HSK seçiminde Cumhur ve Millet İttifakı anlaştı, HDP seçime katılmayacak
Meclisten seçilecek 7 HSK üyesinden 4'ünün Cumhur İttifakı, 3'ününse Millet İttifakı tarafından belirlenmesinde uzlaşıldı. HDP ise HSK seçimlerine katılmayacağını açıkladı.
Logo: HSK
Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) seçimlerinde iktidar ile muhalefet arasında anlaşma sağlandı. TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon, Hakimler ve Savcılar Kuruluna seçilecek 7 üyenin üç katı adayı belirledi. 21 aday, komisyon üyelerinin oyları ile belirlendi.
Karma Komisyondan çıkan 21 isim üzerinden Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak seçimlerde belirlenecek 7 HSK üyesinden 4’ünün Cumhur İttifakı, 3’ünün Millet İttifakı’nın önereceği isimler olması konusunda da uzlaşıldı. HSK’nın yeni 7 üyesinden üçünün AKP, birinin MHP, ikisinin İyi Parti, birinin CHP’nin önereceği isimlerden belirleneceği belirtiliyor.
7 Haziran’da görev süresi dolacak olan HSK üyeliği için 118 kişi başvurdu. Alt komisyonun aday adaylarının başvurularını incelemesinin ardından toplanan Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, Genel Kurulda yapılacak seçimlerde 7 üyelik için 3'er aday belirledi.
Cumhur İttifakı’nın Millet İttifakı’na 2 üye teklifinin ardından tartışma yaşanmıştı. İki ittifak arasında süren görüşmelerin ardından Cumhur İttifakı’nın istediği 4, Millet İttifakı’nın istediği 3 ismin seçilmesi konusunda uzlaşıldı.
HDP’DEN SEÇİMLERE BOYKOT
HSK seçimleri konusunda Meclis’te Cumhur ve Millet İttifakı arasında süren pazarlığa tepki gösteren HDP ise seçimleri boykot kararı aldı. Meclis’te milletvekilleriyle birlikte açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HSK’nın yargı tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda kurul olarak çok kilit bir konumda olduğunu söyledi. Beştaş, HSK’nın hakim ve savcıların özlük işleri, atamaları, sürgün edilmeleri, terfi edilmeleri veya haklarında soruşturma açılmaları gibi birçok temel meselede yetkili bir kurul olduğuna dikkat çekti.
CHP ÖNCEKİ SEÇİME GİRMEMİŞTİ
HSK’nın her zaman AKP’nin hedefinde olduğunu anlatan Beştaş, “12 Eylül 2010 referandumunda HSK’nin yapısının değiştirilmesi Türkiye’nin temel gündemlerinden biri olmuştu. O süreç 16 Nisan 2017 referandumu ile tamamlandı ve yargının siyasallaşmasına bir zemin oluşturuldu. 2017’de HSK’nin genel kurulda seçimi vardı. Biz o zaman da demokratik bir seçim olmadığını vb. nedenlerle o seçime girmemiştik. Hatta o dönem ana muhalefet partisi de o seçime girmemişti” dedi.
ADAYLAR PARTİLERİ, MİT’İ REFERANS GÖSTERİYOR
HSK seçiminin demokratik bir yöntemle yapılması için önerilerini sunduklarını, grubu olmayan diğer siyasi partilerinin de komisyonda temsil edilmesi gerektiğini belirten Beştaş, bütün aday adaylarının komisyona gelmesi ve kendilerini ifade etmesi taleplerinin kabul görmediğini söyledi. Milletvekillerinin aday adaylarını tanımadığını ifade eden Beştaş, “Alt komisyonda sadece teknik bir inceleme yapıldı, 3 kişi elendi koşulları uymadığı için. Halbuki çok kişi elenmesi gerekiyordu CV’lere ilişkin birkaç örnek vereyim. Birileri AKP’ye bağlıyım diye CV’ye yazıyor birileri zaten PM üyeliği yapmış, aday olmuş, partili olmuş çok sayıda açıklaması var. Doğrudan bağlılık ifade etmiş. Bazıları MHP, AKP ve İyi Partiye bağlılık sözü vermişler. Bunlar CV’lerde açıkça yer alıyor. Çok sayıda referans var CV’lerde. Bunlar genelde AKP milletvekilleri. Bir tanesi MİT Başkan Yardımcısını referans olarak göstermiş. Bu CV’ler bize neyi gösteriyor? Hakimler ve savcılar görevlerini yaparken iktidar partisine bağlılık zorunda hissediyor. Kendisi bir hakim savcı olarak değil HSK’de yer elde etmek için yaparken siyasete bağlılığını ifade ediyor. Hukukun yerlerde olmasının bu kadar pespaye yöntemlerle siyasetçileri kadınları yargılamasının sebebi budur” dedi.
Genel Kurul’da yapılacak seçimlerde de Karma Komisyonda olduğu gibi önce üçte iki, sonra beşte üç, son olarak da çoğunluk aranacak. Cumhur ve Millet İttifakları arasında anlaşma sağlandığı için üye seçimlerinin ilk turda tamamlanması bekleniyor. (Ankara/EVRENSEL)