20 Mayıs 2021 00:44

Yurttaşlar alo 144’e ulaşamıyor: Helallik yok şikayet var

AKP İktidarı pandemi sürecinde halka 134 milyar TL tutarında destek verildiğini açıklarken çok sayıda yurttaş ise sikayetvar.com adlı sitede sosyal destek alamadıklarından şikayet etti.

Ekran görüntüsü sikayetvar.com'dan alınmıştır.

Paylaş

Murat UYSAL
İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan pandemi sürecinde halka 134 milyar TL tutarında destek verildiğini açıklarken çok sayıda yurttaş ise sikayetvar.com adlı sitede işsiz kaldıklarını, kiralarını ödeyemediklerini, buna rağmen desteklerden yararlanamadıklarını, sosyal yardım hattı Alo 144’e ise ulaşamadıklarını ifade etti.

sikayetvar.com adlı sitenin verileri “pandemi destek” konusuna gelen mesajların “Tam kapanma” diye açıklanan süreçte büyük oranda arttığını gösteriyor. Pandemi desteği için başvuru yapmak isteyenler sosyal yardım hattı Alo 144’e ulaşamadıklarını belirtirken, sosyal desteğe başvuru yapabilenler ise sıkça “Süreç devam ediyor” yazısıyla karşılaştıklarını ifade ediyor.

Zeynep isimli bir kadın “144 arıyorum, kaç gündür bir türlü telefon direkt hattan düşüyor. Ne olursa olsun bizim bu 144’ü aramamız isteniyor. İnsanlar evde otururken lütfen ya bu numarayı vermesinler ya da biz aradığımızda en azından bilgi almak istiyoruz” dedi.

Sevda isimli bir kadın da gönderdiği mesajda şu ifadeleri kullandı: “Eşim pandemiden dolayı iş bulamıyor, iki tane küçük bebeğim var. Kayınpederim engelli, 800 lira maaş alıyor. Onun da yarısı ilaçlarına gidiyor. Evimiz kira, bir kere pandeminin ilk çıktığı zaman yardım aldım o kadar. Bize neden yardım edilmiyor?​”

Geçen yıl pandemi desteğine başvuranlardan Aydın yazdığı notta, “Geçen yıl başvuru yaptım o zaman çalışıyordum, o yüzden herhalde dedim, 2 aydır işsizim, hiçbir ödeme alamıyorum 30 Mart’ta zorla istifa ettirildim. Bu zamana kadar tam 3 kere tekrar başvuru yaptım, süreç hâlâ devam ediyor. Bari devlet bana borç versin. Söz, bende süreç daha kısa sürer” diyor. “Bir de AKP üyesiyim” diyen Aydın şöyle devam etti: “Bunu neden söylüyorum? Ayrıcalık yapılsın diye değil asla öyle bir düşüncem yok, sadece utanıyorum söyleyeceklerim bu kadar.”

‘ELDE AVUÇTA BİR ŞEY KALMADI’

Mehmet de Aydın gibi süreci devam edenlerden: “3 kere pandemi sosyal yardım desteğine başvuru yaptım, sürecim hâlâ devam etmektedir yazıyor. Ne geçen sene ne de bu sene hiçbir şekilde alamadım. Ev kira, elektrik, su, her şey borç uçmuş. Kıt kanaat geçiniyoruz ama bize de verilmiyor” diyor. Birkaç saat arayla gelen mesajlardan bir başkası Hasan’a ait: “Bugüne kadar devletten hiçbir yardım almadım. Aylardır pandemi yardım parası için başvurdum halen yatmadı. Yani bu parayı almak için başka ne yapmam gerekiyor vallahi anlamış değilim. İhtiyacım olmasa buraya bile yazmazdım. Ne arabam ne evim ne bankada param var, üstüne üstlük bir dünya borcum var, aldığım para yetmiyor. Bir umut başvurayım dedim, aylardır ‘değerlendirmede’ yazıyor. Ya Allah rızası için yatıracaksanız yatırın, durumum olsaydı ihtiyacım olmasaydı emin olun bu parayı bile istemezdim. Elde avuçta beş para kalmadı.

‘AÇLIKTAN ÖLELİM Mİ?​’

Pandemide ücretsiz izne gönderilen Serdal’ın evine giren para sadece ücretsiz izin ödeneği, 1500 lira. O da başvurulardan bir sonuç alamamış, “Bir buçuk yıldan beri pandemi nedeniyle çalışamıyorum. Ücretsiz izin ödeneğinden bize kalan parayla 30 günü geçiremiyoruz. Sağdan soldan borç almak durumunda kalıyoruz. Söylenen 1100 lirayı alamadık sosyal yardıma başvurduk ses çıkmadı, İBB’ye başvurduk oradan da sonuç yok. Nereye başvurduysak ses yok” diyor. 60 yaşındaki Dursun ise 7 kez pandemi desteğine başvurmasına rağmen hepsinden olumsuz yanıt almış: “Benim üstüme bir şey yok. Kirada oturuyorum. Üstüne astım hastasıyım. Hiçbir yerde çalışamıyorum. Bu yasak boyunca çok çile çektim. 7 kere başvurmama rağmen hiçbirine olumlu yanıt gelmedi. Aç kaldım. Devlet neden sesimi duymuyor. Açlıktan ölelim mi?​”

FON PATRONLARA AKTI

Yurttaşlar desteklere ulaşamadığını ifade ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 17 Mayıs’taki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “1 milyon 200 bin vatandaşımız esnafa verdiğimiz destekten yararlandı. Kısa çalışma ödeneğinden 3 milyon, işsizlik ödemesinden 1 milyonun üzerinde vatandaşımız faydalanmıştır. Bu desteklerin tutarı şimdiden 50 milyar lirayı bulmuştur. 5 milyonun üzerinde haneye nakit yardımı yaptık. Tüm bu nakdi ödemelerin tutarı 134 milyar TL gerçekleşirken bu rakam hazairan sonu 181 milyar lirayı bulacaktır. Bugüne kadar 206 milyar lirayı bulan borç ertelemenin tutarı yıl sonunda 219 milyar liraya ulaşacaktır” demişti.

DİSK-AR’ın ocak ayı verilerine göre işçilerin ücretlerinden kesintilerle oluşan İşsizlik Sigortası Fonundan salgın döneminde ücretsiz izne çıkarılan 2.3 milyon işçiye toplam olarak 6.5 milyar TL ödeme yapılırken, aynı fondan patronlara ise 2020 yılı içinde bu miktarın 3 katı tutarında, 18 milyar TL destek ve teşvik ödemesi adı altında kaynak aktarılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19 aşısında patentin kalkmasına Almanya ve BioNTech engeli

SONRAKİ HABER

İlaç CEO'su, Kongre'deki sorguda AR-GE'den çok reklama para harcadıklarını söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa