20 Mayıs 2021 00:14

Destek paketine dair konuşan Diyarbakırlı esnaf: 5 bin TL bu ayı kurtarır ya sonra!

Evrensel’e konuşan Diyarbakırlı esnaf, “5 bin TL bu ayı kurtarır ya sonra” diye sorarak, “2 yıldır perişan olduk. Ne varsa elimizde yedik, bitirdik” dedi.

Diyarbakır'da bir sokak | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa yönelik 3 bin ile 5 bin liralık iki destek paketi açıkladı. Evrensel’e konuşan Diyarbakırlı esnaf, “5 bin TL bu ayı kurtarır ya sonra” diye sorarak, “2 yıldır perişan olduk. Ne varsa elimizde yedik, bitirdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 günlük "tam kapanma"nın ardından önce helallik istedi, ardından esnafa destek paketi açıkladı. 1’inci grupta yer alan kahve, kıraathane, pastane, internet kafe gibi 235 esnafa 5 bin lira hibe edilecek. 2’inci grupta yer alan bakım onarım, tamirat, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, bakırcılar, ayakkabıcılar, konfeksiyonlar, berberler, otobüsçüler, pazarcılar gibi 1 milyon 150 bini aşkın işletmeye de 3 bin lira ödeme yapılacak.

BORÇLARIM VAR, ONLARI DÜŞÜNÜYORUM

20 yıldır esnaf olan Ali Biçer, verilecek olan hibenin kime nasıl ne koşullarda verileceğini bilmediklerini söyledi. Biçer, “Dükkanım kira ve elektrik masrafım 7 bin TL. Borçlarım var bankalara, şu an sadece onları düşünüyorum. Esnafın hali perişan. 5 bin TL ancak aylık ev masrafını karşılar, esnafın sorununu çözmez. Çözseydi, 5 bin TL’yi kendimiz hallederdik. Bayramda kapalıydık, bütün umudumuz bayramdı oysa. Kapanmada millet sokağa döküldü, biz kapalıydık. Şimdi açtık ama bir anlamı yok çünkü iş yok. 2 yılın mağduriyetinin karşılığı 5 bin TL mi?​” diye sordu.

İŞ YAPMAYA İHTİYACIMIZ VAR

10 yıldır giyim esnaflığı yapan Ramazan Kaya, “5 bin TL bu ayı kurtarır ya sonra. Her şey yoluna girecek mi? 2 yıldır durum böyle. Mesele burada pandemi değil ekonomi, diğer ülkelerden ne farkımız var, onlar her yurttaşına yardım edebiliyor, biz yılda bir. Biri çıkıp demiyor da kriz var, var işte. Bize bu hibe ulaşır mı bilemem. Ulaşsa ne olacak, biz alana kadar bir 5 bin TL daha borçlanırız. Esnafın çarkını 5 bin TL ile çevirme imkanı var mı? Bizim iş yapmaya ihtiyacımız var ama vatandaşta para yok. Demek ki ekonomi kötü” dedi.

PERİŞAN OLDUK

Kıraathane işletmecisi olan İshak ise elde avuçta ne varsa tükettiğini söyleyerek, verilecek olan hibenin artık bir anlamı olmadığını belirtti. İshak, “Bizim dükkanlar hâlâ kapalı, kıraathaneciler ne olacak diye düşünen yok. 2 yıldır perişan olduk. Ne varsa elimizde yedik bitirdik. Esnafın vatandaşın sorunu böyle çözülmez. 5 bin TL’ye çok iyi para der olduk ama on katı borcumuz var. Verilsin elbette ama artık geç oldu. Batan battı, satan sattı dükkanını. Daha önce de esnafa 1000 TL destek vereceğiz dediler, bu parayla geçinebiliyorsak ne diye yıllarca çalıştık? Vatandaş ne yapacağını şaşırmış, ne olacak sonumuz bilmiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Fazla çalışma öldürüyor

SONRAKİ HABER

AP, AB'nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerini askıya almasını istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa