Artvin Yusufeli'de Erari HES firmasının hukuksuz işgaline mahkeme "dur" dedi
Yusufeli'de Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylüleri, Erari Elektromekanik Şirketi tarafından arazilerinin işgal edilmesine yönelik açtıkları davayı kazandı. Firma şantiye alanını boşalttı.
Fotoğraf: Gençağa Karafazlı
Gençağa KARAFAZLI
Artvin'in Yusufeli ilçesinde Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylüleri, Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi firmasının kendi arazilerinden çıkması için açtıkları davayı kazandı. Firma cumartesi günü çalışan tüm işçilerini şantiye alanından çekti.
Bahsi geçen üç köyde yaşayanların, altı yıldır bölgede HES yapmaya çalışan firmaya açtığı dava Yusufeli Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 22 Nisan'da karara bağlandı. Geçen hafta köylülere tebliğ edilen kararda, şirketin Milli Emlak'tan kiraladığı ve şantiye alanı olarak kullandığı '289-1 ada parseldeki' arazinin Demirdöven Köyü'nün mera alanı olduğu tescil edildi. Mahkeme ayrıca tapu devrinin köy tüzel kişiliğine yapılması için Yusufeli Tapu Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına da karar verdi. Bu karar sonrası köylüler kendilerine ait olduğunu iddia ettikleri 6 ayrı parselin de Demirdöven Köyü ortak kullanım alanı olması için devrinin yapılması talebinde bulundu.
KÖYLÜLER ŞANTİYE ALANININ TAMAMEN KALKMASI İÇİN KAMPANYA BAŞLATTI
Mahkeme kararı sonrası Demirdöven Köyü Derneği, firmanın şantiye kurduğu mera alanını terk etmesi için sosyal medyadan kampanya başlattı. Erari Elektromekanik firması da 9 Mayıs tarihinden itibaren şantiye işçilerinin çalışmalarını durdurdu.
MAYIS AYINDA ÇED BİLİRKİŞİ HEYETİ GELECEK
Öte yandan Demirdöven ve Yaylalar Köyü'nün Danıştay'da açtığı ÇED iptali ile ilgili ortak dava devam ediyor. Danıştay'ın ÇED raporunda gördüğü eksik ve sıkıntılar için belirlenen bilirkişi heyeti 24 Mayıs 2021 tarihinde HES çalışmasının yapıldığı alanda inceleme yapacak. Köylüler bilirkişi heyetinin yapacağı inceleme sonrası kendilerinin haklılığının ortaya çıkacağına inandıklarını söylüyor.
VADİNİN KALBİNE DİNAMİTLER PATLATILIYOR
Demirdöven ve Yaylalar köyünde yaşayanlar firma çalışmalarının hukuksuz bir şekilde devam ettiğini de her fırsatta dile getiriyor. Vadinin kalbinde patlatılan dinamitlerin yaşam alanlarını yok ettiğini belirten köylüler, buraya gelen beton mikserlerinin plakasının olmadığını da ifade ediyor. Köylüler bu durumu birçok kez trafik ekiplerine ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne de (CİMER) şikayet ettiklerini belirtiyor.
NE OLMUŞTU?
Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve regratörü projesine, yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyordu. Köylülerin 6 yıl önce kovdukları Erari HES firması üçüncü kez bölgede çalışma yapmak için gelince yeniden protesto edilmiş ve çalışmalara izin verilmemişti. Şantiye alanında toplanan yaklaşık 500 köylü işletme binalarının yapımına engel olmuştu. Köylüler şantiye alanı olarak kullanılan arazinin kendilerine ait olduğunu söylemişlerdi.
Erari Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, 8 Aralık 2020 tarihinde 2 tabur jandarma ile HES yapacakları alana giderek çalışmalara başlamıştı. Şirketin pasa sahası ile ilgili meraların kiralanmasına karşı köy muhtarlıkları tarafından davalar açılırken, Yaylalar köyünde yaşayanlar pasaların dökümüne kamyonları taşlayarak engel olmuşlardı. Köylülerin kararlı direnişi sonrası şirket yaz aylarında araç gereçlerini alarak bölgeyi terk etmişti. Yapılması istenen HES’e de karşı çıkan köylülerin HES'e karşı açtığı dava ise yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay'a taşındı ve halen sürüyor.