettiğini aktaran Üstün, “Yangından mal kaçırırcasına hukuksuzca başlatılan söküm ve yıkım çalışmalarının bir an önce durdurulmasını; tarihsel kimliğinin ve kamusal niteliğinin korunması esas alınarak yapılacak planlama ve koruma çalışmalarıyla geliştirilerek Cebeci İnönü Stadyumu’nun, kent hafızamızın biz Ankaralılara geri verilmesini istiyoruz. Yaşam alanlarımızın talan edilmesini istemiyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)