19 Mayıs 2021 11:31

Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç mezarı başında anıldı

Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında mezarı başında anıldı.

Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç mezarı başında anıldı | Fotoğraf: Pınar Gayıp

Paylaş

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası dolayısıyla kayıplar mücadelesinin simge isimlerinden Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’u mezarları başında andı.

Pandemi nedeniyle kısıtlı sayıda kişinin katıldığı anmada, Hasan Ocak’ın ve Rıdvan Karakoç başta olmak üzere gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı. Anmada, gözaltında kaybetmenin insanlık suçu olduğuna bir kez daha vurgu yapıldı, “Bu suç karşısında zaman aşımı olamaz” denildi.

"HAKİKAT GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR"

Hasan Ocak’ın mezarı başında yapılan anmada konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Av. Gülseren Yoleri, “Gözaltında kaybedilenler için açılmış olan davaların zaman aşımı nedeniyle düşmesine tanıklık ediyoruz. Acı bitmediği, kayıplar bulunmadığı halde maalesef dosyalar kapatılarak hakikat gizlenmeye çalışılıyor. Hâlâ failler korunyor, hâlâ gözaltında kaybetme suçunun işlenmesine imkan verecek mekanizmalar ayakta tutuluyor” dedi.

"26 SENEDİR KATİLLERİN PEŞİNDEYİZ"

Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak, “Biz 26 sene önce bugün Hasan’ı bulduk, 26 senedir katillerin peşindeyiz. Onlar Hasan’ın katillerini ortaya çıkarmadan mücadelemiz bitmeyecek. Sadece Hasan’ın değil bütün faili meçhullerin katillerini, onlara ne olduğunu ortaya çıkarmalı” dedi.

"26 YILDIR KAYBETTİKLERİMİZİN İZİNDEYİZ"

Rıdvan Karakoç’un kardeşi Hasan Karakoç, “İşkencecilerden hesap sormak için bu mücadeleyi sürdürüyoruz. 26 yıldır kaybettiklerimizin izindeyiz. İlk gün verdiğimiz sözün arkasındayız. Katillerini buluncaya kadar, son kayıp bulunana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

"GÖZALTINDA KAYIP DOSYALARINDA ZAMAN AŞIMINI KABUL ETMİYORUZ"

Gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin ise şunları söyledi:

“Bizim devlete sunduğumuz dosyalarda yakınlarımızı kimlerin katlettiği, nerede alındıkları, kaç gün hücrede kaldıkları tüm bilgiler dosyada mevcut.  Ama ne yazık ki dosyalarımız tozlu raflardan indirilmedi, yüzüne bakılmadı. 20 yıl geçtikten sonra zaman aşımı olduğuna dair bize yazılar gönderildi. Biz zaman aşımını kabul etmiyoruz. Bu dosyalar biz kapandı demeden kapanmayacak. Kayıplar dosyalarının zaman aşımına uğratılmasını kabul etmiyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye OECD ülkeleri içinde ne eğitimde ne istihdamdaki genç oranıyla ilk sırada!

SONRAKİ HABER

YÖK, Sağlık Bakanı'na yazdı: Yüz yüze eğitim için eylüle kadar aşılanma tamamlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa