20 Mayıs 2021 00:38

5 günde 2 demir yolu emekçisi kovid-19’dan yaşamını yitirdi

Sürgünlere, baskılara ve demir yollarındaki özelleştirmelere karşı mücadele veren BTS üyesi demiryolu emekçileri 5 gün içerisinde 2 arkadaşlarını kovid-19’dan kaybetti.

Soner Önal (solda) ve Seyit Ali Çağlayan | Fotoğraf: Kişisel arşiv

Paylaş

Emine UYAR
İzmir

Bayramın birinci günü yaşamını yitiren Eski MYK Üyesi ve Pehlivanköy İşyeri Temsilcisi Soner Önal memleketi İzmit Köseköy’de toprağa verildi. Pazartesi günü vefat eden ve Basmane Gar Müdürlüğünde tren odacısı olarak çalışan Seyit Ali Çağlayan da önceki salı günü Doğançay mezarlığına defnedildi.

İki demir yolu emekçisi çaresi bulunmuş bir hastalıktan, aşıda patent tartışmalarının gölgesinde, halkının sağlığını düşünmeyen, kaynaklarını aşı tedarikine aktarmayan, çarkları durdurmayan ama işçi ve emekçileri de aşılamayan bir iktidar nedeniyle yaşamlarını yitirdi. Geride acılı aileler ve mesai arkadaşları kaldı...

21 KEZ SÜRGÜNE GİDEN DEMİR YOLCU

1977 doğumlu Soner Önal, BTS’nin kuruluşundan bugüne mücadeleci kimliği ile bilinen bir isim. BTS İzmir Şubesindeki arkadaşları ile Önal’ın yaşamına ilişkin yaptığımız sohbette Önal’ın hastalığa yakalanıp yaşamını yitirdiğinde Sivas Şarkışla’da 21. kez sürgünde olduğunu öğrendik. “Türkiye’de bu konuda bir rekor kırmış olabilir” diyor arkadaşları.

İstanbul Pehlivanköy’de çalışan Önal, işyerinde idare tarafından yapılmak istenen değişikliklere karşı verdiği mücadelesi, Haydarpaşa Garı’nın gar olarak hizmete devam etmesi için yapılan eylemlerde ve son olarak Çorlu Tren Katliamı ile ilgili süren davadaki müdahilliği ile bilinen bir isim.

Oğlu Oğuz Arda Sel’i Çorlu tren katliamında kaybeden Mısra Öz de sosyal medyadan yaptığı paylaşımda Önal’ın adalet mücadelelerinde kendilerine verdiği katkıyı belirterek üzüntüsünü dile getirdi.

İŞYERİNİ KAPATTIRMADI

29 yıllık Demir Yolu Çalışanı Necat Sezginer, Önal için “Çok acı bir kayıp” ifadesini kullanarak, “Şefliğin altında Tesisler Sürveyanlığı diye adlandırılan işyerlerimiz vardır. Bunların tamamı kapatıldı. Türkiye’de bir tane Tesisler Sürveyanlığı kaldı o da mücadele ile davalarla Soner’in çalıştığı Pehlivanköy’deki Tesisler Sürveyanlığı. İşyerini ayakta tutabilmişti. O nedenle göze batıyordu” dedi.

Çorlu davasına dahil edilmesi gerektiği ifade edilen TCDD Servis Bakım Müdürü Eski Vekili Mümin Karasu’nun Soner Önal’ın çalıştığı yerde Demir yolu bakım müdürü olduğunu söyleyen Sezginer, “Bunun Çorlu kazası ile alakası olduğu üzerinde çok fazla durdu. Karasu daha sonra Ankara’da genel müdür danışmanı yapıldı. Soner bunun üzerine de çok gitti. Bunların hepsi gerekçe oldu sürgününe” diye konuştu.

‘GEREKEN TEDBİRLER ALINSA İDİ ARAMIZDA OLACAKTI’

BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol da Önal’ın, sendikanın kuruluş aşamasında, 1995-2000’li yıllarda kamu hukukunun oluşturulmasında çok yetkin olan, sendikanın hukuk broşürlerinin çıkartılmasında önemli rol almış ve özellikle son yıllarda özelleştirme sürecine karşı çaba harcayan bir arkadaşları olduğunu dile getirdi. “Bütün saldırılara karşı durmuş, bedeller ödemiş ve çoğu mücadelesinde başarılı olmuş ender kimselerdendi. Yılları sürgünde geçti. Son sürgününün nedeni, idarenin tesisler personeli gibi uzmanlık gerektiren kritik bir görevin, alakası olmayan bir birimin emri altına sokulmak istenmesiydi. Soner de buna şiddetle karşı çıkıyordu. Sebeplerinden en önemlisi bu sanırım” dedi. Şube Başkanı Akyol, “Salgının başladığı andan itibaren gerekli tedbirler alınsa idi arkadaşlarımız bugün aramızda olacaktı” dedi.

Malatya’ya sürgüne gönderilen BTS İzmir Şube Üyesi ve İşyeri Temsilcisi Bülent Çuhadar da Basmane’de görev yapan Seyit Ali Çağlayan’ın sendika değiştirme baskılarına karşı direnen bir arkadaşları olduğunu dile getirdi. Emekçilerin her koşulda çalışmasını isteyen ancak sağlığını düşünmeyen iktidarın uygulamaları nedeniyle arkadaşlarını yitirdiklerini belirtti.

EMEKÇİLER BİR AN ÖNCE AŞILANMALI

BTS Genel Merkezi de yaptığı açıklamada, ölümlerin sorumlusunun, kovid-19 ile ilgili tedbirleri yeterince almayanlar olduğunu vurguladı.

Sendika tarafından bugüne kadar dile getirdikleri tüm personelin aşılanması, gerekli tedbirlerin alınması taleplerine ciddi bir yanıt verilmediğinin belirtildiği açıklamada, “Sonuçta pek çok personel kovid-19 virüsüne yakalanırken, kimi arkadaşlarımız ise maalesef yaşamlarını yitirmiştir” denildi.

BTS, TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ yönetimlerini bir an evvel gerekli tedbirleri almaya, tüm personelin bir an evvel aşılanması yönünde gerekli adımları atmaya çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

6,5 yaşındaki kızına istismarla suçlanan babaya, rapora rağmen istinaftan jet beraat

SONRAKİ HABER

Kovid-19 aşısında patentin kalkmasına Almanya ve BioNTech engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa