20 Mayıs 2021 23:30

HDP Milletvekili Sait Dede: Rahatlıkla insanları vuruyorlar, cezasız kalıyorlar!

Hakkari Derecik’te sınır hattında askerlerin açtığı ateş sonucu Çoban Şahab Şendol(21) ile Celil Ekinci(17) yaralandı. Daha önce ise Ekinci’nin ailesinden 2 kişi vurulmuş, bir kişi yaşamını yitirmişti

Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Hakkari Derecik’te 18 Mayıs günü sabah saatlerinde sınır hattında askerlerin açtığı ateş sonucu Çoban Şahab Şendol(21) ile Celil Ekinci(17) yaralandı. Yaralılar, bölgeye gelen yurttaşlar ve yaralıların yakınları tarafından Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan bir hastaneye kaldırıldı. Elinden yaralanan Şendol’un taburcu olduğu öğrenilirken, karnından yaralanan Ekinci’nin tedavisinin halen devam ettiği aktarıldı. Ekinci’nin ailesinden daha önce 2 kişi daha vurulmuştu. Bu son olay HDP Hakkâri Milletvekili Sait Dede’nin Twitter hesabından paylaştığı video ile ortaya çıktı. Evrensel’e konuşan Dede, “Rahatlıkla insanları vuruyorlar, cezasız kalıyorlar” dedi.

YARALI HALDE BEKLETİLDİLER

Görüntülerdeki olaya dair aktarımda bulunan Dede, “Celil Ekinci (17) öbür tarafa geçiyor, dönerken de sigara getiriyor. Ona eşlik eden Şahap Şendol (21) ise sınırın diğer tarafında çobanlık yapıyor, evine dönüyor. Türkiye sınırlarına henüz girmeden Türkiye askerleri tarafından vuruluyorlar. Yakın mesafeden vurulduklarını söylüyorlar. Vurulduktan sonra bağırıp çağırıyorlar ve askerler yardımcı da olmuyorlar. Yarım saat yaralı halde bekletildiklerini söylüyorlar. Sınıra yakın Irak Kürdistan Bölgesi’nde köylüler, çocuklar sırtlayıp, o da bir yarım saat sürüyor, ardından Erbil Devlet Hastanesine götürülüyorlar. Celil Ekinci’nin 2 ameliyat geçirdiği sırtından vurulduktan sonra kurşunun göğüs tarafından kalbe çok yakın bir bölgeden çıktığı söyleniyor. Şahab Şendol’un (21) ise elinden vurulup 2 parmağını kaybettiği bilgisi var” dedi.

SON 3 YILDA AYNI AİLEDEN 3 KİŞİ VURULDU

Son 3 yılda sınırda Celil Ekinci’nin ailesinden birisi hayatını kaybetmek üzere 3 kişinin vurulduğu söyleyen Dede, “Bu bahsettiğim Celil Ekinci’nin kuzeni Vedat Ekinci, 2019’da yine bu şekilde sınırı geçtiği gerekçesiyle vurulup hayatını kaybetti. Yine Celil Ekinci’nin ağabeyi Reşit Ekinci piknik yapmaya giderken 2020’de vuruldu yaralandı. Ağabeyi yaralandı, kuzeni yaşamını yitirdi. Bununla birlikte aynı aileden 3 kişi vuruldu” dedi.

CEZASIZLIK POLİTİKASI

Hakkari’de sık sık yaşanan sivil ölümlerinin temelinde cezasızlık politikasının yattığını ifade eden Dede, yaşanan sivil ölümlerinin sadece sınır ticareti yapan yurttaşlarla sınırlı olmadığına dikkat çekerek, “Buradaki öldürmeler sadece sınır ihlali değil. 2016’da Yüksekova’da çarşı merkezinde bir yurttaş katledildi. Yüksekova’da Şirali Dereli kendi evinin arkasında vuruldu. Yüksekova’da yine bir çoban nizamiyeden izin almasına rağmen vuruldu. Derecik ilçesinde 2020’de Özcan Onay vuruldu. Vedat Ekinci sınıra giderken vuruldu, Reşit Ekinci piknik yaparken vuruldu, şimdi ise Celil Ekinci ve Şahab Şendol hastanede yatıyor. Bu olayların yaşanmasının altında cezasızlık politikası yatıyor. Bu dosyalar ya kapatıldı ya da küçük cezalarla failler aklandı. Ceza verilmeyince yanlarına kâr kalıyor. Böylece rahatlıkla insanları vurabiliyorlar. Sınır ihlali varsa sınır ihlalinden ceza uygulanır. Nedense yurttaşlar sürekli bu şekilde vuruluyor ve cezasız kalıyorlar. Bu olaylar hükümetin ortak politikası haline geldi” dedi.

KÜRT SORUNUNDAKİ ÇÖZÜMSÜZLÜK

Hakkâri Valiliğinin olayların basına yansımasından sonra açıklama yaptığını belirten Dede,

“Yoksa olayın üzeri kapatılıyor. Kaçakçılık yapıyorlar diye açıklamalar yapıyorlar, kaçakçılığın cezası öldürmek mi? Başka bir ülkenin toprağında kendi vatandaşını vuruyorsun. Ortada yargı yok, mülki idari amirler koruyor, siyasal iktidar da koruyor. Cezasız kalınca bu olaylar sık sık yaşanmaya başlandı. Bu olayların altında Kürt sorunundaki çözümsüzlük de var. Çözüm sürecinde ya yoktu ya da çok nadir yaşanırdı. Süreç bittikten sonra bu tür olaylar sık sık yaşanmaya başlandı” dedi.

BIRAKIN İŞİ, İLÇEDE HASTANE DAHİ YOK

Hakkari’nin Derecik ilçesinde iş imkanlarının olmadığını, yasaklarla tarım ve hayvancılığın da yapılamadığını belirten Dede, böylelikle insanların sınır ticareti yapmak zorunda kaldığını söyledi. Dede, “Derecik’te neredeyse her yer yasak. Kendi bahçenize giremiyorsunuz. Bu yasaklardan dolayı da tarım ve hayvancılık yapılamıyor. İş adına hiçbir şey yok, bırakın iş alanı daha hastanesi bile yapılmamış, aile sağlık merkezi ile idare ediliyor. Dolayısıyla geçim adına getirisi olan herhangi bir durum yok. Bu yüzden insanlar hem akrabalık hem çifte vatandaş olmalarından hem de gelirleri olmadığından dolayı zaman zaman öbür taraftan çay, sigara getirmeye gidebiliyorlar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanlığının verilerine göre günlük vaka sayısı 10 binin altına düştü

SONRAKİ HABER

Bakan Yanık’a göre pandemide artan şiddet ‘tolere edilebilir’miş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa