20 Mayıs 2021 21:31

Samsun Çevre Platformu, İkizdere direnişine destek açıklaması yaptı

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), yaptığı basın açıklamasıyla İkizdere'de yaşamı savunan köylülerin direnişine destek verdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), İkizdere direnişi ile ilgili basın açıklaması yaptı

Samsun'da Çiftlik Caddesi Süleymaniye geçidinde yapılan basın açıklamasını SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ okudu.

Açıklamada Rize İkizdere'de yaşanan doğa katliamına tepki gösterilerek topraklarını savunan İkizdere halkına destek verildi. 16 Mayıs'ta  İkizderelilerin özel arazilerindeki çadırların Jandarma tarafından bir gece yarısı sökülmesi ve ardından Rize Valiliği tarafından İkizderedeki bütün eylem ve etkinliklerin yasaklanmasının en temel anayasal hakların ihlal edilmesi anlamına geldiğini ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

"Bizler, deniz dolgusu yapmak üzere taş temin etmek için Samsun'un Akciğerleri olan Kocadağ’ın nasıl delik deşik edildiğini; Kavak Bekdemir, Köseli ve Karapınar gibi köylerin kırsalının nasıl yok edildiğini çok iyi biliyoruz. İkizdere'de Taşocağı için yapılan çalışmaların da doğaya ve insan yaşamına ne kadar zarar verebileceğini çok iyi biliyoruz. Buralarda 100 yıllık ağaçlar sökülerek dereler molozla doldurularak daha şimdiden doğada büyük tahribat yapıldı. Hükümetin, ülkenin birçok yerinde olduğu gibi İkizdere'de de kamunun tüm olanaklarını bir şirketin emrine sunması, acele kamulaştırmalarla yurttaşların özel mülklerine el koyması, siyaset bürokrasi ticaret ilişkilerinin geldiği yeri göstermesi bakımından ibret vericidir. İkizdere Vadisi'nde ülkenin gündemine oturmuş 28 gündür devam eden büyük bir direniş var, direnişin en önünde yer alan kadınlar yaşam alanlarını savunarak geçim kaynaklarını arı kovanlarına organik çay bahçelerini korumak için mücadele ediyorlar; kolluk kuvvetleri ise Cengiz İnşaat'ın özel güvenlik birimi gibi davranarak direnişe çok sert müdahale etmekte, direniş'in en önünde yer alan adınları gözaltı, darp, biber gazı, hakaret ve tehdit ile baskılamaya çalışmaktadır. İktidarın ve şirketin mücadeleye destek veren milletvekillerini ve yerel halkı provakatör, ülkenin kalkınmasına karşı unsurlar gibi sunması ve hedef göstermesi kabul edilemez. Bizim oylarımızla yetkilendirdiğimiz siyasilerin, onlar tarafından atanan bürokratların, maaşları bizim vergilerimizle ödenen kolluk güçlerinin, doğal varlıklarımızı ve yaşam alanlarımızı bizim can güvenliğinizi ve huzurumuzu koruyacak önlemleri almak yerine şirketi koruyucu kollayıcı işlemler düzenlemeler yaparak bizleri savunmasız şirketleri de denetimsiz bırakmalarını kabul etmiyoruz. SAMÇEP olarak tüm bileşenlerimiz ile birlikte İkizderelilerin yanındayız ve sonuna kadar destekçileriyiz. Tüm emek ve demokrasi güçlerimizi, yaşam savunucularını, doğaya ve insana duyarlı herkesi yaşama hakları zorla ellerinden alınmaya çalışılan İkizderelilerin yanında olmaya ve destek vermeye çağırıyoruz". (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazze'de ateşkes yürürlüğe girdi, Filistinliler ateşkesi kutlamak için sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Denizli Güzelpınar köylüleri taş ocağına karşı 350 itiraz dilekçesi topladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa