19 Mayıs 2021 00:58

MEB'den ihaleye fesat karıştıran İlçe Milli Eğitim Şube Müdürüne "üstün gayret" ödülü

Milli Eğitim Bakanlığı, Sarıçam İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğü görevindeyken ihaleye fesat karıştırdığı tespit edilen İbrahim Bektaş’a ‘olağanüstü gayret'i nedeniyle başarı belgesi verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana Sarıçam İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü olarak görevdeyken kamuyu zarara uğratmak, ihaleye fesat karıştırmak gibi suçları müfettiş raporunda açıkça belirtilen ve görevinden alınarak Urfa’da bir okula öğretmen olarak sürgün edilen İbrahim Bektaş’a söz konusu suçları işlediği şube müdürlüğü görevi nedeni ile ödül verildi.

Soruşturma zaman aşımına uğratıldığı için memurluktan atılmaktan kurtulan Bektaş’a üstüne bir de ‘Kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlayan, kamu zararının oluşmasının önleyen’ kamu görevlilerine verilmesi gereken başarı belgesi layık görüldü.

Konuyu gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, “Liyakate göre ödül verilmediği gibi devleti zarara uğratanlar ödüllendiriliyor” dedi. Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz de söz konusu dönemin MEB tarafından mercek altına alınması gerektiğini ifade etti.

‘SORUŞTURMA ZAMAN AŞIMINA UĞRATILDI’

Sarıçam Eski İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İbrahim Bektaş ve Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürü Seyhan Çelik hakkında 2016 yılında kamuyu zarara uğratmak, ihaleye fesat karıştırmak gibi suçlamalarla idari soruşturma başlatıldı. Geçtiğimiz yılın aralık ayında tamamlanan soruşturma sonrası İbrahim Bektaş, Urfa’ya, Seyhan Çelik, Ardahan’a tayin edildi.

Soruşturma raporunda Seyhan Çelik hakkında Devlet Memurları Kanunu’na göre belirlenen sınırı aşan miktarlarda bankada parası olan memurun mal bildiriminde bulunma zorunluluğuna rağmen bankada artan paraları ve 4 adet aracını devlete bildirmediği yazıyor. Soruşturmada İbrahim Bektaş hakkında ise ihale gerçekleştirme görevlisi ve ihale komisyonu başkanı olarak görev aldığı ihalelerde usule aykırı hareket ettiği vurgulanıyor.

Bir başka ihalede Seyhan Çelik ve İbrahim Bektaş’ın 327 bin 983 lira 40 kuruş ve 349 bin 482 lira 46 kuruşluk teklifleri yasaya aykırı şekilde eleyerek 350 bin 464 lira 15 kuruş teklif veren bir şirkete daha sonra onu da eleyerek 453 bin 327 liralık teklif veren şirkete ihale verdiği belirtildi. Bu ihalelerden 125 bin 343 lira 60 kuruşluk zarar çıkıyor.

‘CEZA YERİNE ÖDÜL VERİLDİ’

Konuyu değerlendiren Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, “Devlet Memurları Kanunu’na göre disiplin cezasını gerektiren fiilin işlendiği tarihten itibaren 2 yıl geçtiği için ceza verme yetkisi zaman aşımına uğradığı da müfettiş raporunda yer almıştı. Cezasızlıkla ödüllendirilmişti; şimdi ikinci ödül verildiği anlaşılıyor. Biz bu ödüllerin liyakate göre değil de siyası anlayış gözetilerek verildiğini biliyoruz. Görevini kötüye kullanarak, kamuyu zarara uğrattığı için devlet görevinden çıkarılması gereken birine nasıl ödül verebiliyorlar?​” dedi.

‘SÖZ KONUSU DÖNEM MERCEK ALTINA ALINMALI’

İhale yolsuzluğu, evrakta sahtecilik gibi iddialarla açılan soruşturmanın ciddiyetine dikkat çekeren Eğitim Sen MYK Üyesi Ahmet Karagöz de soruşturma tutanaklarına da yansıyan bilgilerin ve o dönemin Milli Eğitim Bakanlığınca mercek altına alınması gerektiğini ifade etti. İşlenen suçların müfettiş raporları ile belgelendiğini ifade eden Karagöz, “Yolsuzlukla suçlanan Bektaş’a ödül verilmesini Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü veya Adana Valiliği neyle, nasıl açıklayacak?​” diye sordu.

YASAYA GÖRE ÖDÜL KAMU ZARARINI ÖNLEYENE VERİLİYOR

Devlet Memurları Kanunu’nun 122’inci maddesine göre 2020 yılında ödül verilen yöneticilerin isimleri geçtiğimiz günlerde T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi’nde yayımlandı. Müfettiş raporlarına yansıyan iddialara rağmen o isimler arasında İbrahim Bektaş’ın da adı yer aldı. Söz konusu kanun maddesi ödül verilecekleri şu şekilde tanımlıyor:

“Görevli oldukları kurumlarda olağanüstü gayret ve çalışmaları ile emsallerine göre başarılı görev yapmak suretiyle; kamu kaynağında önemli ölçüde tasarruf sağlanmasında, kamu zararının oluşmasının önlenmesinde ve önlenemez kamu zararlarının önemli ölçüde azaltılmasında, kamusal fayda ve gelirlerin beklenenin üzerinde artırılmasında veya sunulan hizmetlerin etkinlik ve kalitesinin yükseltilmesinde somut olaylara ve verilere dayalı olarak katkı sağladıkları tespit edilen memurlara, merkezde bağlı veya ilgili bakan, illerde valiler, ilçelerde kaymakamlar tarafından başarı belgesi verilebilir.”

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığı son 24 saatte 11 bin 937 Kovid-19 vakası tespit edildiğini açıkladı

SONRAKİ HABER

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Başkavak: Tarımda desteğin adı var kendi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa