20 Mayıs 2021 00:13

‘Türkiye’de varyant analizi çok yetersiz’

Türkiye’de yeterli varyant analizi yapılmadığına dikkat çeken CHP'li İlgezdi “Bu nedenle Türkiye varyantı olup olmadığını bilme şansımız yok. Genetik laboratuvarlarımızı birleştirmemiz gerek" dedi.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de etkili ve yeterli varyant analizi yapılmadığına dikkat çekerek “Ülkemizde İngiltere’nin yüzde 1’inden az dizi analizi yapılıyor. Bu sayılarla Türkiye varyantı olup olmadığını bilme şansımız yok. Bir an önce genetik laboratuvarlarımızı birleştirmemiz gerekiyor” dedi.

Kovid-19 pandemisinde yeni varyantların daha bulaşıcı, ölümcül ve aşıya daha dirençli soylar olarak izlendiğini belirten İlgezdi, buna rağmen Sağlık Bakanlığının varyant tespiti için yeterince dizi analizi yapmadığına dikkat çekti. İngiltere’de 440 bin dizi analizi yapılırken, Türkiye’de bu sayının sadece 3 bin 650 olduğunu belirten İlgezdi “Birçok ülkenin çok sayıda dizi analizi yapmak için kurulmuş genetik laboratuvar konsorsiyumları var. Türkiye’de böyle bir savunma mekanizması yok” dedi.

 

‘KONSORSİYUM KURULMALI’

 

Türkiye’de 30’a yakın laboratuvarda yetişmiş insan gücü ve kurulu hazır cihaz altyapısı olduğunu kaydeden İlgezdi, maddi bir yatırıma gerek duymadan bu dizi analizlerinin yapılabileceğini söyledi. Bunun için genetik laboratuvar konsorsiyumları kurmak gerektiğini dile getiren İlgezdi, “Kocaeli Üniversitesi 56 hasta ile yaptığı dizi analiz çalışmasında Türkiye’de 450 yeni mutasyon izlendiğini duyurdu. Bu mutasyonlardan biri Türkiye varyantı olabilir. Ancak incelenebilen hasta sayısı az olduğu için yeterince dizi analizi yapamadılar” ifadelerini kullanarak Türk Tabipleri Birliğinin baştan beri genom analizi yapılması çağrılarının Sağlık Bakanlığı tarafından karşılık bulmadığını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Mühendisler İkizdere’yi görmeden proje tanıtım dosyasına imza atmış!

SONRAKİ HABER

Türkiye OECD ülkeleri içinde ne eğitimde ne istihdamdaki genç oranıyla ilk sırada!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa