19 Mayıs 2021 08:39
/
Güncelleme: 10:42

Evciler köylüleri taş ocağı istemiyor

Kırklareli'nin Evciler köyünde kurulmak istenilen taş ocağına köylüler karşı çıkıyor. Yol açmak için gelen iş makinaları, toplantıya gelen kaymakam ve DSİ yetkilisi tepkiler üzerine köyden ayrıldı.

Evciler köylüleri taş ocağı istemiyor

Fotoğraf: Köylüler

Kırklareli Pınarhisar ilçesine bağlı Istrancaların Evciler köyünde kurulmak istenilen taş ocağına yol açmak için gelen iş makinaları köylüler tarafından durduruldu. Toplantı yapmak için gelen kaymakam ve DSİ yetkilisi de tepkiler üzerine bölgeden ayrıldı.

Pınarhisar Kaymakamı Mehmet Kılıç ve DSİ Müdürü dün köylüleri taş ocağına ikna etmek için toplantı yapmak istedi. Köylülerin tepkisi ile karşılaşan kaymakam ve jandarmalar pankartların indirmesini istedi ancak kadınlar buna karşı çıktı. Kaymakam ve DSİ toplantıyı gerçekleştiremeden bölgeden ayrıldı. 

Evciler köylüleri

Fotoğraf: Köylüler

"KADINLAR MAKİNALARI SOKMUYOR"

Evrensel'e bilgi veren Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (Dayko) Başkanı Nusret Türkkan, önceki gün de iş makinelerinin köye geldiğini ancak köylülerin tepkileri üzerine çalışmaların durdurulduğunu aktardı. Köyde yol açma çalışmasının yapıldığını belirten Türkkan, köylülere taş ocağı ilgili daha öncesinde de bilgi verilmediğini de anlattı. 

Gölet için taş ocağı açılmak istendiğini belirten Türkkan "Köylüler her köyde iki üç tane taş ocağı olduğunu belirterek yeni bir taş ocağı açılmasını istemiyor. Gidin oradan alın diyorlar. Burasına el değmedi, burayı rahat bırakın diyorlar. Yenice köyünde 3, İslambeyli'de 1, Poyralı'da 5, Erenler'de 4 tane taş ocağı var."

Istrancaların Avrupa'nın en zengin biyolojik bölgesi olduğunu belirten Türkkan, "Istranca Kıvırcık koyununun anavatanı, dünyanın en lezzetli etini üretiyor. Köy halkı hayvancılıkla geçiniyor. Aynı zamanda buradaki bütün su kaynakları Trakya'nın çıkış noktaları. Ancak maalesef Pınarhisar ilçesine bağlı bütün köylerde birer ikişer taş ocağı açılmış durumda. Ve açılmak istenen taş ocağı köye çok yakın. Oradaki tahrip köyün yaşamını ve huzurunu bozağı gibi, ekolojik yaşam ve dengesinde de tahribat yaratacak. Köylüler bunun farkında. İkizderedeki kadınlar gibi makinaları buraya sokmuyorlar, kaymakam ikna etmek için dün geldi, kadınlar o toplantıya dövizleriyle geldi. Emrivaki bir şekilde kaymakam indirin pankartları dedi, kadınlar bu bizim yasal hakkımız, kendimizi ifade etmek istiyoruz diyerek karşılık verdi. Kaymakam ve yanındaki heyet tepkiler üzerine gitmek zorunda kaldı" diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et