DAVA BAŞLADI
Beraat kararlarının bozulmasının ardından yeniden başlayan Gezi Parkı davasının ilk duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Yurtdışında bulunan Can Dündar, Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi‘nin yargılandığı dava ile Osman Kavala'nın yargılandığı dava dosyasının birleşmesi yönünde karar verilmişti.
Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Hakan Altınay, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ekmekçi “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs", "mala zarar verme", "nitelik yağma", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" suçlamasıyla yargılanmış, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama sonunda suçlamalara ilişkin somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı vermiş, ancak kararın ardından iş insanı Osman Kavala, tahliye edilmeden 15 Temmuz soruşturması kapsamında tekrar tutuklanmıştı. 35 kişinin yargılandığı Çarşı davasının da Yargıtay ile bozulmasının ardından Gezi davası ile birleşmesi talep edilmişti.
KAVALA SEGBİS İLE BAĞLANIYOR
1 Kasım 2017 tarihinden bu yana Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Osman Kavala’nın SEGBİS ile bağlandığı duruşmada, tutuksuz yargılanan isimler Mücella Yapıcı, Can Atalay ve Tayfun Kahraman da hazır bulundu.
Çok sayıda uluslararası gözlemci ile milletvekillerinin takip ettiği duruşma uzun süre başlayamadı. Mahkeme başkanının ‘salon boşalmadan’ duruşmaya başlanmayacağı yönündeki talimatı nedeniyle duruşmaya 10 dakika ara verildi.
CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ve Gökan Zeybek, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Oya Ersoy, TİP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Erkan Baş, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve çeşitli ülkelerden diplomatlar da takip ettiği duruşma aranın ardından başladı.
TAKSİM DAYANIŞMASI: SONUNU BİLDİĞİMİZ BİR FİLM YENİDEN ÇEKİLİYOR
Taksim Dayanışması, yeniden görülmeye başlanacak olan Gezi Davası öncesi Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yaptı.
Burada konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar, verilen iki beraat kararına rağmen Gezi davasının yeniden başladığına dikkat çekerek, “Kendi yurttaşlarını öldüren, sakat bırakan, yaralayan akıl almaz polis şiddetinin emrini verenler, bu şiddeti uygulayanları koruyup kollayanlar, demokratik talepleri bastırmak ve barışçıl bir direnişe omuz verenlerin düşman yaratmak için devletin adalet mekanizmasını kullananlar yargılanmaktadır" dedi. Atlar, “Ülkemizin toplum, kent ve demokrasi tarihinin en parlak ve onurlu sayfalarından biri olan Gezi Direnişi, hukuka ve gerçeğe aykırı iddialarla, bir kez daha yargılanmak isteniyor. Daha önce iki kez verilen yargı kararlarıyla, Anayasal bir zeminde gerçekleştiği tescil edilen Gezi Direnişi, mesnetsiz ithamlarla üçüncü kez karalanmak isteniyor. Toplumsal muhalefetin en temel hak ve talepleri suç unsuru gibi gösterilmek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği ısrarla çarpıtılmak isteniyor. Sonunu bildiğimiz bir film, aynı kurgu iddiaları, figüran tanıklarıyla yeniden çekiliyor” ifadelerini kullandı.
"GEZİ'YE ÇAMUR SÜRÜLEMEZ"
Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz dava öncesi açıklamalarda bulundu. Akdeniz, "Gezi, Türkiye'de mily onların katıldığı, demokratik bir halk hareketidir. Gezi, doğayı ve yaşamı savunma hareketidir. Gezi'ye ça mur sürülemez" dedi.