19 Mayıs 2021 10:58

İlaç CEO'su, Kongre'deki sorguda AR-GE'den çok reklama para harcadıklarını söyledi

ABD Kongresi’nde ifade veren İlaç CEO'su Richard Gonzales, sorguda AR-GE'den çok reklama para harcadıklarını söyledi.

Richard Gonzales ve Katie Porter | Fotoğraf: @RepKatiePorter'in Twitter paylaşımından alınmıştır

Paylaş

Dünyanın en çok satılan reçeteli ilacı Humira ve kanser tedavisinde kullanılan Imbruvica’nın ABD dışında fiyatı düşerken, ABD’de neredeyse iki katına yükseltmesi nedeniyle ABD Kongresi’nde ifade veren AbbVie CEO’su Richard Gonzales, komite üyelerinin soruları karşısında zor anlar yaşadı. 

Senato komitesinin AbbVie’yi patent sistemini kötüye kullanarak rakiplerinden kurtulmak ve Humira’nın yıllık bedelini 77 bin dolara, Imbruvica’nın yıllık bedelini 181 bin dolara yükseltmekle suçladığı bir rapor yayımlamasının ardından Gonzales komite önünde ifade vermeye çağrılmıştı. Dün ifade veren Gonzales, Humira üzerinden birbiri ile örtüşen 200 kadar patent alması gibi şirketin şaibeli patent uygulamaları ile ilgili sorulara doyurucu bir yanıt veremedi. Bir ilacın üzerinde çok sayıda örtüşen patent alarak rakiplerin benzer jenerik ilaçlar üretmesini engellemeye yarayan ve ürettikleri durumda her bir patent için dava açılmasının önünü açan bu metot ilaç endüstrisi tarafından sıklıkla kullanılıyor ve “patent çalılığı” olarak da anılıyor.

İlaç fiyatlarındaki yükselişi AR-GE masrafları ve bir ilacı piyasaya sürmenin masrafları ile açıklamaya çalışan Gonzales’in savunmasına ölümcül darbeyi şirketin masraf kalemlerini görsel bir sunumla anlatan Demokrat Kongre Üyesi Katie Porter vurdu.

Katie Porter: Bay Gonzales, AbbVie 2013 ile 2018 arasında dava ve uzlaşmalara ne kadara harcadı?

Richard Gonzales: Bu veriye halihazırda sahip değilim. Veriyi hazırlayıp sunmaktan mutluluk duyarız. 

KP: Tamam. 1,6 milyar dolar. AR-GE’ye 2,4 milyar dolar, dava ve uzlaşmalara 1,6 milyar dolar. Peki ya pazarlama ve reklam? AbbVie pazarlama ve reklama ne kadar harcadı?

RG: Pazarlama ve reklama yılda yaklaşık 4 milyar dolar harcıyoruz.

KP: Evet. 4,73 milyar dolar. Peki, yöneticilere verilen tazminatlar? 2013’ten 2018’e.

RG: 2013’ten 2018’e yıllık ortalama 60 milyon dolar civarındadır.

KP: 334 milyon dolar. Peki, hissedarlarınızı zenginleştimek için 2013’ten 2018’e AbbVie hisse geri alımları ve kâr paylarına ne kadar harcadı?

RG: Sadece hisse geri alımlarına bakarsak yaklaşık 13 milyar dolar civarında olmalı.

KP: Soru hisse geri alımları ve kâr payları beyefendi.

RG: Kâr payları için bakıp size dönüş yapmam lazım.

KP: 50 milyar dolar. Bay Gonzales, bütün bu parayı ilaç geliştirmek ve insanlara düşük maliyetli hayat kurtarıcı ilaçlar sunmak için değil, daha fazla para kazanmayı garanti altına almak için harcıyorsunuz. 

Üzerinde herhangi bir iyileştirme yapılmamış bir ilacı iki misli fiyata sunduğunuzda hastalara yalan söylüyorsunuz. Ardından artışın kaynağını AR-GE giderleri ile gerekçelendirdiğinizde kanun koyuculara yalan söylüyorsunuz. “Çığır açan AR-GE astronomik fiyatları haklı kılıyor” cümlesi büyük ilaç firmalarının peri hikayesi. İlaç endüstrisinin gerçekliği şirketinizin parasının çoğunu kendiniz ve hissedarlarınız için daha fazla para kazanmaya harcadığınız. Bunun hakkında hastalara ve kanun koyuculara karşı dürüst olmamanız, bize “yenilikçi tedaviler” için astronomik fiyatları ödemek zorunda olduğumuz yalanını sunmanız doğru değil. Amerikalılar, hastalar bundan çok daha iyisini hak ediyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yurttaşlar alo 144’e ulaşamıyor: Helallik yok şikayet var

SONRAKİ HABER

KHK ile ihraç edilen sınıf öğretmeni Sümeyya Avcı gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa