21 Mayıs 2021 03:33
Son Güncellenme Tarihi: 21 Mayıs 2021 06:53

Gazze'de ateşkes yürürlüğe girdi, Filistinliler ateşkesi kutlamak için sokağa çıktı

Gazze'de İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkes sağlanmasının ardından Filistinliler ateşkesi kutlamak için sokağa çıktı.

Fotoğraf: Issam Rimawi/AA

Paylaş

Gazze Şeridi'nde İsrail ve Filistinli gruplar arasında Mısır ara buluculuğunda anlaşılan ateşkes saat 2.00'de yürürlüğe girdi. Filistinliler anlaşmasın başlamasının ardından sokağa çıkarak ateşkesi kutladı.

Gazze Şeridi'nin çeşitli kentlerinde yüzlerce genç yürüyüşler düzenledi. Başta Ramallah olmak üzere Batı Şeria'daki kentlerde de sokaklara çıkan gençler, Gazze'deki Filistin direniş gruplarına destek sloganları attı. Kudüs'te de sevinç gösterileri hakim oldu.

Filistinli gençler, "Ramallah'tan onurlu Gazzemize selam olsun", sloganları atarak ateşkesten duydukları sevinci ifade etti.

İsrail basınına göre İsrail Güvenlik Kabinesinin abluka altındaki Gazze Şeridi'nde 10 Mayıs'tan bu yana devam eden saldırılara son verilerek ateşkese gidilmesi için yapılan oylamayı kabul ettiği bildirilmişti. İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonlandırılıp ateşkesi görüşmek üzere yerel saatle 19.00'da toplanmıştı.

BAŞBAKAN IŞTİYYE ULUSLARARASI ÇABADAN MEMNUN

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurmak için sarf edilen uluslararası çabalardan övgüyle söz etti. Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, Iştiyye, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından açıklama yaptı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durdurmak için başta Mısır tarafından olmak üzere sarf edilen tüm uluslararası çabalardan memnuniyet duyduklarını belirten Iştiyye, "İsrail, 11 gün süren bu korkunç savaş boyunca öldürme, korkutma ve soykırım gibi suçlar işledi." ifadesini kullandı. İsrail'in saldırılarda 20'den fazla aileyi tüm fertleriyle "yok ettiğini" aktaran Iştiyye, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçları da Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taşıyacaklarını kaydetti.

MISIR GÜVENLİK HEYETİ GÖNDERECEK

İsrail ile Filistinli gruplar arasında anlaşmada rol oynayan Mısır, bölgeye güvenlik heyetleri göndereceğini bildirdi.

Mısır resmi haber ajansı MENA'nın haberinde, "Kahire, uygulama prosedürlerini takip etmek ve istikrarı koruyacak sonraki önlemler konusunda anlaşmak için Tel Aviv ve Filistin topraklarına iki güvenlik heyeti gönderecek." ifadeleri kullanıldı.

BM'DEN ANLAŞMAYA UYULMASI ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki ateşkesi memnuniyetle karşıladı, taraflara ateşkesin uygulanması çağrısı yaptı. Guterres, İsrail ve Hamas'ın ateşkese varmasının ardından BM Genel Merkezi'nde gazetecilere açıklama yaptı. "11gün boyunca ölümle sonuçlanan çatışmaların ardından Gazze ve İsrail arasındaki ateşkesten memnuniyet duydum" diyen Guterres, "Taraflara ateşkesi uygulamaları çağrısı yapıyorum" ifadesini kullandı.

AB MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi. Michel, ateşkesin duyurulmasının ardından sosyal medyadan açıklama yaptı. "11 gündür süren çatışmayı sonlandıran İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesi memnuniyetle karşıladım." ifadesini kullanan Michel, barış ve güvenlik fırsatının kaçırılmaması gerektiğini belirtti.

Gazze'ye yönelik 10 Mayıs'tan bu yana devam eden İsrail saldırılarında 65'i çocuk, 39'u kadın 232 Filistinli hayatını kaybetti.

TÜRKİYE: GAZZE'DE ATEŞKES SAĞLANMASINDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ

Türkiye Dışişleri Bakanlığından Gazze'de ateşkes ilan edilmesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "İsrail'in Filistinlilere yönelik hukuk dışı eylemleri ve ağır tahrikleri sonucunda patlak veren çatışmalarda ateşkes sağlanmasından memnuniyet duyuyor ve bu ateşkesin sürdürülebilir olmasını temenni ediyoruz. Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere, uluslararası toplumun bu zulmün tamamen sona erdirilmesini teminen harekete geçmesini bekliyoruz" denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Esnafa verilecek "3-5 bin liralık hibe" için başvurular 25 Mayıs'ta başlıyor

SONRAKİ HABER

Samsun Çevre Platformu, İkizdere direnişine destek açıklaması yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa