19 Mayıs 2021 11:55

Erdoğan'ın açıkladığı çay fiyatından 210 bin çay üreticisi değil özel sektör memnun

13 kuruşluk destekle beraber 4 TL olarak açıklanan çay fiyatını sorduğumuz Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, açıklanan fiyatın 210 bin çay üreticisini değil şirketleri mutlu ettiğini söyledi.

Fotoğraf: Selçuk Başar/DHA

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Hüseyin ALTUN
Rize

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından 2021yılı yaş çay alım fiyatını 13 kuruşluk destekeleme ile beraber 4 TL olarak açıklamıştı. Çay üreticileri ile bazı siyasi parti temsilcileri, fiyatın enflasyonun altında arttığını, üreticilerin maliyetlerini karşılamadığını belirterek Erdoğan’ın açıkladığı fiyatı yeterli bulmadı.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç'e Erdoğan'ın açıkladığı fiyatı nasıl bulduğunu sorduk. Paliç, fiyat açıklanırken kendilerine hiçbir devlet yetkilisinin danışmadığını, açıklanan fiyatın sadece özel sektörü memnun ettiğini belirtti.

“ÖZEL SEKTÖR SÖZÜNÜ TUTMADI”

İlk olarak geçen sene yaşananları değerlendirmek istediğini belirten Paliç, “Geçen sene tüm tarım ürünleri verilen taban fiyatın en düşüğü çaya verilmiştir. Özel sektör de çayı ÇAYKUR fiyatından alacağını, fiyatı düşürmeyeceğini açıkladı ama üç gün sözünde durmadı. Çayımızın yüzde 40’ını özel sektör düşük fiyattan satın aldı. Yani 2020 yılında tarımda en çok çay üreticisi mağdur oldu." dedi.

Maliyetleri ve üreticilerin durumunu göz önünde bulundurarak fiyatın 4 lira 40 kuruş olmasını istediklerini belirten Paliç, "Geçen seneye göre yüzde 30 bir zamma tekabül ediyordu. Bu aslında gübre zammını karşılaştırsak, çaydaki maliyet karşılamıyor, dolayısıyla bu bile yeterli değil" diye konuştu.

ON BİR SENEDE ÇAYA DESTEK BİR KURUŞ ARTMIŞ"

Paliç, 13 kuruş olan çay prim desteğine 6 senedir hiç zam olmadığını, ondan önce de 12 kuruşluk destek fiyatının 5 sene aynı kaldığını hatırlattı. Desteklemenin daha yüksek olmasının kaçağı ve ithalatı da azaltacağını belirten Paliç, "Sri Lanka’nın açıkmasına göre Türkiye'ye 39 bin ton kuru çay satıyorlar. Diğer ülkeleri de katarsak kaça çıkar. Bu destekleme verildiği zaman ürünün maliyeti düşüyor. Hem yurtdışından ithalatın hem de kaçağın azalması için primlerin artmasını da talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Doğu Karadeniz’de 4 ilin çay ürettiğini 210 bin tane çay üreticisi olduğunu söyleyen Paliç, çayın 1 milyonun üzerinde kişinin doğrudan gelir kaynağı olduğunu belirtti.

“ERDOĞAN ÖZEL SEKTÖRÜN İSTEDİĞİ FİYATI AÇIKLADI"

Paliç değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Çay sanayicisi için olumlu bir haber bu. Geçen sene de zaten onların talep ettiği fiyat oldu. Zaten Tarım Bakanı bir konferansta çay sanayicilerinin memnun olduğunu söyledi. Doğru söylüyor, çay sanayicileri memnun. Ama 210 bin tane çay üreticisi memnun değil."

“TARIM BAKANI ODAMIZI DAHİ MUHATAP ALMADI”

"Fakat bu sorunları tarım bakanına anlatamıyoruz. Ben 20 senedir oda başkanlığı yapıyorum. Bu süre içerisinde bütün tarım bakanları Karadeniz’in en büyük ziraat odası olan Rize Ziraat Odasını ziyaret etmişlerdir. Şimdiki bakan ise bugüne kadar bizim odamıza gelmeyen tek bakandır. Görüşme talebimiz halen devam ediyor."

“ÇAYKUR KOTA VE KONTENJAN UYGULAYINCA ÖZEL SEKTÖR FIRSATÇILIK EDİYOR”

"ÇAYKUR kota uygulamayarak gereğini yaptı. Fakat yıllık çay üretim kapasiteleri 9 bin 200 ton. Bu kapasite dolduğu zaman günlük kontenjana geçiyor. Kontenjanı 20 kiloya indirdiği zaman üreticinin çayını bekletme imkânı yok. Depolama imkânı yok. Böyle olunca vatandaş özel sektöre mahkûm oluyor. Özel sektörün eline böyle bir fırsat geçtiği zaman fiyatı indiriyorlar. Ya da 1 yıl vadeli alıyorlar. Bu da yine fiyatın indirilmesi anlamına geliyor. Şimdi bunlar böyle yaptığı zaman fiyat indirmek istemeyen özel sektör de indirmek durumunda kalıyor. Fiyat indirmek istemeyen sanayicilere de baskı yapıyorlar."

“ÖZEL SEKTÖR DEVLETİN VERDİĞİ FİYATIN ALTINDA ÇAY ALMASIN”

"Bizim en önemli talebimizde özel sektörün fiyatları düşürmemesidir. Yüzde 40’a kadar fiyatları düşürüyorlar. Ya da yaş çay karşılığı kuru çay veriyorlar. Onu da farklı bir fiyattan verdikleri için yine üretici mağdur oluyor. Üretici gübreyi alıyor peşin, işçi çalıştırıyor peşin, vatandaş bu maliyetleri nasıl karşılasın. Benim talebim hem kaliteli çay alsınlar. Bu sektörün tabanında üretici vardır. Üretici olmazsa bunların hiçbiri olmaz. Önce üreticiye sahip çıksınlar. Tüketiciye de kaliteli ürün içirilelim. Onlar da memnun olsun. Ben hiçbir ayağın mağdur olmasından yana değilim."

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Özsoy: AKP döneminde İsrail’le ticaret hacmi yüzde 250 arttı

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sağlık emekçileriyle bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa